Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CORUPTIE LA PRIMÃRIE?

CORUPTIE LA PRIMÃRIE?

• stareta Mãnãstirii Agapia îl acuzã pe preotul Florin Marin cã i-ar fi dat mitã 1.500 de euro primarului Vasile Cucos pentru a obtine o autorizatie • atît Florin Marin cît si primarul Cucos resping acuzatiile aduse si spun cã o vor da în judecatã pe staretã pentru denunt calomnios • acuzatiile fac obiectul unui dosar în care s-a început urmãrirea penalã împotriva mai multor persoane •

Scandalul de la Agapia, dintre preotul tîrgnemtean Florin Marin si Olimpiada Chiriac, stareta mãnãstirii din comuna amintitã, a atins cote inimaginabile. Pe lîngã cele opt procese pe care cele douã pãrti le au pe rol, recent a apãrut o nouã plîngere. A fost depusã de stareta Olimpiada Chiriac la Parchetul de pe lîngã Tribunalul Neamt si contine acuzatii grave la adresa lui Florin Marin, a primarului comunei Agapia, Vasile Cucos, precum si la adresa secretarului primãriei si a unei persoane din cadrul Inspectoratului de Stat în Constructii Neamt. Olimpiada Chiriac, în plîngerea penalã, afirmã cã Florin Marin ar fi dat mitã primarului suma de 1.500 de euro, pentru a obtine o autoriatie de consolidare a casei pe care o detine la Agapia. Tot stareta spune cã primarul ar fi împãrtit banii cu secretarul si cu un inginer de la Inspectoratul de Stat în Constructii. De altfel, descinderea politistilor la locuinta lui Florin Marin, din urmã cu mai bine de douã sãptãmîni, a avut legãturã cu aceastã plîngere, încercîndu-se gãsirea de înscrisuri ce ar fi putut dovedi faptele de coruptie denuntate de staretã. Povestea pare a fi destul de încîlcitã, în sensul cã din informatiile pe care le detinem, afirmatiile reprezentantei mãnãstirii nu au putut fi probate. Tocmai de aceea, douã dintre persoanele acuzate, Florin Marin si Vasile Cucos, sînt decisi sã o dea în judecatã pe Olimpiada Chiriac pentru denunt calomnios.

„Este o plîngere diabolicã si mincinoasã“

„Am fost invitat la Politie, ocazie cu care am aflat cã sînt acuzat de dare de mitã. De asta au fost politistii si au fãcut perchezitie la mine acasã, pentru a gãsi înscrisuri care sã dovedeascã cã eu as fi comis o infractiune de coruptie. Maica staretã a fãcut o plîngere în care sînt acuzat cã i-am dat primarului 1.500 de euro pentru a obtine o autorizatie pentru renovarea casei. Zice cã o parte din bani ar fi ajuns si la alte persoane si ele cercetate în acest dosar. Am luat la cunostintã învinuirea care mi se aduce si atît. Este ceva absurd, o nouã minciunã a staretei care ne plimbã în continuare pe drumuri. Este o plîngere diabolicã si mincinoasã, pentru cã nu am dat nimãnui nici un leu ca sã-mi facã vreun favor. Noi nu am fãcut altceva decît sã obtinem legal o autorizatie de consolidare a imobilului pe care l-am cumpãrat legal. Este de-a dreptul absurd sã spui cã ai dat mitã pentru o autorizatie care se elibereazã legal. O sã mã adresez instantei, iar pe cei care mã acuzã de asa ceva o sã-i dau în judecatã pentru denunt calomnios“, a declarat Florin Marin.
Vasile Cucos, primarul comunei Agapia, a aflat de învinuirea adusã de la reporterii „Monitorul“. „Nu stiu nimic de aceastã acuzatie. Acum aflu, de la dumneavoastrã. Nu m-a chemat nimeni, nici la Politie, nici la Parchet, însã dacã este asa cum spuneti nu pot sã zic decît cã este vorba de o calomnie fãrã seamãn, iar pentru asta mã voi adresa instantei. La cîte plîngeri penale mi-a fãcut, nu mã mirã cã s-a gîndit si la una cu fapte de coruptie. Autorizatia respectivã a fost datã de specialisti, pentru cã proprietatea respectivã risca sã se prãbuseascã“, a declarat Vasile Cucos. Ca de obicei, punctul de vedere al maicii starete va lipsi si din acest articol. Olimpiada Chiriac nu a putut fi contactatã nici ieri, fiind plecatã cu treburi prin mãnãstire.

Cercetati pentru fapte de coruptie

Desi nu am reusit sã aflãm care sînt probele din dosar, anchetatorii au dispus începerea urmãririi penale împotriva a patru persoane, infractiunile fiind de dare si luare de mitã dar si de abuz în serviciu. Cei care investigheazã cazul au lãsat sã se înteleagã cã nu s-a apelat la interceptarea telefonicã a învinuitilor, ci cã elementele constitutive ar fi reiesit în timpul anchetei. Comisarul sef Ioan Pînzariu a confirmat ancheta si faptul cã s-a dispus începerea urmãririi penale în dosar. „Este vorba de un dosar penal, aflat în lucru la Parchetul de pe Tribunalul Neamt, privind cercetarea mai multor fapte. Procurorul, avînd competentã, ne-a delegat sã desfãsurãm activitãti procedurale în cauzã. Am obtinut autorizatie sã facem o perchezitie la domiciliul familiei respective, activitate care s-a desfãsurat cu respectarea legii. Domnul Florin M. a fost chemat, ulterior, la sediul Politiei unde i s-a adus la cunostintã continutul sesizãrii, dar si rezolutia de începere a urmãririi penale pentru fapte de coruptie si infractiuni prevãzute în Legea 50 (n.n. - Legea constructiilor) si anume articolele privind construirea fãrã autorizatie si într-o zonã protejatã“, a declarat comisarul sef Ioan Pînzariu, seful Politiei de Investigare a Fraudelor Neamt.

Retrocedare cu cîntec

Nu s-ar fi ajuns la toate acestea dacã, în urmã cu mai bine de 5 ani, Mãnãstirea Agapia nu ar fi obtinut o sentintã prin care era împroprietãritã cu 49 de hectare de teren, o parte din aceastã suprafatã aflîndu-se sub casele mai multor familii din zonã. De altfel, familia Marin este una dintre cele aproape 40 din Agapia care s-au trezit peste noapte cã terenurile de sub gospodãriile lor au trecut în proprietatea Mãnãstirii Agapia. Sotii Marin au cumpãrat, în anul 2001, o casã si un teren în suprafatã de 800 de metri pãtrati. Tranzactia a avut la bazã un contract de vînzare-cumpãrare legal. Dupã ce au cumpãrat imobilul, sotii au solicitat o autorizatie de demolare de la primãrie, însã au fost amînati de mai multe ori, pînã cînd au aflat cã au fost dati în judecatã de Mãnãstirea Agapia care sustine cã terenul de sub casa familiei Marin este proprietatea mãnãstirii. Din acel moment, familia Marin se judecã cu Mãnãstirea Agapia, pe rol fiind mai multe procese. Recent, primarul Vasile Cucos s-a adresat instantei cerînd revizuirea hotãrîrii care a dus la împroprietãrirea mãnãstirii.

Articol afisat de 1820 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective