Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pe locuitorii din Pildesti i-a durut în cot de referendum

• primarul comunei Cordun a opinat cã preotul din Pildesti a influentat în mod vãdit locuitorii satului • din 3.100 de votanti doar 16 si-au exprimat optiunea • în satele Simionesti si Cordun prezenta la urne a fost de peste 50%, din 1.400 de cetãteni, 98% au spus „DA“ • neîntrunind numãrul de voturi necesar referendumul a fost un esec total •

ÃŽn urmã cu cîteva sãptãmîni, Consiliul Local al comunei Cordun vota proiectul de hotãrîre prin care se stabilea referendumul pentru separarea satului Pildesti, în organizare de comunã, din comuna Cordun. Primãria Cordun s-a pregãtit de referendum cu toate mijloacele necesare, solicitate de lege si în plus, pentru a stimula populatia sã meargã la vot, un ONG a organizat o tombolã, în total aproximativ 18.000 lei, cu premii alcãtuite din obiecte electrocasnice. Pe listele de alegãtori pentru referendum, au fost înscrisi, la Pildesti, 3.100 de votanti, iar la Cordun si Simionesti 2.800. Dupã votul de duminicã concluzia a fost mai mult decît clarã, cetãtenii din Pildesti nu au iesit la vot, la îndemnul preotului paroh, dupã cum sustine primarul comunei Adrian Diaconu, doar 16 votanti din cei 3.100 prezentîndu-se la urne. La Simionesti si Cordun, din cei 2.800 de cetãteni cu drept de vot, doar jumãtate s-au prezentat la urne, iar 98% au spus un „DA“ hotãrît. Referendumul nu a putut fi validat, în lipsa „jumãtãtii plus unu“ din numãrul total de alegãtori din listele comunei.
„Noi ne-am pregãtit cu tot ceea ce spune legea, nu stim care este ratiunea prin care referendumul nu a fost bine apreciat în Pildesti. Neprezentarea la vot, din partea celor din Pildesti, eu o consider o dovadã de lasitate. Puteau merge si sã voteze împotrivã. Oricum, acolo au fost multe influente, mai ales din partea preotului catolic de la Biserica Catolicã din Pildesti, pãrintele Jicmon. Foarte multi locuitori de acolo mi-au confirmat cã la slujbele tinute de cãtre acesta, a indicat enoriasilor sã nu meargã la vot pentru cã nu este bine ca Pildesti sã devinã comunã, iar dacã o fac nu le mai îngroapã mortii. Este ceva iesit din limitele religiei iar pãrintele Jicmon si-a depãsit autoritatea“, a precizat Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun. Motivele primarului Diaconu, care stau la baza initierii referendumului pentru înfiintarea comunei Pildesti, sînt axate pe numãrul mare de locuitori ai satului si pe posibilitatea administrãrii separate a destinelor acestei comunitãti. Ce nu a stiut primarul a fost faptul cã într-o localitate cu întreaga populatie catolicã autoritatea bisericii este literã de lege pentru credinciosi.
Cu cîteva zile înainte de data referendumului, la gospodãriile din Pildesti au fost împãrtite manifeste prin care populatia era înstiintatã de dezavantajele înfiintãrii comunei.

Articol afisat de 2403 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de van kiparos la data 02.06.2009 14:32
Cine vrea separare?
Oamenii comunei stiu ei ce stiu!Atat cei din Pildesti cat si cei din Cordun si Simionesti. Cei din Cordun si Simionesti vor sa se debaraseze de cei din Pildesti , dar acestia din urma nu vor sa se desprinda. Motivul?Simplu , ca buna ziua, este aportul la bugetul comunei al uzinei de tevi.Cordunenii ar dori sa nu mai imparta bani cu cei din Pildesti , insa acestia , se pare , ca nu tin sa aiba o comuna a lor , ci se mai gandesc si la posibilul buget care l-ar avea nou infiintata comuna.Vreau sa stiu cum se poate distinge un DA "hotarat" de unul "nehotatat". Poate stie dl. Calimac acest lucru.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective