Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„DOSARUL MONTANA“, FINALIZAT DUPÃ PATRU ANI

• politistii au terminat ancheta în cazul fabricii de lapte Montana si au propus trimiterea în judecatã a sase persoane • învinuitii sînt acuzati de comiterea infractiunii de folosirea cu rea credintã a bunurilor sau creditelor de care se bucurã societatea • dosarul a mai stat aproximativ doi ani la DNA Bacãu, timp suficient ca procurorii sã-si dea seama cã învinuitii nu au comis fapte de coruptie •

Lucrãtorii Serviciului de investigare a fraudelor, din cadrul Politiei Neamt, au finalizat ancheta în cazul fabricii de produse lactate Montana. Cercetãrile în acest caz au demarat în primãvara anului 2005, adicã în urmã cu mai bine de patru ani. Cu mentiunea cã timp de doi ani, dosarul a zãcut pe la DNA Bacãu. Politistii urmeazã sã trimitã dosarul la Parchetul Judetean cu propunere de trimitere în judecatã a sase persoane. Este vorba de cei care au condus destinele societãtii care a intrat în faliment între timp, fiind lichidatã. Astfel, Victor Pãun, în vîrstã de 66 de ani, din Piatra Neamt, Gheorghe Filciu, de 55 de ani, din Roman, Georgicã Popovici, de 41 de ani, din Piatra Neamt, Constantin Patilea, de 60 de ani, din Piatra Neamt, Floarea Popa, de 48 de ani, din Piatra Neamt si Dorina Alcaziu, de 43 de ani, tot din Piatra Neamt, au toate sansele sã ajungã în instantã unde ar putea fi judecati pentru comiterea infractiunii de folosirea cu rea credintã a bunurilor sau creditelor de care se bucurã societatea, infractiune prevãzutã si pedepsitã de legea societãtilor comerciale. Rãmîne de vãzut ce decizie va lua procurorul si dacã dosarul va ajunge pe masa judecãtorilor sau nu.
Reamintim cã cercetãrile în „Dosarul Montana“ au fost blocate aproape doi ani, timp în care cazul s-a aflat în atentia procurorilor anticoruptie Bacãu. Lucrarea a fost declinatã la DNA Bacãu în luna iunie 2005, întrucît politistii au opinat cã persoanele cercetate ar fi comis acte de coruptie. Bãnuielile politistilor nu au fost confirmate de procurorii anticoruptie. Nenorocirea a fost cã cei de la DNA au avut nevoie de doi ani sã constate acest lucru. ÃŽn aceste conditii, dosarul a fost returnat Politiei Neamt, procurorii anticoruptie sugerîndu-le politistilor sã facã cercetãri sub aspectul comiterii infractiunilor prevãzute si pedepsite de Legea societãtilor comerciale.
Ancheta a fost întîrziatã si de efectuarea unor expertize contabile care au avut, printre altele, rolul de a stabili un prejudiciu.
Cercetãrile în acest dosar au debutat la începutul anului 2005, la putin timp dupã ce firma a intrat în faliment. Încã de la început, politistii au tras concluzia cã un grup de interese a dictat soarta societãtii, persoane din conducerea firmei luînd mãsuri dintre cele mai bizare. Una dintre acestea a fost în legãturã cu un spatiu comercial vîndut în conditii dubioase unei alte societãti. Magazinul respectiv a fost vîndut de societatea Montana firmei Premiza. La aceastã societate actionar era si firma Montana. Initial, procentul de participare a fost de aproximativ 40 la sutã, însã în 2004 procentul a ajuns la circa 5 la sutã. Premiza fusese înfiintatã cu scopul de a distribui produsele Montana, iar actionari aici au fost atît directori, cît si sefi de servicii ai firmei pietrene. Firma Premiza a fost înfiintatã în anul 1998 si avea ca principal obiect de activitate intermedieri în comertul cu produse alimentare. În ceea ce priveste actionariatul, trebuie precizat cã la început Montana SA a detinut 40% din actiunile Premiza. Ulterior, prin majorare de capital, actiunile Montana SA la Premiza au ajuns cam la 5%. Initial, 60% din actiunile Premiza au fost detinute de persoane din conducerea firmei Montana, printre care si Victor Pãun - director general, si Mihai Stot - director economic. În cursul anului 2004, cei doi directori au renuntat la actiunile detinute la Premiza. O firmã similarã, Edera 2000 SRL, a fost înfiintatã la Roman pe lîngã fabrica de lapte praf ce apartinea tot societãtii Montana. Cele douã societãti nu fãceau altceva decît sã distribuie produsele societãtii Montana, în schimbul unui comision situat între 3 si 5 la sutã.

Articol afisat de 2563 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective