Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Nu poti fi prieten cu Fiscul, dar trebuie sã avem încredere unii în altii“

Economistul Jan Sava este noul director al Fiscului nemtean pentru urmãtorii 4 ani. El si-a cîstigat postul prin concurs si îsi propune ca pentru acest mandat sã consolideze relatia cu contribuabilii. Nãscut la Husi, Sava a ajuns pe meleaguri nemtene în urmã cu peste trei decenii, prin repartitia de la Facultatea de Stiinte Economice pe care a urmat-o la Iasi. Nu a mai plecat de aici, iar dupã atîtia ani a ajuns sã cunoascã atît mediul de afaceri, unde a lucrat înainte de a participa la concurs, cît si Finantele, deoarece cu ani în urmã a lucrat în sistem.

Reporter: Cum se face cã ati abandonat o afacere privatã si ati intrat în sistem?
Jan Sava: ÃŽntr-adevãr vin din mediul privat, cel al afacerilor si am condus o firmã de expertizã contabilã înfiintatã prin ‘95-’96. Acum o sã renut la afacere. Mi s-a propus sã intru în sistem si pentru mine a fost o provocare. Recunosc cã nu a fost o decizie usoarã, m-am gîndit mult la acest lucru, dar a contat faptul cã îi stiu pe cei din sistem, în special pe cei de la Administratia Financiarã Piatra Neamt si Directia de Finante, pentru cã am lucrat cu ei. Mã bazez pe ei, este un colectiv de exceptie care mã va ajuta. Este adevãrat faptul cã perioada nu este cea mai fastã, criza economicã se va resimti abia de acum înainte, în perioada iulie-august-septembrie si cred cã se va acutiza spre sfîrsitul verii.
Rep: Sînteti acum de partea cealaltã a baricadei, dacã e sã privim din perspectiva contribuabilului.
J.S: Asa este, drept pentru care tinta mea este sã realizãm un dialog mai consistent cu contribuabilii, sã-i convingem cã trebuie sã depunã la timp declaratiile, sã crestem gradul de conformare voluntarã. Din acest punct de vedere trebuie sã spun cã în ultimii ani, oamenii s-au obisnuit cã au anumite obligatii fatã de Fisc, gradul de conformare voluntarã a crescut continuu si cel putin la acest nivel, la noi în judet nu sînt probleme deosebite. Omul nu asteaptã sã-i bati la usã, în general îsi îndeplineste obligatiile de bunã voie, iar în acest fel ne realizãm indicatorii pe care îi urmãrim. Dar am mai lucrat în cadrul Directiei de Finante Neamt, în perioada ‘90-’93, cînd am fost sef de birou. Am fost în ambele tabere, ca sã spun asa.
Rep: Cum vedeti relatia cu cei care au legãturã cu Fiscul, cu contribuabilii de orice fel?
J.S: Trebuie sã discutãm cu orice persoanã implicatã, sã stai de vorbã cu omul, sã-i explici, nu sã-l alungi de ici colo, iar el sã nu stie în ce directie sã o ia. Desigur, este o vorbã care spune cã nu poti fi prieten cu Fiscul, dar trebuie sã avem încredere unii în altii. Mai mult, ei ar trebui sã se încreadã în noi. Si mã refer aici mai mult la compartimentul de inspectie fiscalã.
Rep.: Ce vã propuneti pentru urmãtorii 4 ani?
J.S: Este o provocare pentru mine, am fost încîntat de aprecierea de care am beneficiat si am zis cã pot face asta. Cu atît mai mult cu cît sînt sprijinit de adjuncti de nãdejde. Nu e foarte usor, dar sper sã mã integrez si sã realizez ceea ce am propus chiar prin proiectul de management cu care m-am prezentat la concurs. Stiu cã am un mandat fix, de 4 ani, dar spun de pe acum cã nu intentionez sã mã lipesc de scaun. Voi realiza ce mi-am propus în perioada de timp cît conduc aceastã institutie, iar cu întelegere din partea agentilor economici, nu am cum sã nu izbutesc.
Rep.: Cum rãmîne cu cei care vor, dar nu au resurse sã-si achite dãrile?
J.S: ANAF nu e dusmanul agentului economic, noi trebuie sã fim un partener, iar ei trebuie sã ne înteleagã, sã stie cã legea trebuie aplicatã. Eu zic cã decît sã-i bãgãm în faliment, mai bine sã-i pãsuim. Dacã nu putem fi prieteni, mãcar sã fim parteneri. Cînd au întrebãri trebuie sã le rãspundem. Special pentru acest lucru este un Birou de metodologie si asistentã contribuabili. O sã ne întelegem bine cu cei care dovedesc bunã credintã si disciplinã fiscalã. În replicã, cu cei care sfideazã legea, mã refer mai mult la evazionisti, vom fi foarte drastici.

Articol afisat de 1685 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 29.05.2009 12:44
Sa mori tu Jane ca vei fi foarte drastic cu evazionistii?
Lasa-ne ma baiatule in pace!De ce va tot jucati voi cu nervii populatiei? Tu te auzi ce spui? De unde ai tu bani sa-ti platesti asemenea articole?Sa nu spui ca au venit dezinteresati astia de la monitorul,sa le acorzi tu un interviu.Voi va dati seama ca reprezentati institutia care-i acopera pe Vantu,Patriciu,Adrian Sarbu s.a. care datoreaza miliarde de euro bugetului de stat? Nu te mai da zmeu Janele ca te ia lumea de prost.Macar taci si consuma-ti sporurile si spagile in liniste acolo si nu ne mai spune noua de prietenii cetatenilor si baliverne de astea de rahat.Esti penibil.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective