Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SOMERI DE MII DE EURO

SOMERI DE MII DE EURO

• cîtiva nemteni care au lucrat în tãrile Uniunii Europene încaseazã indemnizatie de somaj între 1.035 si 1.217 euro, pe lunã, echivalentul în lei fiind 42,4, respectiv 49 de milioane • drepturile europene de somaj se acordã pentru un nemtean care a muncit în Germania, unul în Austria si 4 în Irlanda • alti nemteni încaseazã acest drept, în strãinãtate • în România somajul este 450 de lei plus un procent, în functie de vechime •

La peste doi ani de la integrarea României în Uniunea Europeanã cei care au muncit cu contract legal, peste granitã, culeg roadele. Beneficiile sînt mult mai mari, comparativ cu a acelora care în aceeasi perioadã de timp, au trudit în România. Nemtenii care au avut contracte legale, o anumitã perioadã de timp, în tãrile Uniunii Europene, au fost plãtiti conform drepturilor de salarizare de acolo dar au si cotizat la sistemele de asigurãri din strãinãtate. Perioada s-a adãugat la vechimea pe care titularul o are în România, iar pe baza acesteia au putut beneficia de toate drepturile unui lucrãtor, pensie sau somaj. Asta deoarece drepturile s-au acordat la nivelul tãrii strãine în care persoana a lucrat. Asa se face cã un numãr de 6 persoane din judetul Neamt au beneficiat sau beneficiazã de indemnizatie de somaj de mai mult de 10 ori mai mare decît o persoanã care a muncit în Neamt si a încasat indemnizatie de somer conform legislatiei din România. „Din decembrie 2008 si pînã la sfîrsitul lunii mai 2009, 6 persoane au solicitat ca indemnizatia de somaj din strãinãtate sã le fie plãtitã în România. Perioada maximã de acordare a acestui drept este de 90 de zile calendaristice. Cel mai mare cuantum este de 40,58 euro/zi pentru cei care au lucrat în Germania, iar cel mai mic este de 34,50 euro/zi pentru cei care au lucrat în Irlanda“, a declarat Elena Chirilã, purtãtor de cuvînt al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã Neamt. Conform aceleiasi surse din cei 6 nemteni care beneficiazã în Neamt de drepturi europene, unul a lucrat în Germania, unul în Austria, iar 4 au cotizat la sistemul de asigurãri sociale din Irlanda. La un calcul rapid reise cã persoana care a lucrat în Germania încaseazã, timp de trei luni cîte 1.217 euro/lunã. La un curs mediu de 4,1 pentru un euro, dreptul convertit în moneda nationalã înseamnã aproximativ 4.900 de lei ron (49 milioane de lei vechi) pentru fiecare lunã în care încaseazã somaj. Mai putin încaseazã cei care au lucrat în Irlanda, iar la 34,50 de euro/zi lucrãtoare, dreptul ajunge la 1.035 de euro, respectiv 4.243 de lei ron (42,4 milioane de lei vechi).

Multi încaseazã dreptul în strãinãtate

Alti nemteni vor încasa aceleasi drepturi, dar nu în tarã, ci în strãinãtate. La perioada cît titularul a lucrat peste granitã se adaugã perioada muncitã în România, în vederea deschiderii dreptului de somaj. Pentru a putea dovedi stagiul de cotizare la sistemul de asigurãri, solicitã din strãinãtate un formular de la AJOFM, prin care dovedeste contributia. Dupã ce dovada aceasta se face, titularul poate beneficia de drept de somaj în tara UE în care a lucrat. „Pînã la sfîrsitul lunii mai 2009, AJOFM Neamt a eliberat 7 formulare E 302, necesare persoanelor care solicitã indemnizatie de somaj în tãrile UE, în care aceastã indemnizatie se acordã în functie de veniturile si numãrul membrilor de familie (Irlanda, Spania), si aproximativ 20 de formulare E 301 pentru persoanele care îndeplinesc conditiile de acordare a indemnizatiei de somaj în tãrile din Uniunea Europeanã, cele mai multe fiind pentru Italia si Spania“, a mai spus Elena Chirilã. De mentionat este faptul cã acestia preferã sã încaseze dreptul în tara strãinã, deoarece pe perioada somajului îsi pot cãuta un nou loc de muncã acolo.
În România indemnizatia de somaj este de circa 10 ori mai micã decît în Irlanda, de exemplu. Dreptul este de 450 de lei ron (4,5 milioane de lei vechi) pe lunã, la care se mai adaugã un procent, care diferã în functie de vechimea pe care viitorul somer o are în cîmpul muncii (fiind vorba de un procent care se calculeazã ca media veniturilor salariale pe ultimele 12 luni lucrate). La începutul lunii în curs, iunie 2009, în evidentele AJOFM Neamt existau peste 12.200 de someri. Din acestia, numai aproximativ jumãtate mai primeau indemnizatie de somaj, peste 6.000 de persoane depãsind perioada în care au fost sustinute financiar de stat.

Articol afisat de 1880 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective