Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 13 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Acasã la Celibidache

Acasã la Celibidache

„Vacante Muzicale la Piatra Neamt“ - Editia XXXVIII


Ziua de vineri, 10 iulie 2009, a fost consacratã omagierii celui care a rãmas în istoria contemporanã a muzicii drept unul dintre cei mai mari si valorosi sefi de orchestrã ai lumii, Sergiu Celibidache. Era firesc ca o asemenea reconsiderare omagialã sã se petreacã chiar în orasul natal al marelui muzician, Roman. Mai mult decît atît, prin aceastã extindere a spatiului manifestãrii, cel de al doilea oras al judetului a fost integrat, cu succes credem noi, în structura functionalã a festivalului, lucru care nu poate fi decît benefic în ceea ce priveste accesul la culturã si la manifestãri muzicale de calitate a publicului larg. Cã spatiul romascan este avid de asemenea evenimente de tinutã a dovedit-o prezenta coplesitoare a locuitorilor în Piata Roman Musat, vineri, la cãderea noptii.

Exercitiu de politete

Asa cum se obisnuieste, si cu atît mai mult la un eveniment în premierã, concertul a fost preludiat de cîteva luãri de cuvînt ale organizatorilor si factorilor de rãspundere de la nivelul judetului si al municipiului Roman.
Valerian Percã, vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt: „Am vrut sã venim alãturi de dumneavoastrã, dragi romascani, pentru cã si noi meritãm o searã dedicatã marelui Celibidache. Vacantele Muzicale la Piatra Neamt dureazã de treizeci si opt de ani. Sperãm cã la Roman aceasta va fi prima editie. Vrem continuitate si o vom avea.“
Laurentiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman: „Sîntem pãrtasi la o searã deosebitã. Vacanta a venit si la Roman. O avem în aceastã searã în primã editie si sînt convins cã va continua si de acum încolo alãturi de alte proiecte pe care le avem.“
Ionut Cucoarã, directorul Centrului pentru Culturã si Arte „Carmen Saeculare“ Neamt: „Nu întîmplarea a fãcut sã calc cu dreptul pe aceastã micã scenã. Acesti pui de artisti, mîngîierea lui Dumnezeu, vor evolua în fata dumneavoastrã ca niste îngeri.“
Theodore Coresi, presedintele festivalului: „Am venit de la Viena sã fiu alãturi de dumneavoastrã în acest minunat oras, unde a vãzut lumina zilei unul dintre cei mai importanti si cei mai prestigiosi muzicieni români. Sperãm ca aceastã primã editie de la Roman sã fie de bun augur si sã ne vedem la anul si la multi, multi ani de acum înainte.“

La Roman, maestrul Rinaldo Muratori s-a simtit excelent

Cu putine clipe înaintea începerii concertului din Piata Roman Musat, l-am abordat, în grabã, pe maestrul Rinaldo Muratori, prezent la manifestãri.
Reporter: Maestre Rinaldo Muratori, vã regãsesc la Roman. Iatã cã s-a întîmplat sã fiti alãturi de tot ceea ce s-a întîmplat la aceastã editie a Vacantelor. Mai mult decît atît, sînteti si membru al juriului Concursului de canto. Cum ati caracteriza în cîteva cuvinte tot ceea ce s-a întîmplat pe meleagurile noastre?
Rinaldo Muratori: S-a întîmplat ceva foarte frumos aici, un fapt minunat, plin de viatã. Plin de viatã, în primul rînd pentru cã e sustinut de tinerii care sînt plini de viatã, foarte interesanti, foarte dotati. Apoi, a fost o mare muncã din partea organizatorilor, a maestrului Coresi, o muncã de mare dificultate si pînã acum, cel putin, totul a functionat splendid. Am avut plãcerea si onoarea de a veni în patria natalã si originarã a lui Sergiu Celibidache...
Rep.: I-ati vãzut si casa?
R.M.: Din pãcate nu. Dar am cunoscut locuri minunate în Piatra Neamt si sper cã tot ceea ce se întîmplã va avea o mare dezvoltare si, bineînteles, un mare viitor.
Rep.: Veti dirija, duminicã seara, concertul de închidere a acestei editii a manifestãrii. Cum credeti cã va fi?
R.M.: O adevãratã sãrbãtoare. Nu am repetat încã, la aceastã orã, cu orchestra, dar dupã ce am urmãrit tot ceea ce s-a întîmplat, am ajuns la concluzia cã Orchestra Filarmonicii „Moldova“ din Iasi este un ansamblu de valoare cu care, sînt sigur, mã voi întelege foarte bine, în beneficiul actului artistic.
Rep.: Dar despre solisti puteti sã ne spuneti cîte ceva? Mã refer la relatia dumneavoastrã cu ei.
R.M.: Sînt solisti de valoare, cu unii din ei am mai lucrat si nu am nici o emotie în ceea ce priveste evolutia lor în aceastã conjucturã.
Rep.: Vã urãm mult succes si asteptãm cu nerãbdare sã vã ascultãm.

Romascanii în Agora

Manifestarea muzicalã a fost sustinutã de Orchestra simfonicã a Filarmonicii „Moldova“ din Iasi, condusã de la pupitru de cãtre dirijorul mexican Jose Arean si de Corul „Heruvimii“ al Parohiei „Sf. Ioan Botezãtorul“ din Piatra Neamt, condus de prof. Marius Ioan Corugã.
Programul concertului, destul de pretentios pentru o manifestare ca cea de la Roman, a cuprins „Uvertura tragicã“ de Johannes Brahms, „Panis angelicus“ de Cesar Franck, într-un aranjament inedit pentru bas, cor si orchestrã datorat maestrului Rinaldo Muratori, si Simfonia III „Eroica“ de Ludwig van Beethoven.
De data aceasta, se pare cã organizatorii au tras învãtãmintele de rigoare din concertul de deschidere de la Piatra Neamt si am putut constata cu satisfactie cã aproape toate viciile sonorizãrii au fost eliminate, chiar dacã în detrimentul nivelului amplificãrii. Cel putin în spatiul prevãzut cu scaune, sonoritatea a fost mult apropiatã de cea din sala de concert, compartimentele orchestrale si pasajele vocale beneficiind de un echilibru acustic benefic si de bun simt. Acest lucru s-a resimtit si în evolutia sefului de orchestrã care si-a putut pune în valoare, în mare mãsurã, capacitatea de nuantare a discursului muzical, evidentiind elocvent planurile dinamice si fãcînd posibilã comunicarea fireascã cu un ansamblu a cãrui profesionalitate nu poate fi pusã la îndoialã.
În ciuda unei oarecare crispãri si reticente, basul Theodore Coresi a oferit o evolutie succintã dar de o mare cãldurã si trãire. Vocea amplã, caldã si bogatã în armonice, a oferit în cîteva fraze o mostrã de sobrietate si expresivitate melodicã a uneia dintre cele mai cantabile simboluri muzicale ale pietãtii, în ciuda unor inconsecvente ritmice în relatia cu orchestra, care, pentru pretentiosi, se pot dovedi supãrãtoare.
O bunã impresie a produs Corul „Heruvimii“ al Parohiei „Sf. Ioan Botezãtorul“ din Piatra Neamt, condus de prof. Marius Ioan Corugã. Fãrã a fi o formatie profesionistã, cei douãzeci de membri ai micii formatii religioase, animati de o profundã dragoste pentru cînt, au oferit un mic repertoriu de gen si au sustinut cu bunã intentie partea coralã din „Panis angelicus“ de Cesar Franck. Fãrã a se lãsa coplesiti de postura, ineditã pentru ei, de a cînta cu o formatie simfonicã profesionistã de renume, au încercat sã facã fatã - si pe alocuri au reusit - exigentelor unui astfel de concert. De bunã seamã, structura minimalã a corului, precum si pozitionarea ingratã pe podium, au afectat într-o oarecare mãsurã lãudabila lor evolutie.

Seara discretã

Sîmbãtã searã, în sala Teatrului Tineretului din Piatra Neamt a avut loc serata muzicalã oferitã de participantii la cursurile de mãiestrie interpretativã de la clasele de instrumente si canto. Dacã majoritatea interpretilor nu au reusit sã fie convingãtori - ori prin nereprezentativitatea repertoriului, ori prin lipsa de sustinere artisticã, în legãturã cu care ne abtinem a mai face comentarii - revelatia serii a fost, fãrã nici un dubiu, pianistul orãdean Nicolae Mihãilã care, în ciuda vîrstei încã fragede, a dovedit în Scherzo-ul de Chopin, mult nerv, cantabilitate, coordonare si o trãire superioarã a discursului melodic, mai ales în partea medianã, impregnatã de plenitudinea fiorului si spiritului romantic. De altfel, pianistul s-a dovedit si un acompaniator de exceptie în dialogul cu un violoncelist situat, din pãcate, în altã clasã valoricã. Tot în acest cadru tinem sã remarcãm gestul de suflet al actorului Cornel Nicoarã care a tinut sã aducã în atentia publicului pietrean un tînãr ce, nefiind scolit, detine totusi toate datele unei frumoase voci de tenor. „O sole mio“ a lui di Capua a fãcut din Octavian Bordeianu obiectul unei calde manifestãri de solidaritate localã, de altfel, binemeritate.
Partea a doua a concertului a fost teritoriul clasei de canto. Si de aceastã datã tinem sã evidentiem prestatia regizoralã a Cristinei Cotescu, care, chiar dacã nu a mai dat dovadã de aceeasi ingeniozitate cu care ne-a obisnuit în alte editii, a gãsit totusi o modalitate spectacularã care sã augmenteze vizual prestatia cursantilor. Din pãcate, în ciuda entuziasmului manifestat „ante festum“ fatã de calitatea vocalã a participantilor, evolutia din cadrul concertului - cu cîteva exceptii, numite Cristina Olteanu sau Gheorghitã Laiu - a fost departe de a fi spectaculoasã. Ca si pre(a)lunga dizertatie pedagogico-moralizatoare din final.

Nici nu stiti ce ati pierdut!...

De o soartã ingratã a avut parte spectacolul de balet oferit în Piata Turnului de elevii Colegiului National de Artã „Octav Bãncilã“ din Iasi, condusi de Cristina Iuriciuc, si de balerini solisti ai Operelor Nationale din Iasi si Bucuresti. Spunem asta pentru cã spectacolul s-a dovedit a fi unul de înaltã clasã, care demonstreazã un reviriment al Moldovei fatã de scoala clujeanã de coregrafie. ÃŽn ciuda ploii „cu gãleata“, care a afectat într-o oarecare mãsurã evolutia balerinilor nevoiti sã si renunte la poante, spectacolul a fost un regal coregrafic alert si expresiv, plin de culoare si imaginatie, desfãsurat atît pe cunoscute si consacrate partituri clasice ale genului cît si pe sonoritãti contemporane. Cele cîteva zeci de spectatori care s-au învrednicit a adãsta sub umbrelele nãpãdite de suvoaiele de apã se pot considera privilegiate.

Articol afisat de 1450 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective