Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

PENSII DE 100 DE MILIOANE

• în judet sînt 7 persoane care au pensii mai mari de 100 de milioane de lei vechi • alte 29 de persoane încaseazã lunar între 50 si 100 de milioane • fericiti sînt si 111 nemteni care au pensii între 2.500 si 5.000 de lei • guvernul promite sã taie la sînge din aceste drepturi • la polul opus sînt circa 13.000 de nemteni cu pensie socialã •

ÃŽn România anului 2009, dupã marea recalculare în care s-au promis pensii egale pentru toti care au prestat aceeasi muncã, sînt discrepante de la cer la pãmînt între pensionarii obisnuiti si cei cu pensii, la propriu, de lux. Asa se face în vreme ce aproximativ 13.000 de persoane beneficiazã de cîteva luni de pensie socialã de 3 milioane de lei, alti 7 privilegiati încaseazã, lunar, pensii care trec de pragul de 100 de milioane de lei vechi. Este adevãrat cã si dãrile achitate de cele douã categorii de-a lungul perioadei active sînt diferentiate, dar e mare lucru sã-ti batã lunar postasul în usã pentru a aduce o pensie ce trece de 100 de milioane de lei. Cei 7 nu sînt singurii fericiti, ci doar în vîrful piramidei, deoarece alte 29 de persoane au pensii lunare care oscileazã între 50 si 100 de milioane de lei. „ÃŽn general pensiile cele mai mari sînt cele de serviciu, pentru fostii magistrati sau fostii parlamentari. Noi nu facem plãti cãtre cei care au iesit la pensie din politie sau armatã. ÃŽn Neamt sînt 7 beneficiari cu pensii peste 10.000 de lei ron, 29 iau între 5.000 si 10.000 de lei, iar alte 111 beneficiari au drepturi între 2.500 si 5.000 de lei“, a declarat Oana Fodor, purtãtor de cuvînt al Casei Judetene de Pensii Neamt. La baza piramidei sînt 16.706 nemteni care încaseazã între 10 si 25 milioane de lei vechi, iar cea mai de jos categorie, cei care nu ating pragul de 10 milioane vechi, este formatã din 98.645 de suflete. Guvernul Boc afirmã cu tãrie ca va tãia la sînge din pensiile de lux. Consilierul personal al lui Boc, Mihai Seitan, a anuntat cã pensiile speciale vor fi recalculate în baza noii legi a pensiilor, legea unicã. ÃŽn urmã cu douã sãptãmîni tot Seitan afirma cã pensionarii de lux nu vor fi afectati de noua lege care ar trebui sã intre în vigoare la începutul anului viitor. Nu mai departe de luni, 25 mai, demnitarul a revenit si a sustinut cã principiul neretroactivitãtii legii va însemna doar cã cei care primesc acum pensii speciale nu vor fi nevoiti sã returneze statului sumele care, dupã recalculare, se vor dovedi în plus. „ÃŽn momentul în care intrã legea nouã, eu spun: «Banii pe care îi aveti acum nu mã intereseazã, vã recalculez pensia ca si cum ati iesi acum si voi, tinînd cont de ce salarii ati avut!». Si le dau cît iese. Dacã au avut 80 de milioane si le iese 30, o sã ia 30. Le recalculãm ca si cînd ar fi în sistemul public”, a sustinut Mihai Seitan.

Paradoxul: pensia de 4 lei

La jumãtatea anului trecut Monitorul a descoperit în Neamt a septuagenarã care avea o pensie de urmas de 4 lei, adicã 40.000 de lei vechi. La acea vreme era cea mai micã pensie din judet, dar mai putin de atît nici nu s-ar fi putut. Ulterior guvernantii au intervenit cu noi reglementãri, iar de la 1 aprilie 2009 a intrat în vigoare pensia socialã, de 3 milioane de lei vechi, cu promisiune cã de la 1 octombrie aceasta va creste la 3,5 milioane de lei. De aceastã mãsurã a beneficiat si Maria Stoica, de 72 de ani, din Crãcãoani, titulara pensiei de 4 lei (banii i se cuveneau de la sotul decedat, care a lucrat pe timpul armatei în batalionele care efectuau munci pe santierele tãrii). Alti 12.749 de nemteni au primit pensie socialã, tot de la 1 aprilie 2009 si aveau drepturi mai mici de 3 milioane de lei. Au avut acest drept atît cei din sistemul public cît si cei din sectorul agricol. Si cei care îsi deschid drepturile de pensie de acum înainte nu vor putea primi lunar drepturi sub valoare de 300 de lei, cu titlu de pensie. Dreptul a fost acordat indiferent de data înscrierii la pensie, dacã aceasta era sub nivelul minim. Diferenta a fost suportatã din bugetul de stat.

Articol afisat de 2424 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de van kiparos la data 28.05.2009 18:40
Echitate sociala !
Am retinut , din ce declara persoana ce stia cui distibuie pensiile , ca aici nu intra pensionarii din armata sau politie. Inseamna ca pensiile "babane" sunt ale fostilor activisti de partid PCR, magistrati si alti mari ex-stabi , dar pusi tot de PCR in paine . Poate da Domnul si se pune in practica ceea ce zicea dl. M Seitan !Dar broscoilor din militie/ securitate tot nu li se vor diminua consistent pensiile.Ii platim bine pt. ca au batut si torturat cu metoda.Halal tara!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective