Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Munteni apatici si bãnuieli de turism electoral

• localnicii din asezãrile de munte ale judetului n-au fost interesati de scrutinul european • „Fiecare sectie de votare înregistreazã multi votanti ce nu sînt din Hangu. Tare mi-e sã nu avem de-a face cu turisti electorali“, a sustinut primarul Gavril Lupu

Europarlamentarele lui 2009, stabilite de mai-marii tãrii în chiar Duminca Rusaliilor, s-au situat, ca prezentã la vot, mult sub asteptãrile celor cu sufletul la gurã sã ajungã pentru urmãtorii 4 ani la Bruxelles. Si asta, surprinzãtor, pe Valea Muntelui, unde oamenii, de regulã, ne-au obisnuit sã-si exercite dreptul constitutional cu constiinciozitate. Se vede treaba cã, de astã datã, a lipsit miza localã în a-si desemna alesii comunitãtilor în care îsi duc traiul de zi cu zi. „Nu prea stim ce-i cu votul ãsta, pentru cã nu a venit nici un candidat, printre noi, care sã ne explice“, a afirmat Grigore Dandu, din Bicaz Chei. Cã omul avea, ori ba, dreptate, Dumnezeu stie. Cert este cã în jurul amiezei, sectiile de votare de pe Valea Bicazului abia de înregistrau, ca prezentã la vot, procente între 5 si 10%. Concret, la sectia 162 - Bicaz Chei, la ora 12,00, votaserã 90 de oameni, din care 40 aflati în tranzit prin localitate. ÃŽn liste, însã, erau trecuti 1.283 de votanti. La Ivanes, aceeasi comunã, cam la aceeasi orã, votaserã 26 de persoane, din cele 600 trecute în liste. Jumãtate de orã mai tîrziu, la Bicazu-Ardelean, sectia 166 înregistra 70 de votanti, din totalul de 1.400 trecuti în liste. Membri comisiei îsi puneau speranta într-o prezentã ceva mai mare pentru dupã-amiaza zilei, desi hramul bisericii putea foarte usor influenta ritmul si numãrul de votanti, cãci gospodarii locului nu aveau de gînd sã lase „vrabia din mînã pe cioara din par“. Asta avea s-o afirme unul dintre localnici care, iesind de la bisericã si îndreptîndu-se spre casã, ne-a spus ‘oteste: „Om vedea noi! Pînã disearã, mai este vreme“.
La Neagra, comuna Tasca, în jurul orei 12,30, sectia de votare 429 consemna 80 de votanti din 769 aflati în liste, iar la sectia de centru, 200, din 1.400 cetãteni cu drept de vot. Primarul Drãgan, întîlnit întîmplãtor prin centrul comunei, s-a arãtat însã optimist în privinta prezentei la vot a consãtenilor sãi. Si, ce-i drept, avea sustinerea procentualã a celor 2 sectii, care depãsea nivelul sectiilor de pe Valea Bicazului. Prezentã slabã la vot si pe Valea Bistritei. ÃŽn cele 6 sectii de votare ale comunei Hangu, ora 13,30 înregistra cifre sub asteptãrile primarului Gavril Lupu, care abia de încheiase consemnarea evidentei din teren. „Hangu, 65 de votanti, din 1.007 trecuti în liste, Boboteni, 54 din 512, Chiriteni, 40 din 455, Grozãvesti, 80 din 403, Buhalnita, 61 din 735 si Ruginesti, 39 din 315. O prezentã slabã, trebuie sã recunoastem, dar asta e! Mai grav este faptul cã fiecare sectie de votare înregistreazã multi votanti ce nu sînt din comuna Hangu. Tare mi-e sã nu avem de-a face cu turisti electorali trimisi de mai stiu eu cine sã voteze în mai multe locuri“, avea sã ne spunã primarul Gavril Lupu. Si parcã pentru a confirma spusele edilului local, chiar în momentul discutiei, 2 masini cu cetãteni strãini de zonã au debarcat la sectia de votare Grozãvesti pentru a-si exercita dreptul de vot... Pînã la proba contrarie, oamenii veniserã sã-si facã datoria si asta nu e rãu deloc.
Nici orasul Bicaz nu a stat mai bine la capitolul prezentã la vot. Per total, procentul înregistrat în jurul orei 16,00 abia de depãsea 15%, asta însemnînd 1.100 de votanti din 7.420 inscrisi în listele celor 10 sectii de votare. Una peste alta, în zona de munte, ziua electoralelor europarlamentare a fost una în care au domnit calmul si linistea, ambele stãri creîndu-ne senzatia unei apatii generale fatã de problemele apartenentei cetãtii noastre la Uniunea Europeanã.

Articol afisat de 1403 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective