Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Magistrati cu salarii dijmuite

• printr-o adresã a ministrului li s-a tãiat sporul de risc si suprasolicitare neuropsihicã • acesta este de 50% • judecãtorii l-au atacat dur pe ministrul Predoiu •

Magistratii nemteni, judecãtori si procurori, au pierdut jumãtate din drepturile bãnesti pe care le încasau într-o lunã, printr-o adresã recentã semnatã de ministrul de resort Cãtãlin Predoiu. Comunicarea în teritoriu s-a fãcut în urmã cu cîteva zile, ceea ce a dus la inflamarea spiritelor. Asta cu atît mai mult cu cît acestia afirmã cã de aceste mãsuri de crizã nu se „bucurã“ toatã lumea, ci numai magistratii de la baza piramidei, respectiv cei din judecãtorii, tribunale, curti de apel si parchetele de pe lîngã aceste instante. „Ni s-a comunicat la modul cel mai sec cã începînd cu drepturile pentru luna iunie 2009 nu ni se mai acordã sporul de 50%. ÃŽn altã ordine de idei mãsura se aplicã doar la judecãtorii, tribunale si curti de apel, dar nu afecteazã Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei si nici ÃŽnalta Curte de Casatiei si Justitie. ÃŽn plus, orice drept poate fi revocat numai printr-un act de aceeasi valoare. Drepturile ne-au fost date printr-un ordin de ministru si ne-au fost luate printr-o simplã adresã, expediatã pe 2 iulie 2009. De acelasi tratament au avut parte si procurorii. Din aceastã cauzã am initiat materialul «Justitia condamnatã si executatã fãrã nici un drept“, unde ne-am exprimat punctul de vedere. Materialul va fi înaintat si celui mai accesat site de specialitate, juridice.ro pentru ca si colegii din toatã tara sã ia cunostintã de demersul nostru“, a declarat judecãtorul Gabriela Baltag, presedintele AMR, filiala Neamt. Practic prin adresa cu pricina se arãta cã la data de 10 iulie 2009 drepturile salariale aferente lunii iunie se vor achita fãrã a include sporul de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihicã. Aceastã modalitate se va pãstra si pentru viitor, plata acestui spor urmînd a se efectua dupã normele unei ordonate de guvern ce prevede plata esalonatã a unor drepturi din 2010 încolo. Este vorba de Ordonanta 71/2009, privind plata unor sume prevãzute în titluri executorii avînd ca obiect acodarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Prin adresa sositã la Tribunalul Neamt direct de la Minister se mai aratã cã cheltuielile de personal în Ministerul Justitiei au fost diminuate prin altã ordonantã, 34/2009, la 21,3 milioane de lei ron. Primul ministru Emil Boc le-a transmis tuturor ministrilor o circularã, datatã 7 mai 2009, prin care se aratã cã „(...) la rectificarea bugetarã pentru acest an s-au alocat la cheltuielile de personal 904.407.000 lei. Neîncadrarea în aceste cheltuieli bugetare atrage rãspunderea legalã si politicã a fiecãrui ministru“. Rãmîne de vãzut care va fi pozitia ministrului Predoiu, dacã va fi mai sensibil la cuvîntul magistratilor, sau se va încadra în dispozitiile premierului Boc.

„Justitia condamnatã si executatã fãrã nici un drept“

De fiecare datã, la ceas aniversar, ne gîndim cu emotie si sperãm asemenea unor copii sã primim ceva în dar. Ziua Justitiei a adus si magistratilor unul, o surprizã mai putin plãcutã a venit de aceastã datã printr-o adresã ce prevedea expres: salarii mai mici începînd cu 1 iunie 2009. Zvonurile ce au tulburat permanent sistemul, de cîteva luni, au devenit astãzi o realitate crudã. Justitia se prãbuseste încet, sub povara ipocriziei si a minciunilor pe care ni le aruncã în fatã institutia ce ar fi trebuit sã ne apere mãcar din punct de vedere financiar. Mai mult decît atît, ministrul justitiei si al libertãtilor cetãtenesti îsi dovedeste neputinta. Asemenea unui fugar ce se ascunde dupã fiecare colt, prin mesaje periodice, premeditat aranjate si lansate public, si-a mascat alianta bolnãvicioasã de a distruge întreaga ordine de drept.
Cereti legalitate sãvîrsind ilegalitãti, domnule ministru, si uitati cã faceti acest lucru cu aproape toti magistratii unei tãri?! Ar fi zadarnic sã ne întrebãm dacã sînteti marcat de o vagã remuscare. Spulberati legitimitatea unor drepturi printr-o simplã adresã. Desi pretindeti cã sînteti un cunoscãtor al principiilor ierarhiei si fortei juridice a actelor, nu v-ati deranjat sã semnati nici mãcar un Ordin de revocare a drepturilor salariale partial acordate din luna aprilie a acestui an. Au fost extinse, prin aceastã adresã cu valoare de „precizare“, puterile unei ordonante vãdit neconstitutionalã - nr. 71/2009 - de la procedura executãrii unor hotãrîri judecãtoresti, asupra unor drepturi salariale lunare. Ne mirãm si ne întrebãm fiecare ce mai urmeazã si încotro ne îndreptãm în aceastã tarã, care astãzi sacrificã destine si principii pe fundamentul unei dictaturi ce se clãdeste repede si sigur. ÃŽncotro, ar spune pãrintii dreptului? Pentru ce respectati principiile care vã ucid ca un bumerang? Dragi colegi, nu uitati cã existã o lege a talionului, ce nu e tocmai crestinã, dar este utilã în aceste vremuri tulburi, în care regulile au devenit exceptii iar exceptiile principii de drept. ÃŽn fiecare din noi stã puterea de a alege ce vom face mai departe, cît de mult mai putem suporta nelegiuirile celor care încearcã sã se erijeze în conducãtori.
Trebuie sã restabilim echilibrul asa cum pare el a fi în prezent, plãtind cu o monedã asemãnãtoare, si de aceea este timpul sã hotãrîti!


Judecãtor Gabriela Baltag, Presedintele Asociatiei Magistratilor din România - filiala Neamt“

Articol afisat de 1427 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective