Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Rãzboiul preotului cu Mãnãstirea Agapia continuã

• familiei preotului Marin i se refuzã în continuare accesul în propria casã • acesta a depus douã plîngeri penale în care îi acuzã pe agentii de pazã, dar si pe reprezentantii mãnãstirii, de distrugere •

Mãnãstirea Agapia, prin agentii de pazã pe care i-a angajat, refuzã în continuare accesul în casa lor membrilor familiei Marin. Nici ieri, copii familiei nu au putut intra în casa pãrintilor. Ba, mai mult, preotul Marin se plînge cã accesul sãu este permis numai în prezenta bodygurzilor. Pãrintele Florin Marin, care are parohie la Dereneu, raionul Cãlãrasi, Republica Moldova, o acuzã pe stareta Olimpiada Chiriac, cã i-a îngrãdit accesul în casã, desi detine acte în regulã, plus o sentintã judecãtoreascã care-l atestã ca proprietar. Luni dimineatã, agentii de pazã de la o firmã din Iasi, angajati de conducerea mãnãstirii au înconjurat locuinta familiei Marin si nu i-au mai permis acestuia accesul. ÃŽnarmati pînã în dinti, cerberii stau cu ochii-n patru, astfel încît nici o muscã sã nu pãtrundã în imobilul cu pricina. „Numai eu pot sã intru în casã, însã însotit de bodygarzi ca sã iau cîte un lucru ce-mi trebuie. Sotia mea, mama si nici copii nu au voie sã intre. Este incredibil ce se întîmplã. De 7 ani mã judec cu mãnãstirea, iar acum am o sentintã definitivã, de la Curtea de Apel Bacãu, cã locuinta e a mea. Pentru teren încã mã mai judec. Dar, din cîte se vede, pentru stareta Olimpiada legile României sînt un fleac, iar mãnãstirea e stat în stat. Au tocmit agenti de pazã cu rottweileri care sã nu mã lase pe mine în casã. Am fãcut si plîngeri la politie pentru distrugere“, a declarat preotul Marin. Acesta mai spune cã, în noaptea de marti spre miercuri, agentii de pazã i-au spart casa si cã bãnuieste cã i-au dispãrut lucruri. „Este ca si cum eu as fi hotul în propria mea casã, iar mãnãstirea o apãrã de mine. Eu, care sînt proprietarul acestui imobil, cumpãrat legal. Nici de aceastã datã, stareta Olimpiada Chiriac nu a fost de gãsit. Mãicuta care ne-a rãspuns la telefonul fix ne-a declarat cã stareta nu este de gãsit, fiind plecatã prin mãnãstire cu treabã.

„Nu cred cã stareta a sfidat legea“

Purtãtorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei, preotul Constantin Sturzu, afirmã cã stareta nu a comis nici o încãlcare a legii. „Din cîte stiu, casa a fost ridicatã fãrã autorizatii pe terenul ce revine de drept Mãnãstirii Agapia. Iar dacã stareta a recurs la sprijinul unei firme de pazã a fãcut-o pentru cã asa impunea situatia si în temeiul unor documente pe care le detine. Cît despre acuzele familiei respective existã justitie si politie, institutii abilitate sã se pronunte. Asa cum am mai spus nu cred cã stareta a sfidat legea, s-a luptat ani de zile pentru redobîndirea bunurilor bisericii si dreptatea e de partea ei în situatia de la Agapia“, a declarat Constantin Sturzu.
Familia Marin a cumpãrat în anul 2001 o casã si un teren de circa 800 metri pãtrati. Cînd au cerut de la primãrie autorizatie de demolare, au fost amînati, iar un an mai tîrziu aveau sã afle cã au fost dati în judecatã de mãnãstire pe motiv cã terenul este al lãcasului. De fapt, în anul 2002, mãnãstirea a fost împroprietãritã în baza unei sentinte judecãtoresti cu 49 de hectare de teren, pe baza unor documente de la 1910. O parte din terenul retrocedat se aflã chiar sub casele unor cetãteni. Este vorba de 38 de familii care se aflã în situatia asta. În aceste conditii, oamenii s-au vãzut pusi în imposibilitatea de a obtine autorizatii de construire, de a demola, de a vinde, etc. Una dintre familiile respective este chiar cea a lui Florin Marin. În luna mai 2007, gardul casei acestuia a fost tãiat cu drujba de cãtre reprezentantii mãnãstirii. Acum doi ani, sãtenii au iesit în stradã si au protestat în fata mãnãstirii pentru situatia creatã. Nu s-a întîmplat nimic atunci, însã pe rolul instantelor a început judecata.

Articol afisat de 2398 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective