Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SALVATORII

SALVATORII

Felicitati-i! Meritã

• sotii Alina si Liviu Anisii sînt cei doi asistenti medicali care au salvat-o de la moarte pe Magda Nicoleta Drãgan, fata blocatã în bazinul de la strand • ei lucreazã în sectii diferite la Spitalul Judetean • incidentul de la strand reprezintã prima lor interventie împreunã • „N-am stiu cã sîntem asa compatibili profesional“, a declarat Liviu Anisii • „Noaptea care a urmat dupã incident a fost una dintre cele mai lungi; ne-am rugat pentru sãnãtatea fetitei“, a spus Alina • cei doi asistenti vor sã se întîlneascã cu Magda dupã ce aceasta va iesi din spital • în happy-end-ul neverosimilei întîmplãri un rol major l-a avut si salvamarul Ioan Vaides, care a smuls-o pe fetitã din teava de evacuare a apei în care îsi întepenise mîna •

Într-o zi în care sperau cã totul se va termina normal, fãrã ceva special, dorind doar sã se relaxeze la plajã dupã gãrzile de noapte, sotii Alina si Liviu Anisii au devenit eroi în adevãratul sens al cuvîntului, întrucît au dat efectiv zile unei fetite de 13 ani. Cei doi tineri sînt asistentii medicali pe care norocul victimei i-a dus la Strandul Tineretului din Piatra Neamt, marti, 7 iulie, dupã-amiazã. Acea zi a fost de mare cumpãnã pentru Magda Nicoleta Drãgan, care era sã îsi gãseascã sfîrsitul în bazinul cu apã pentru copii, întrucît a bãgat mîna într-o vanã de scurgere a apei si a rãmas blocatã acolo, fiind cît pe ce sã moarã înecatã. Un rol major l-a jucat si salvamarul Ioan Vaides, care a intervenit prompt în prima fazã a neverosimilei întîmplãri.

„A dat primele semne de viatã cît era în mîinile noastre“

Marti, 7 iulie, în jurul orelor 4-5 dupã amiazã, Magda Nicoleta Drãgan, elevã la Colegiul Calistrat Hogas Piatra Neamt, a mers însotitã bunica ei si de o prietenã, adolescentã si ea, la strand, pentru plajã si înot. La un moment dat cele douã copile au intrat în bazinul cu apã pentru copii si au început sã se bãlãcãreascã. Din nu se stie ce motive, fata a ajuns cu mîna în plasa care acoperea o teavã de evacuare a apei. Speriatã, prietena ei a început sã tipe pentru cã o vedea pe Magda pe fundul bazinului, nemiscatã. S-a iscat mare vînzolealã, copiii au iesit din bazin, lumea urla, unii dãdeau sfaturi, altii aduceau acuze si tot asa, dupã cum povestesc martorii. Au intrat în bazin salvamarul Ioan Vaides, însotit de doi bãrbati. De pe mal priveau imaginile de groazã si cei doi asistenti medicali, care stãteau pe douã sezlonguri. „Sotia m-a trimis în bazin, sã ajut si eu la scoaterea fetitei. M-am dus lîngã ea, dar am vãzut cã dacã trei bãrbati nu puteau s-o scoatã, atunci al patrulea nu-si mai avea rostul. ÃŽn final, cred cã dupã douã, trei minute de zbucium, mînuta i-a fost scoasã din ochiul plasei. M-am dus la fetitã si i-am simtit trupul flasc. Arãta ca un mort. Era vînãtã, avea pupilele dilatate... Dar am simtit cã din acel moment începea rolul nostru. Eu i-am fãcut masaj cardiac extern, iar sotia insuflatie gurã la gurã. Asta a durat circa 3-4 minute, timp în care a ajuns masina de la Salvare. Sînt absolut convins cã fetita a avut zile. Pînã sã vinã specialistii în resuscitare a dat primele semne de viatã cît era în mîinile noastre. Am sperat cã am reanimat-o cu folos“, a declarat Liviu Anisii.

Trei motive sã renunte la plajã... si totusi s-au dus

Sotia sa Alina a povestit cã pe fetita pe care aveau sã o salveze din ghearele mortii chiar o observaserã pe parcursul sederii pe sezlong. „Este o fatã frumoasã si chiar ne uitam la ea si apreciam cum o urmãreste bunica de pe marginea bazinului. Vorbeam cu sotul meu cã bunica aratã foarte bine si era foarte atentã ce se întîmplã cu fetele. A fost norocul fetei cã am fost si noi prin preajmã si am contribuit cu cît am putut la salvarea ei. Am avut trei motive pentru care ne gîndeam sã nu mai mergem în acea zi la strand. Primul a fost cã am uitat portofelul acasã si ne-am întors de la jumãtatea drumului dupã el. Apoi am vrut sã renuntãm pentru cã plouase si al treilea motiv - ni s-a pãrut cã era cam frig. Dar totusi ne-am dus“, a spus Alina. Tînãra este asistentã medicalã în Sectia de Medicinã Internã, avînd o experientã profesionalã de 5 ani, iar Liviu este asistent la Sectia Chirurgie în Spitalul Judetean, acolo unde profeseazã de peste 4 ani. „Nouã ni se mai întîmplã sã fim martori la cîte o tragedie, cînd un om îsi pierde viata la spital, dar impactul nu e acelasi. Se mai întîmplã ca o datã la o sutã de cazuri sã fie nevoie sã facem masaj cardiac, sã faci manevre de resuscitare. Dar cînd te duci în spital, esti predispus sã faci orice, pentru cã asta îti este meseria si ai la îndemînã cele necesare pentru interventie. La strand însã, a fost cu totul diferit. Acolo mersesem sã ne relaxãm, mintea nu ne era sã salvãm un om. Acum ne bucurãm cã am putut fi de ajutor si cã practic am adus-o pe fatã la viatã. Dupã ce a venit ambulanta noi ne-am retras, pentru cã nu mai era treaba noastrã. Am revenit pe sezlonguri si ne-au felicitat oamenii. Abia atunci am început sã realizãm dimensiunea faptelor noastre. A fost pentru prima datã cînd am actionat împreunã cu sotia. N-am stiu cã sîntem asa compatibili profesional. Seara, dupã incident, ne-a sunat directorul Mîtu de la Strand, apoi diverse persoane. Ne-au felicitat si colegii de pe sectiile noastre si medicii cu care lucrãm“, a mai spus Liviu.

„O za dintr-un lant lung de manevre dedicate salvãrii ei“

Acum, cei doi asistenti au o dorintã: vor ca dupã iesirea Magdei din spital sã se întîlneascã si sã o cunoascã mai bine. „Noaptea care a urmat dupã incident a fost una dintre cele mai lungi; ne-am rugat foarte mult pentru sãnãtatea fetitei. Si ne bucurãm pentru ea, pentru cã a avut zile. Ce am fãcut noi este doar o za dintr-un lant lung de manevre dedicate salvãrii ei. Dar dacã acea za ar fi lipsit, lantul s-ar fi rupt“, a mai completat Alina.
Sotii Anisii au fost solicitati sã plece în strãinãtate si sã profeseze în domeniul în care s-au pregãtit, dar nu au vrut sã facã acest pas. „Nouã ne e bine aici. Sîntem multumiti cu ce avem si ce facem. Si dacã n-am plecat atunci cînd eram necãsãtoriti, de acum nici n-o sã mai plecãm. Ne dorim o familie si sã trãim linistiti în tara noastrã. Probabil în strãinãtate ne-am fi bucurat de alt nivel de trai, de alte posibilitãti financiare, dar noi încercãm sã le rezolvãm pe toate aici. Ne facem meseria cu drag, profesionist si ne bucurãm de mãruntele bucurii ale vietii. Salvarea Magdei este pentru noi o mare realizare, o încununare a muncii pentru care ne-am pregãtit. Ne dorim sã îsi revinã definitiv si sã ne întîlnim cu ea. Atunci vom avea o altã bucurie“, a încheiat Liviu Anisii.

„Cînd ai reusit sã salvezi o viatã este greu sã descrii în cuvinte ceea ce simti“

Salvamarul Ioan Vaides a fost omul potrivit la locul potrivit,
interventia sa rapidã ducînd la salvarea Nicoletei. Ioan Vaides are
39 de ani, iar de trei ani este salvamar în strandul de la Piatra
Neamt. „A fost cea mai dificilã interventie de pînã acum. Au mai fost
si alte, însã aceasta a fost cea mai grea“, spune Vaides despre
salvarea fetei de 13 ani. Ioan lucreazã ca scafandru la
Hidroelectrica, avînd o experientã de 9 ani în domeniu. Cu
sigurantã, interventia de marti dupã amiazã, nu va fi uitatã foarte
repede de pietrean. Modest, Ioan Vaides spune cã nu si-a fãcut decît datoria de salvamar si de om. „Nu am fãcut altceva decît
datoria. Trebuia sã intervin si sînt multumit cã am fost la locul si în
momentul potrivit. Ca salvamar si scafandru, pentru cã de meserie
asta sînt, în astfel de situatii faci tot ce este posibil ca sã salvezi
omul. În cazul de fatã, stiu cã nu a durat nici douã secunde de cînd
am fost anuntat si eram deja în apã. Am intrat asa cum eram
îmbrãcat, cu celular cu tot. Am încercat sã o scot. Am vãzut cã avea mîna blocatã si am iesit din apã cerînd ajutorul oamenilor. ÃŽn acelasi timp am strigat sã fie eliberatã zona, pentru cã erau foarte multe persoane. Cu ajutorul voluntarilor si al colegilor am reusit a doua oarã sã o eliberãm. Cei doi asistenti medicali care erau pe plajã si au intervenit au contribuit foarte mult la salvarea victimei. Cînd te întîlnesti cu astfel de situatii si vezi cã ai reusit sã salvezi o viatã este greu sã descrii în cuvinte ceea ce simti. Oricum, ai o mare multumire sufleteascã pentru cã ai putut face ceva pentru salvarea vietii unui om“, a declarat Ioan Vaides.

Articol afisat de 3152 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S, TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 10.07.2009 09:37
Fara comentarii!
Nu se mai poate spune nimic in fata acestor trei oameni.Nici nu se gasesc niste cuvinte pentru a-i aprecia.Asa lucreaza Dumnezeu.Daca ar fi acceptat o oferta din strainatate,altfel ar fi stat lucrurile acum.Sa vedem insa modul in care autoritatile locale,vor fi in stare sa-si arate recunostinta pentru ei,mai ales pentru cei doi soti.Pentru ca o moarte a unei fetite pe fundul bazinului in strand,ar fi avut efecte devastatoare asupra intregii comunitati in ceea ce priveste imaginea orasului.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective