Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Zimbrãria de Vînãtori îsi mãreste efectivele

Camionul cu cei patru zimbri pe care Parcul Natural Vînãtori si-a propus sã-i aducã din Suedia era asteptat sã soseascã noaptea trecutã la destinatie. Demersurile de import au început cu destulã vreme în urmã si ar fi trebuit ca exemplarele sã ajungã în tara noastrã în cursul lunii martie. Era mult mai bine sã fie asa pentru cã s-ar fi evitat temperaturile ridicate din miezul verii care cer mãsuri suplimentare pentru confortul zimbrilor. Acestia sînt adusi acum cu o masinã dotatã cu un sistem special de scãdere a temperaturii din interior. ÃŽn autovehicul se aflã si un medic veterinar de la o grãdinã zoologicã, care le monitorizeazã permanent starea de sãnãtate. Conform procedurii, li s-a fãcut analize înainte de plecarea din Suedia, dar cînd vor ajunge la Parcul Vînãtori, animalele vor fi asteptate de o comisie sanitar-veterinarã, pentru o nouã verificare. De altfel, vor sta oricum în carantinã, într-un tarc de izolare, timp de vreo lunã. Zimbrii ar fi trebuit sã ajungã în primãvarã la Vînãtori, dar nu au reusit sã pãrãseascã tara de origine deoarece Autoritatea Nationalã Sanitar-Veterinarã (ANSV) nu a eliberat avizul necesar. Lucrurile s-au rezolvat între timp, dar cu cheltuieli suplimentare ce puteau fi evitate de partea românã. Regia Nationalã a Pãdurilor trebuie sã achite acum circa 5.100 euro, costul pregãtirii transportului initial, întors din drum din vina autoritãtilor române. Inginerul Sebastian Cãtãnoiu, administratorul Parcului, s-a declarat multumit cã lucrurile se terminã cu bine si a tinut sã evidentieze faptul cã cele patru femele tinere, de doi ani fiecare, provenite de la grãdini zoologice din Suedia, sînt oferite gratuit de fundatia polonezã „European Bison Friends Society“.
Numãrul zimbrilor a cunoscut o crestere constantã la Parcul Natural Vînãtori. Cam în fiecare an s-au adus exemplare noi, anul trecut au venit douã perechi, de la Rezervatia Neagra-Bucsani. În prezent la Vînãtori-Neamt se aflã 24 de exemplare, plus patru pui si doar 6 zimbri stau la dispozitia vizitatorilor care trec pragul grãdinii zoologice, restul fiind gãzduiti de tarcul de aclimatizare ce se întinde pe o suprafatã împrejmuitã de 180 de hectare de teren. Aria protejatã a Parcului Natural Vînãtori-Neamt este mult mai mare, are 30.818 hectare, incluzînd si alte obiective componente. În tarcul de aclimatizare se încearcã obisnuirea zimbrilor cu semilibertatea, pentru ca în timp sã fie repopulate pãdurile cu aceastã specie pe cale de disparitie.

Articol afisat de 1271 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective