Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ploi si pagube uriase

Ploi si pagube uriase

• la Slobozia au cãzut doi litri pe minut, luni seara • zece comune au rãmas fãrã curent electric • culturi agricole în valoare de peste 65 de miliarde de lei au fost calamitate de precipitatiile si grindina din ultimele zile •

O bunã parte din judetul Neamt a fost udatã din belsug luni dupã-amiazã si chiar în noaptea de luni spre marti. Cel mai mult a plouat la Slobozia, Roznov - 74 de litri pe metru pãtrat în 24 de ore. Dupã cum a precizat inginer Ion Pãvãleanu, director al Sistemului de Godpodãrire a Apelor Neamt, în aceastã localitate, în 20 de minute au cãzut 38 de litri, ceea ce înseamnã cam doi litri pe metru pãtrat. La Luminis au cãzut 59,2 litri pe metru pãtrat, la Ceahlãu - 58,3 litir p emetru pãtrat, la Straja - 48 de litri pe metru pãtrat etc. Toate aceste cantitãti s-au înregistrat într-un interval de 24 de ore, de luni dimineatã si pînã marti dimineatã. „Desi cantitãtile de apã au fost semnificative în unele zone, nu s-au înregistrat nicãieri probleme de genul inundatiilor. Nici nu ne asteptãm sã creascã nivelul rîurilor sau pîraielor si sã iasã din matcã, pentru cã apa a pãtruns în sol, acoperind deficitul existent“, a declarat Ion Pãvãleanu, director al Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt. ÃŽn intervalul pentru care s-a fãcut raportarea cel mai putin a plouat la Sabasa - 13,3 litri pe metru pãtrat, la Secuieni - 17 litri pe metru pãtrat si la Leghin - 19,2 litri pe metru pãtrat. Dacã în cele mai multe zone din judet ploaia a fost linistitã, în circa zece comune aceasta a fost însotitã de vijelie, multe sate rãmînînd fãrã energie electricã.
„Urmare a conditiilor meteo defavorabile din ziua de 29 iunie a.c., mai multe retele de distributie a energiei electrice din judetul Neamt au fost avariate. Astfel, mai multe localitãti din zonele Sãvinesti, Roznov, Alexandru cel Bun, Pîngãrati, Tazlãu, Piatra Soimului, Dobreni, Crãcãoani, Oglinzi, Brusturi, Tîrzia, Horia, Cordun, Dulcesti, Bahna, Oniceni au rãmas fãrã energie electricã. Echipele de interventie ale companiei noastre au fost suplimentate si au actionat pe parcursul zilei de luni si a celei de marti, în conditii meteo dificile si în zone unde accesul utilajelor si materialelor necesare a fost îngreunat. ÃŽn urma efortului echipelor de interventie, de marti dupã-amiazã s-a reluat alimentarea cu energie electricã la consumatorii afectati de aceste incidente. ÃŽn cazul în care se confruntã cu probleme la reteaua de energie electricã, clientii nostri sînt rugati sã anunte serviciul deranjamente al E.ON Moldova Distributie la numãrul de telefon: 0233 929“, a declarat inginer Sorin Munteanu, reprezentant al Departamentului de Relatii Publice din cadrul E.ON Moldova Distributie.

Grindina a pus la pãmînt 8.000 de hectare de culturi

Dacã ploile de la începutul acestei sãptãmîni au fost destul de linistite si nu au creat probleme agricultorilor, cele de sãptãmîna trecutã care au fost însotite de grindinã au provocat pagube importante. Angajatii directiei Agricole Neamt au finalizat marti, 30 iunie, centralizarea datelor primite de la primãriile din toate localitãtile judetului despre pagubele produse de ploile din perioada 22-26 iunie. Potrivit acestor raportãri, 8.257 de hectare de culturi agricole au fost afectate de grindinã, pagubele fiind estimate la peste 65 de miliarde de lei. Cele mai afectate localitãti au fost cele aflate în zona Romanului iar suprafata cea mai mare de culturi ce a fost pusã la pãmînt de gheatã s-a aflat în comuna Trifesti. Aici, aproape 2.000 de hectare de terenuri au fost declarate calamitate. La Secuieni au fost peste 600 de hectare lovite de grindinã, la Sagna 500, la Bahna cam tot atît etc. O altã comunã grav lovitã de gheatã a fost si Bîrgãuani unde autoritãtile au declarat cã peste 800 de hectare de culturi au fost calamitate. „Din pãcate, majoritatea acestor suprafete de pãmînt nu erau asigurate, ele apartinînd tãranilor. Cei care au asociatii agricole sînt asigurati în mare parte deci pagubele lor nu sînt chiar atît de mari, ei urmînd sã primeascã despãgubiri de la societãtile de asigurãri. Din fericire, ploile de la începutul acestei sãptãmîni au fost linistite si nu au produs nici un fel de pagube. Sã sperãm cã valul de ploi ne va ocoli de acum“, a precizat Mihai Cojoc, director în cadrul Directiei Agricole Neamt.

Articol afisat de 1865 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective