Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DISPENSARELE NIMÃNUI

DISPENSARELE NIMÃNUI

• multe dispensare din mediul rural supravietuiesc ca vai de ele • primãriile refuzã sã vîndã spatiile medicilor • în aceste conditii, doctorii nu pot face prea multe investitii, ca sã nu rãmînã cu banii dati aiurea • „Cînd plouã ne curge apa-n cap. Stãm cu calculatorul în mînã si ligheanul la picioare“, a declarat doctor Mihaela Covrig, medic la dispensarul din Dobreni •

Indiferenta autoritãtilor, reaua vointã dar si dezinteresul primarilor din majoritatea comunelor au fãcut ca mai bine de trei sferturi din dispensarele nemtene sã arate ca vai de ele. Sau, în cazul în care medicii au investit ceva bani pentru a-si face viata mai usoarã, clãdirile în exterior aratã jalnic. Culmea cinismului este cã Ministerul Sãnãtãtii îsi doreste informatizarea sistemului sanitar, transmiterea informatiilor în sistem electronic, modernizarea serviciilor medicale la fel ca în Uniunea Europeanã etc. Din pãcate, autoritãtile de la Bucuresti n-au mai fost demult pe teren sau nu vor sã meargã pentru cã majoritatea dispensarelor de tarã sînt într-o stare jalnicã, nu au apã curentã, iarna se încãlzesc cu lemne, apa curge prin plafoane iar instrumentarul medical lipseste. ÃŽn multe dintre asa zisele „dispensare“ peretii stau sã cadã peste pacienti. Cu toate acestea, dispensarele nemtene au primit toate autorizatii pentru anul acesta, chiar dacã pentru o perioadã limitatã sau conditionatã de anumite investitii. Toatã aceastã situatie este generatã de faptul cã dispensarele sînt pasate între autoritãti, ele nemaiapartinînd nimãnui. Totul a plecat de la o lege apãrutã acum cîtiva ani si care prevedea vînzarea cabinetelor medicale cãtre medicii de familie ce doreau cumpãrarea lor. Dacã prin orase, majoritatea dispensarelor au fost deja vîndute iar medicii le-au renovat si le-au modernizat, la sate situatia este total diferitã. Primarii au refuzat sã le vîndã de teamã cã medicii ar putea pleca si ei ar rãmîne fãrã clãdiri. ÃŽn aceste conditii ei au preferat închirierea sau concesionarea. Medicii de familie, la rîndul lor, nu au vrut sã facã lucrãri de amenajare pe banii lor neavînd siguranta cã acele spatii le vor rãmîne. Casa de Asigurãri de Sãnãtate nu intervine cu nimic, deoarece dispensarele nu sînt în subordinea lor iar Directia de Sãnãtate Publicã Neamt nu face decît verificãri si autorizãri. Astfel, medicii sînt pe cont propriu. La fel si pacientii lor, dealtfel.

„ÃŽn 25 de ani, primãria mi-a dat o...bancã“

Desi toatã lumea se asteaptã ca dispensarele în stare jalnicã sã fie doar prin cine stie ce funduri de tarã, ele sînt mai aproape decît s-ar crede. Cel mai relevant exemplu este Dispensarul nr. 5, din Piatra Neamt. Acesta nu poate fi vîndut cãtre medicii care lucreazã deoarece este revendicat. ÃŽn aceste conditii, clãdirea respectivã stã sã cadã pe pacienti, iar peretii sînt coscoviti. Dacã situatia de aici este incertã, nu acelasi lucru s-ar putea spune despre alte dispensare ce sînt în paraginã din cauza indiferentei autoritãtilor. „Dispensarul în care lucrez aratã jalnic prin exterior. ÃŽnãuntru am fãcut si eu ce am putut pentru a crea conditii civilizate de lucru si toate acestea pe banii mei. Dar, nu am putut renova totul astfel încît atunci cînd plouã ne curge apa-n cap. Stãm cu calculatorul în mînã si ligheanul la picioare. Nu pot face nimic pentru cã exteriorul este al primãriei care, desi a refuzat sã îmi vîndã clãdirea, în 25 de ani, de cînd lucrez aici, nu mi-a dat un leu. Ba, sã nu uit, am primit o bancã de parc pentru a o aseza în sala de asteptare pentru pacienti. Tot e ceva...Este scandalos ce se întîmplã cu dispensarele din judet. Ni se cer conditii europene, servicii de asemenea, dar noi lucrãm ca în Evul Mediu“, a declarat doctor Mihaela Covrig, medic la dispensarul din Dobreni.

„N-am primit un leu de 10 ani de la Primãrie“

Una dintre cele mai jalnice situatii se regãseste în comuna Români. Localitatea are douã dispensare, ambele în stare jalnicã, întrucît primãria a refuzat sã le vîndã medicilor. Doctorii de acolo si-au fãcut conditii decente pe banii lor dar doar în interior, pentru cã exteriorul apartine autoritãtilor locale care n-au dat un leu pentru aceste clãdiri. „Lucrez la Români de mai bine de 10 ani. ÃŽn tot acest timp n-am primit un leu de la primãrie dar, cu toate acestea, nici n-a vrut sã-mi vîndã dispensarul de teamã ca sã nu plec si sã rãmînã ei fãrã spatiu pentru un alt medic. Pentru cã fac naveta din Piatra Neamt de mai bine de 10 ani, cred cã am dovedit cã vreau sã rãmîn dar nimic nu m-a ajutat pînã acum. Cînd am ajuns aici, dispensarul era efectiv un grajd. Am lucrat ani buni în conditii absolut insalubre dar în ultima perioadã am decis sã-mi respect pacientii si pe mine si am investit multi bani din propriul buzunar pentru a face cît de cît aceastã clãdire locuibilã. Am pus un hidrofor pentru a avea apã curentã si am pus gresie si faiantã peste tot. Anul trecut am reusit sã schimb si acoperisul pentru cã ploua pe noi si vreau sã mai fac un gard ca sã împrejmuiesc dispensarul ca sã nu mai intre toate animalele pe aici. Am solicitat primãriei sprijin pentru asta dar am fost refuzati. M-am obisnuit cu rãspunsuri în bãtaie de joc dar e pãcat, pentru cã nu fac toate astea pentru mine ci pentru oamenii necãjiti din comunã. Din pãcate asta e situatia, am rãmas ai nimãnui, nimeni nu ne sprijinã, nimeni nu ne ajutã“, a declarat cu amãrãciune medicul Dorel Acatrinei, din comuna Români.
Tot în acea comunã, din cauza neîntelegerilor dintre autoritãti si medic, oamenii dintr-un cãtun sînt nevoiti sã meargã 8 kilometri pentru a consulta un medic. Satul Gosmani se aflã la aceastã distantã de centrul comunei. Ca sã ajungã la dispensar, pacientii trebuie sã strãbatã acest drum, fie varã, fie iarnã. Medicul din comunã a gãsit în Gosmani o cãmãrutã în sediul fostului CAP pentru a oferi consultatii acolo. Pentru asta, are nevoie de autorizatie de la DSP dar aceastã institutie conditioneazã autorizatia de o adeverintã din partea primãriei care sã ateste cã acel spatiu este dat medicului. Doctorul a fãcut demersuri de mai bine de 9 luni pentru a obtine acest act, dar deocamdatã nu a primit nici un rãspuns. Din aceastã cauzã, oamenii din Gosmani se pare cã au sanse maxime sã mai facã mult si bine cei 8 kilometri pentru a vedea la ochi doctorul. Si situatia nu este singularã...

Articol afisat de 1566 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 30.06.2009 11:48
Ce gura mai are tata asta de Covrig!
Dupa ce ca e zero ca medic,vrea si un spatiu pe daiboji.Cum sa-i vinzi spatiul,cand ea vine atunci cand are chef,iar pe deasupra,da diagnostice si tratamente total gresite.Sa ne spuna ea,daca si cand a fost ultima oara sa vada un pacient acasa.Sa ne spuna ea,cati copii din comuna au sechele,datorita"profesionalismului"sau.Daca Daca traiam intr-o tara normala,una ca ea ar fi avut o celula.Si nu pe bani ci gratis.Dar nu e tarziu nici acum,ca mai sunt destule goale.
Ad�ugat de andrei28 la data 03.07.2009 08:27
De ce comentezi domnule aiurea?
In primul rand, oricine ar fi persoana despre care vorbesti, ar trebui sa o faci intr-un mod civilizat. In al doilea rand, calificarea pe care doamna medic o are vine in urma unei vieti petrecute in slujba oamenilor, prin munca si invatare asidua nu jucand barbut sau table asa cum banuiesc ca faci dumneata iar problemele cu care se confrunta sunt reale, arhicunoscute si toti speram ca se vor rezolva cat mai repede.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective