Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Justitia ruptã în coate si în genunchi“

„Justitia ruptã în coate si în genunchi“

• toate instantele din judet vor fi paralizate cîte 5 ore pe zi • în aceastã perioadã nu se vor tine sedintele • acestea se vor relua dupã ora 14 • criza în sistem a început mai demult dar acum a atins apogeul • judecãtorii acuzã cã ministrul Predoiu vine în Neamt „pe sest“ • magistratii ar dori o întrevedere cu demnitarul •

„Justitia ruptã în coate si în genunchi“ nu este un titlu pompos, nici unul care sã dea bine la cititori si nici unul care sã vîndã ziarul. Este exprimarea cuvînt cu cuvînt a unui om din sistem, judecãtor la Tribunalul Judetean Neamt care a calificat cu aceste cuvinte situatia în care se aflã sistemul judiciar din România. „Justitia ruptã în coate si în genunchi, asa este situatia sistemului în acest moment. Nu este nimic nou, criza nu a început acum, ci este de ani de zile, cam de pe vremea ministrului Stãnoiu. Nimeni nu a fãcut nimic, lucrurile s-au agravat, s-au acutizat si am ajuns sã ni se taie din salarii printr-o simplã adresã. Aceasta a venit într-un moment foarte bun pentru Minister, adicã în perioada în care jumãtate dintre noi sînt în concediu de odihnã. Sîntem convinsi cã demisia ministrului justitiei Cãtãlin Predoiu este oportunã. Ca om politic ar trebui sã stie cã vine si pleacã, dar noi rãmînem“, a afirmat Iulian Mitrofan, purtãtor de cuvînt al Tribunalului Judetean Neamt.

Activitatea va fi întreruptã cîte 3 ore pînã la noi ordine

Pentru faptul cã printr-o adresã de la începutul acestei luni magistratilor li s-a comunicat cã nu vor mai primi sporul de suprasolicitare neuropsihicã de 50%, retroactiv, adicã din luna iunie 2009, magistratii au reactionat dur. Atît judecãtorii de la Tribunal cît si magistratii din cadrul Judecãtoriei Piatra Neamt au organizat adunãri generale. Pe ordinea de zi a fost un singur punct, „discutarea modalitãtii de adeziune la formele de protest initiate de judecãtorii Tribunalului Bucuresti, avînd în vedere consecinta negativã a diminuãrii drepturilor salariale prin neincluderea în salariul aferent lunii iunie 2009 a sporului de 50%“. Avînd în vedere faptul cã este vacantã judecãtoreascã cam jumãtate dintre magistrati sînt în concediu, dar cei prezenti au fost de acord cu sistarea activitãtii, zilnic, timp de trei ore, între 9 si 12. Dacã cei 11 magistrati din Judecãtorie au fost de acord cu protestul în unanimitate, la Tribunal a fost o exceptie, unul nefiind de acord cu actiunea colegilor. ÃŽmpotrivirea judecãtorului s-a bazat pe codul deontologic al magistratilor care prevede faptul cã acestia „sînt obligati sã respecte programul de lucru si sã nu se angajeze în activitãti a cãror desfãsurare ar afecta timpul pe care ar trebui sã-l aloce îndeplinirii îndatoririlor profesionale si a celor de serviciu“. Avînd în vedere votul majoritãtii, s-a decis ca de ieri, 9 iunie 2009, activitatea în instante sã fie întreruptã între orele 9 si 12. „A fost zi de salariu la ÃŽnalta Curte de Casatiei si Justitie si judecãtorii nu si-au primit banii. Mîine (astãzi - n.r.) este zi de salarii la noi dar nu stim dacã o sã fim plãtiti. Toatã lumea este afectatã de aceastã situatie si fãrã nici un fel de rezerve pot spune cã nu mai este crizã, este colaps. Chiar sãptãmîna trecutã am fãcut chetã pentru igienizarea grupurilor sanitare. Aceasta este situatia. Ideea e sã fim distrusi si vor urma la rînd celelalte profesii“, a sustinut judecãtorul Gabriela Baltag, presedintele Asociatiei Magistratilor din România, filiala Neamt.

Si grefierii protesteazã din solidaritate

Cum magistratii au fost solidari cu grefierii atunci cînd acestia au protestat, în urmã cu circa douã luni, a venit vremea sã întoarcã serviciul. Astfel, personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor îi sprijinã pe magistrati în demersul lor. ÃŽn plus, dupã ce judecãtorii înceteazã protestul adicã zilnic de la ora 12, si grefierii protesteazã, dar numai 2 ore. „Din ianuarie tot avem promisiuni cã se vor face rectificãri si ni se vor plãti drepturile. Cred cã ar trebui sã-i scriem ministrului o scrisoare prin care sã arãtãm cã muncim ca sclavii si sã dea o ordonantã, sã muncim gratuit. Sindicatul nostru îi sustine pe magistrati, iar în continuarea protestelor lor si noi vom întrerupe lucrul, timp de 2 ore pe zi, în intervalul orar 12-14“, a spus Lãcrãmioara Stejar, reprezentantul sindicatului Projust în Neamt.

Ministrul Predoiu vine în Neamt

Simultan cu declansarea protestelor, judecãtorii au aflat cã ministrul pe care-l acuzã de situatia în care se aflã sistemul si cãruia îi cer sã-si dea demisia, vine în Neamt. Demnitarul va participa la un seminar cu prim-procurorii din toate judetele, care va fi prezidat de de procurorul general Laura Codruta Kovesi. Cum judecãtorii au aflat pe alte cãi decît cea oficialã cã Predoiu va fi în Neamt, au considerat cã acesta s-a ascuns intentionat, si cã vine „pe sest“. „Am aflat cã ministrul Cãtãlin Predoiu vine în aceastã searã (ieri 9 iulie 2009) în Neamt, pe ascuns. Consider cã acesta este un act de desconsiderare fatã de noi“, a mai afirmat judecãtorul Iulian Mitrofan. Magistratii de la Judecãtoria Piatra Neamt vor încerca ca în pauza seminarului ce va avea loc vineri, 11 iulie 2009, sã-l abordeze pe oficialul guvernamental. ÃŽn afarã de problemele salariale datoriile greveazã asupra tuturor instantelor, cuantumul creantelor trecînd pragul de 9 miliarde de lei vechi. De ieri, Judecãtoria Piatra Neamt a rãmas fãrã hîrtie de scris. Rãmîne de vãzut cum se va solutiona acest conflict, dar situatia este una fãrã precedent deoarece este pentru prima datã în istoria post decembristã, cel putin, cînd cea de-a treia putere în stat recurge la gestul transant de a întrerupe activitatea în toate instantele din tarã.

Articol afisat de 1459 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective