Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sãnãtate compensatã si pentru pensionarii de 699 lei

Plafonul veniturilor pentru care pensionarii beneficiau de medicamente compensate în proportie de 90% a fost majorat începînd de miercuri, 1 iulie, de la 600 de lei la 700 de lei. Modificarea acestei legi ce majoreazã plafonul pentru medicamente va avantaja cîteva mii de pensionari nemteni care, desi aveau pensii foarte mici, depãseau plafonul stabilit la 600 de lei chiar si cu sume infime si astfel primeau medicamentele compensate doar pe jumãtate. Pragul de 600 de lei pentru compensarea cu 90% a fost stabilit la începutul lunii martie de cãtre ministrul Ion Bazac vrînd astfel sã întindã o mînã de ajutor persoanelor cu venituri foarte mici. Initial, reglementãrile legale fãceau referire la valoarea retetei si se propusese un prag modest, de doar 1 milion de lei vechi, dar medicii de familie au protestat sustinînd cã acesti bani nu ajung uneori pentru compensarea cu 90% a unui medicament. Plus cã pacientul ar fi plãtit destul de mult din buzunar. De aceea, plafonul a fost eliminat si apoi a fost propus un altul de douã milioane, la care s-a renuntat curînd pentru ca, la 1 martie sã se stabilizeze la 6 milioane de lei vechi plafonul, dar pentru venituri. De la 1 iulie, plafonul a fost majorat si a ajuns la 7 milioane de lei. Modificarea va duce la cresterea accesibilitãtii unui numãr mai mare de pensionari cu venituri mici la medicamentele compensate. Pensionarii cu venituri numai din pensii de pînã la 700 lei pe lunã vor beneficia de medicamentele cuprinse în sublista B la un procent de compensare de 90% din pretul de referintã. Aceastã listã cuprinde 650 de medicamente necesare în tratamentul hipertensiunii arteriale, afectiunilor circulatorii, pentru scãderea colesterolului, împotriva vertijurilor, tulburãrilor capacitãtii mentale etc.
Pentru a beneficia de compensarea de 90%, pensionarii trebuie sã prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum si o declaratie pe proprie rãspundere din care sã rezulte cã realizeazã venituri numai din pensii de pînã la 700 lei pe lunã. Pensionarii cu venituri din pensii de peste 700 lei vor putea beneficia în continuare de compensarea de 50% pentru medicamentele din Sublista B.

Articol afisat de 1238 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective