Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Acuzatii de rasism la Vînãtori-Neamt

• bulibasa Codrea Lãcãtusu îi acuzã pe consilierii bisericii cã nu-l lasã sã înmormînteze un etnic în cimitir • „Ne-au trimis sã-l îngropãm în cimitirul vechi unde sînt numai sinucigasii înmormîntati“, spune bulibasa • preotul Viorel Irina a declarat cã mãsura nu se aplicã numai tiganilor • „Toti cei care nu-si achitã dãrile cãtre bisericã sînt înmormîntati în cimitirul vechi“, afirmã preotul •

La mai bine de un an de la scandalul privind asa zis intentie a autoritãtilor locale din Vînãtori de a muta mortii tiganilor din cimitirul satului, un altul este pe cale sã izbucneascã. Desi, la acea vreme, toti factorii implicati au negat existenta vreunui conflict între rromi si reprezentantii bisericii, acum declaratiile sînt acide si la obiect.
Acuzatia vine din partea conducerii comunitãtii de rromi din comuna Vînãtori, care afirmã cã nu sînt lãsati sã-si înmormînteze un mort în cimitirul Bisericii Sfîntul Ioan din centrul localitãtii. Bulibasa Codrea Lãcãtusu spune cã nu este normal sã fie interzisã înmormîntarea rromilor în cimitirul central, drept pentru care este decis sã facã toate demersurile necesare pentru rezolvarea acestei probleme. De partea cealaltã, reprezentantii bisericii din comunã se apãrã si spun cã mãsura este universal valabilã si aplicabilã tuturor celor care nu-si plãtesc taxele cãtre bisericã, indiferent de sex sau etnie. „Recent a murit o femeie de la noi. Cum sotul ei a fost înmormîntat, în urmã cu 12 ani, în cimitirul nou, am fost acolo ca sã-l dezgropãm si sã-i facem loc si sotiei lui. Am fost refuzat de pãrinte care mi-a zis sã mã duc la membrii Consiliului Parohial ca sã aflu mai multe lucruri. Am vorbit cu cei din consiliu care mi-au zis cã femeia nu poate fi înmormîntatã aici, ci în cimitirul vechi. Au mai zis ca toti rromii sã-si scoatã crucile din cimitirul nou si sã-l ducã în cimitirul vechi, pentru cã mai au locuri de înmormîntat. Cimitirul vechi este la aproximativ 2 kilometri distantã, însã nu asta ar fi problema, ci faptul cã acolo sînt îngropati numai cei care se sinucid. Nu este normal sã nu mai avem acces în cimitirul în care de-a lungul timpului au fost îngropati pãrintii nostri si rudele noastre. Acum nu stim ce o sã facem cu femeia moartã, însã tot ca ei o sã rãmînã. O s-o ducem în cimitirul vechi. Am încercat sã discut problema pe plan local, însã am fost trimis de la o persoanã la alta“, a declarat bulibasa Codrea Lãcãtusu.

„E o aberatie ce spune bulibasa“

Preotul Viorel Irimia respinge acuzatiile aduse de bulibasã si spune cã cimitirul este în reorganizare, printre altele fiind luatã si decizia ca cei care nu se implicã în viata bisericii, sã fie înmormîntati în cimitirul vechi. „Nici nu se pune în discutie sã refuze cineva ca acea femeie sã fie înmormîntatã. ÃŽnsã ea va fi înmormîntatã în cimitirul vechi. Este o decizie valabilã pentru toatã lumea, si anume ca cei care nu au contribuit, nu vin la bisericã, sã fie înmormîntati în cimitirul vechi. Existã o hotãrîre a Consiliului Parohial în acest sens si dateazã de vreo patru ani. Este o mare crizã de teren în cimitir si de aceea încercãm sã ne reorganizãm. Avem varianta cimitirului vechi, unde sînt îngropate osemintele eroilor nostri. Nu este adevãrat cã acolo sînt înmormîntati numai sinucigasii. Acolo urmeazã sã le fie alocat si lor un spatiu unde sã-si înmormînteze mortii. Cred cã bulibasa face abuz de functia pe care o are, pentru cã el este neoprotestant si de mai multe ori a încercat sã inflameze relatiile dintre rromii ortodocsi si bisericã. ÃŽncearcã sã spunã cã biserica ortodoxã este «rãutãcioasã». Mai trebuie spus cã hotãrîrea cu înmormîntarea în cimitirul vechi este afisatã la biserica din comunã, iar lumea stie de ea. Noi avem în vedere reorganizarea cimitirului, pentru cã se aflã în apropierea drumului national, într-o zonã intens circulatã si folositã de turisti. Vrem sã-i dãm un aspect plãcut“, a declarat pãrintele Irina.

„Nu am pus problema cã unul este rrom, celãlalt este român“

Pãrintele a fost sustinut de Costel Afrîntoaie, presedintele Consiliului parohial al bisericii. „Noi, în consiliu, nu am pus problema cã unul este rrom, celãlalt este român sau mai stiu eu ce. Nu mai sînt locuri în cimitirul respectiv si de aceea s-a luat decizia ca cei care nu vin la bisericã, nu-si plãtesc contributiile, sã fie înmormîntati în cimitirul vechi. Nu este o regulã numai pentru rromi, ci pentru toatã lumea. Existã o hotãrîre în acest asens, asa cã ea se aplicã“, a declarat Afrîntoaie care nu s-a putut abtine sã nu spunã cã rromii mai mult umblã pe la praznice, decît la slujbe. ÃŽn urmã cu mai bine de un an, o poveste asemãnãtoare a ajuns la urechile ziaristilor, însã ea a fost negatã de toti cei implicati. La acea vreme se spunea cã autoritãtile locale intentioneazã sã scoatã mortii de etnie rromã din cimitir si sã-i mute în alt loc. Povestea a fost infirmatã inclusiv de bulibasa Cezar Lãcãtusu. Acum, acesta readuce în discutie problema, declarînd cã i s-a fi spus ca rromii sã-si ia crucile din cimitirul nou.

Articol afisat de 1285 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective