Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
GAZUL RUSILOR, ASTEPTAT LA NEAMT

GAZUL RUSILOR, ASTEPTAT LA NEAMT

• depozitul de gaze de la Mãrgineni pare a prinde contur • oficialii Romgaz au discutat cu partea rusã despre investitia de care se tot vorbeste de un deceniu • conditia este ca România sã importe o cantitate mai mare de gaze decît cea contractatã în prezent • autoritãtile locale nu stiu nimic despre o eventualã investitie • dacã depozitul de gaze s-ar realiza ar fi vorba de o investitie de sute de milioane de euro •

Depozitul de gaze de la Mãrgineni, o investitie de sute de milioane de euro, ce ar aduce judetului multiple beneficii printre care locuri de muncã, pare sã prindã contur. Cei de la Mãrgineni asteaptã de circa un deceniu vesti despre acest depozit. Recent, Adrian Piteiu, directorul Romgaz Medias a fãcut referire la depozitul de gaze în contextul în care autoritãtile române au purtat discutii pe aceastã temã cu partea rusã. Piteiu a sustinut cã reprezentantii Gazprom le-au spus autoritãtilor române cã se poate discuta despre importurile directe Romgaz-Gazprom. Conditia ar fi ca România sã importe o cantitate mai mare de gaze decît cea contractatã în prezent. „Pentru Romgaz, cele mai importate întîlniri din cadrul vizitei la Moscova, au fost cea cu ministrul energiei Serghei Smatko precum si cea cu vicepresedintele Gazprom si directorul general al Gazprom Export, Medvedev Aleksandr Ivanovich. Vicepresedintele Medvedev a declarat cã se poate discuta despre importurile directe Romgaz-Gazprom, dar cantitatea de gaze importate va trebui sã fie mai mare decît cea prevazutã în actualul contract, pe care Romgaz îl are cu firma Whintershall si Imex“, a declarat Piteiu, pentru o agentie de stiri. Acesta a mai sustinut cã s-a discutat cu partea rusã si despre cooperarea în legãturã cu asocierea în participatiune dintre Romgaz si Gazprom pentru întocmirea studiului de zãcãmînt si fezabilitate pentru depozitul de înmagazinare de la Mãrgineni, din Neamt. „ÃŽn cadrul convorbirilor avute, Gazpromul a fost informat despre licitatia pe care Romgaz a organizat-o pentru întocmirea acestui studiu (licitatie cîstigatã de firma Petrostar Ploiesti), urmînd ca cele doua pãrti implicate sã analizeze studiul de zãcãmînt, dupã care Gazprom împreuna cu Petrostar vor contribui la realizarea studiului de marketing al gazelor“, a mai spus Adrian Piteiu. ÃŽn perioada urmãtoare, dupã analiza memorandumului, Gazprom va trimite Romgaz eventualele obiectii, ulterior fiind posibilã semnarea memorandumului dintre cele douã pãrti. ÃŽn aceste conditii realizarea depozitului de înmagazinare a gazelor de la Mãrgineni este certã, dar de viitor.

Autoritãtile locale nu au fost informate

Discutiile la vîrf, nationale si internationale despre marele depozit de gaze din judetul Neamt nu au rãsuflat si în teritoriu. Desi partea românã si cea rusã sînt foarte aproape de a bate palma, la locul faptei nu se stie nimic despre acest lucru. Cei din Mãrgineni s-au sãturat de cînd umblã zvonul unei investitii de proportii în localitatea lor, fãrã a se concretiza. Cu toate acestea asteaptã cu sufletul la gurã sã se ajungã la rezultate vizibile, deoarece asta ar însemna relansarea economicã a zonei. „De prin anul 1997 cînd la noi a venit Radu Berceanu tocmai pentru depozitul de gaze, nu am vãzut si nu am mai auzit nimic nou pe aceastã temã. Am înteles cã se lucreazã la studiul de fezabilitate dar nici eu nici cei de la schelã nu stiu prea multe. Sînt numai zvonuri, nu este nimic oficial, iar dacã acest lucru s-ar întîmpla ar trebui sã vinã reprezentanti de la Gazprom sau Romgaz sã discutãm despre teren. Noi sîntem pregãtiti, dar aici nu am vãzut pe nimeni. O investitie de acest fel ar fi de bun augur, este vorba de locuri de muncã, de bani pentru comunitate. Sã vedem ce va mai fi, dar vor trebui sã ia legãtura cu noi pentru teren, deoarece o parte este în domeniul privat dar si în domeniul public“, a declarat Ioan Surdu, primarul comunei Mãrgineni. Nici la Consiliul Judetean Neamt nu s-a primit nici o informatie despre înfiintarea unui astfel de depozit de gaze la Mãrgineni. „Ceea ce stiu este ce am aflat din presã. Desigur, dacã stirile acestea se vor materializa, va fi foarte bine pentru judetul Neamt. Ar fi un pas în fatã pentru noi, în relansarea economicã. Vom afla cu certitudine în perioada urmãtoare dacã proiectul se va materializa sau nu“, a afirmat Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean Neamt.
Reamintim cã ideea unui depozit de gaze la Mãrgineni este mai veche de un deceniu. Initial obiectivul era gîndit la o capacitate de înmagazinare de 2,6 miliarde de metri cubi de gaze. Depozitele de gaze pot fi realizate în foste zãcãminte, care sînt reumplute cu gaze sub presiune. Romgaz are o capacitate de înmagazinare de 3 miliarde mc de gaz, în 6 depozite. Alte douã depozite le detine în asociere cu alte firme. Depozitul de la Mãrgineni ar avea o mare importantã pentru România. Romgaz a gîndit folosirea etapizatã a depozitului de la Mãrgineni: în primã fazã ar urma sã stocheze 600 milioane de metri cubi, care sã asigure consumul judetelor din Moldova, iar ulterior o crestere la 2 miliarde de metri cubi, dar în mãsura încheierii de contracte cu firme internationale pentru stocarea acestei cantitãti. Piata tintã pentru viitorul depozit ar fi judetele din Moldova, consumatorii casnici si nu numai. În 2006 investitia era apreciatã la aproximativ 258 milioane euro. Intentia era ca zãcãmîntul sã fie alimentat de Gazprom, prin prelungirea conductei Cernãuti - Siret. Am încercat sã luam legãtura cu conducerea Romgaz dar în lipsa directorului Piteiu am fost directionati cãtre e-mail.

Articol afisat de 2089 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective