Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
IPOTEZE SI (IN)CERTITUDINI ÃŽN CAZUL CATALOAGELOR ARSE

IPOTEZE SI (IN)CERTITUDINI ÃŽN CAZUL CATALOAGELOR ARSE

• se pare cã autorul incendierii cataloagelor de la Liceul „Conta“ din Tîrgu Neamt nu stia de existenta unei camere video montatã dupã cele din anul 2006 • imagini cu autorul au fost surprise si de camera de la o spãlãtorie auto • incendiatorul si-a pierdut cãciula sau cagula în momentul în care a escaladat gardul liceului • politia n-a spus nimic despre prelevarea unor probe pentru stabilirea ADN • cert este faptul cã incendiatorul stia sau a fost instruit cu privire la calea de acces, la amplasamentul camerelor vechi, cu privire la locul de depozitare al cataloagelor si al cheii care deschidea fisetul •

Au trecut trei sãptãmîni de la arderea cataloagelor la Liceul Economic „Vasile Conta“ din Tîrgu Neamt. ÃŽn jurul subiectului este mult prea multã liniste si toatã lumea sugereazã cã politia trebuie lãsatã sã-si facã datoria. ÃŽntrebãrile adresate conducerii scolii se izbesc de normale rãspunsuri evazive: „politia ne-a rugat sã nu dãm nici un fel de amãnunt, cã dãuneazã anchetei etc“. Inspectoratul Scolar se felicitã si felicitã conducerea scolii cã a reusit refacerea situatiei scolare a TUTUROR elevilor, tur de fortã greu de imaginat, dar perfect realizat. Nimeni nu rãspunde la o întrebare extrem de simplã: DE CE ÃŽN SINGURA UNITATE SCOLARÃ DIN TÃŽRGU NEAMT CU SUPRAVEGHERE VIDEO, HOTUL NU A PUTUT FI IDENTIFICAT, DESI EXISTÃ IMAGINI? Nu putem da noi un rãspuns la aceastã întrebare, însã putem aduce cîteva elemente despre care nu s-a scris si care ridicã serioase semne de întrebare cu privire la ipoteza cã un fost elev sau un individ oarecare a ars, la întîmplare sau din rãzbunare, niste cataloage.

Camere video cumpãrate în 3 etape

Este foarte important pentru demonstratia noastrã sã marcãm cîteva lucruri. Camerele de supraveghere au fost achizitionate si plãtite pe 28 decembrie 2006, cu cîteva zile înainte de Revelion, ceea ce ne duce cu gîndul cã trebuiau cheltuiti foarte repede banii. 5 camere si un driver au costat 48.000.000 lei vechi. Nu s-a organizat nici o licitatie si a fost fãcutã o singurã ofertã, ni s-a spus la contabilitate. Director la acea vreme era domnul Grigore Manole. Nu am fost lãmuriti dacã cineva a verificat corelatia dintre ce era scris pe facturã si performantele camerelor. Dupã 2 ani au mai fost achizitionate 2 camere si mai apoi un DVD ROM, adicã vreo 34.000.000 lei vechi. Nu au vost chemate mai multe firme cu cereri de ofertã, chiar dacã banii au fost de la buget, pe motivul cã la Tîrg e o singurã firmã care se ocupã cu asa ceva. Nimeni nu s-a gîndit cã din concurentã poate rezulta un pret mai scãzut.

Un hot familiarizat cu... camerele de supraveghere

Politia ne spune oficial cã existã o imagine de 2-3 secunde cu figura incendiatorului. Neclare si nesemnificative, s-a sustinut. Despre restul imaginilor nu ni se spune nimic. Oricit de neclare si nerelevante ar fi, este greu de înteles de ce ele nu sînt date în presã, pentru identificare. Dar asta e treaba politiei. Existã mai multe înregistrãri cu incendiatorul, ne-au declarat surse credibile. Acesta a fost filmat de mai multe camere, iar în dreptul unora - a celor montate în 2006 - si-a acoperit fata! Imaginea surprinsã cu fata descoperitã este de pe o camerã montatã mai tîrziu si se poate presupune cã individul NU STIA CÃ S-A MONTAT ACEASTÃ CAMERÃ! El sau cel care l-a îndrumat. Pînã acum s-a vorbit doar de camerele de supraveghere ale liceului. Se pare cã existã si alte imagini, de la o camerã de supraveghere de la o spãlãtorie auto de lîngã scolã, care a surprins momentul escaladarii gardului de cãtre incendiator. Imaginile au fost luate pe un stic de cãtre politie. Si acestea or fi neclare? Poate cineva l-ar putea recunoaste dupã „modul de operare“, dupã anumite trãsãturi etc. Aproape sigur, nici despre aceastã camerã nu se stia cã existã. Cînd a escaladat gardul, incendiatorul si-a pierdut cãciula (cagula)! Ar fi ridicol sã vorbim la nivelul de cercetare local de prelevare a probelor ADN, desi poate asa lucrurile s-ar lãmuri rapid. Dar o cãciulã este o cãciulã, arãtatã la multi oameni ar putea duce la o recunoastere.

Incendiatorul grijuliu

Extrem de interesant este cã intrusul a actionat cu foarte multã grijã. A distrus cataloagele, dar nu si copertile lor, ele fiind cu grijã protejate. În camera cataloagelor era un calculator si un televizor care nu au fost atinse. Dacã distrugerea cataloagelor ar putea avea o noimã: motivarea unor absente, schimbarea unei sau unor situatii scolare, rãzbunare - pe cine? etc, - distrugerea a 3 condici de prezentã este de neînteles. O asemenea condicã cuprinde în rubricile sale ora, subiectul pe care l-a tinut un profesor si semnãtura lui. Distrugerea lor nu poate afecta cu nimic activitatea scolii din punct de vedere financiar. Incediatorul grijuliu a adunat într-o gãleatã cenusa si resturile rezultate, dupã care le-a luat cu el. Este greu de crezut cã s-a plimbat cu gãleata duminica prin tîrg si cã nu le-a abandonat undeva, prin apropiere. Sau le-a luat cu vreo masinã cu care a plecat. În aceste conditii este evident cã cel care a distrus condicele si cataloagele a vrut ÎN PRIMUL RÎND discreditarea conducerii scolii. Conducere care, potrivit regulamentelor scolare este responsabilã cu pãstrarea acestor documente, director plus secretar. Certitudini si o întrebare.
Este o certitudine cã incendiatorul stia sau a fost instruit perfect cu privire la calea de acces, la amplasamentul camerelor vechi, cu privire la locul de depozitare al cataloagelor si al cheii de la fiset. Întrebare: putea un elev, sau un fost elev, sã cumuleze toate aceste informatii? Mai ales cea cu cheia? Noi credem cã nu! Sã vedem ce ne va spune ancheta oficialã.

Duminicã 31 mai

Reamintim cã duminicã, 31 mai, în jurul orei 18, se pare, o persoanã rãmasã neidentificatã a pãtruns în interiorul liceului si a distrus toate cele 27 de cataloage ale institutiei scolare si trei condici de prezentã. Fapta a fost descoperitã dimineata la ora 7, de cãtre secretarã, care a observat cã erau în fiset numai copertile. Ulterior s-au descoperit urme de foi de cataloage arse pe podeaua din grupul sanitar al profesorilor. Primele verificãri au arãtat cã fãptasul a spart un geam de la o intrare secundarã, a reusit sã pãtrundã în holul principal, iar de aici în cancelarie. A luat cheile de la locul cunoscut de cadrele didactice, semn cã a avut informatii din interiorul liceului, a deschis usile fisetului metalic si a rupt foile tuturor cataloagelor, lãsînd la locul lor obisnuit doar copertile, si a luat cu el si trei condici de prezentã.

Articol afisat de 1941 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BÃLÃNESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective