Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mãnãstirea Secu, fortãreata credintei ortodoxe

Mãnãstirea Secu, fortãreata credintei ortodoxe

• asezãmîntul monahal îsi are începuturile în prima parte a secolului al XV-lea

Pe valea pîrîului Secu ce se deschide în stînga soselei care duce spre Pipirig, într-o poianã de la poalele culmii Vasan, se aflã asezãmîntul monahal cu aspect de fortãreatã. Este Mãnãstirea Secu, lãcas de credintã si spiritualitate din Muntii Neamtului. Asezãmîntul îsi are începuturile în prima parte a secolului al XV-lea, cu numele de Sihãstria Ioan si Atanasie. Pe locul unde se aflã cimitirul, exista un modest schit din lemn construit în 1560, ce purta numele întemeietorului, cãlugãrul Zosima. Staretul Zosima, cunoscut dascãl si erudit, fondeazã o scoalã în care se studia gramatica, muzica, pictura si sculptura. Scopul scolii de atunci era formarea monahilor scriitori, cãrturari, mesteri artizani. Se remarcã Dosoftei ca dascãl, Varlaam, Ghedeon si Sava ca stareti, toti ajunsi mai tîrziu mitropoliti ai Moldovei, Mitrofan episcop de Roman si alti clerici care au slujit cu credintã în Dumnezeu. Schitul Zosim a rezistat pînã în anul 1602. Apoi, Nestor Ureche, mare vornic al Tãrii de Jos, tatãl cronicarului Grigore Ureche, a ridicat actuala ctitorie pentru a înfrunta veacurile. Dupã cum ne informeazã pisania originalã aflatã în zidul sudic al bisericii, lucrãrile s-au sãvîrsit numai în patru luni: „ (...) Si s-a început a se zidi la anul 7110 (1602) iunie 7 si s-a isprãvit în acelasi an, octombrie 5“. Mormintele ctitorului Nestor Ureche si a sotiei sale Mitrofana se aflã în pronaos. Mãnãstirea a avut perioade înfloritoare, dar a trecut si prin vremuri grele. ÃŽn 1691, la Secu au fost încartiruite trupele polone conduse de Sobieschi. Aici s-a purtat ultima luptã a eteristilor cu turcii în toamna anului 1821, iar lãcasul a fost supus tirurilor de artilerie, incendiatã si pustiitã. Iar aspectul actual este rodul reparatiilor din 1821 si 1850.

Muzeul lãcasului

ÃŽn cursul veacurilor Secu a devenit posesoarea unui tezaur de obiecte de cult - vesminte, manuscrise, tipãrituri, obiecte de metal – pe cît de numeroase, pe atît de valoroase din punct de vedere istoric si artistic. Nicolae Iorga aprecia ca ele constituie „Marea minune a Secului”. La Muzeul National de Artã al României se aflã strãlucitorul Epitrahil al mitropolitului Varlaam, confectionat în 1642 din mãtase rosie brodatã cu fir de aur si avînd pe partea din fatã reprezentãri ale apostolilor, a Maicii Domnului si a Sf. Ioan Botezãtorul, Sacosul aceluiasi mitropolit, confectionat în 1636 din catifea verde brodatã cu fir de aur, argint si mãtase, un Val liturgic dãruit mãnãstirii de cãtre Mitrofana în 1611 si lucrat din mãtase rosie. Cele mai multe piese ale vechiului tezaur de la Secu, peste 70, se pãstreazã în cadrul colectiei de obiecte bisericesti a mãnãstirii în care sînt expuse obiecte de cult, manuscrise, tipãrituri (inclusiv Cazania de la 1643 a mitropolitului Varlaam). Dintre ele se remarcã, prin deosebita sa valoare artisticã Aerul dãruit de cãtre ctitori în 1608, pe fondul rosu al catifelei fiind reprezentatã în fir de aur Plîngerea lui Iisus (Punerea în mormînt a Mîntuitorului) încadratã de o inscriptie. ÃŽntreaga broderie este mãrginitã de o fîsie de mãtase verde cu ciucuri de culoare rosie. Nu lipsitã de interes este si seria de Evangheliare în manuscris, cel mai vechi fiind unul în limba slavonã ce dateazã din secolul XIV- XV. La loc de cinste este si „ÃŽndreptarea legii” (Pravila lui Matei Basarab) tipãritã la Tîrgoviste în anul 1652 din îndemnul Mitropolitului Stefan. Evanghelia tiparitã în 1821 la Mãnãstirea Neamt, în timpul staretului Ilarie, cuprinde chenare mari de sfinti pe toate fetele filelor, sãpate de Monahul Ghervasie de la Neamt, avînd legãtura de argint cu decoratiuni în filigran, patru icoane pe email reprezentîndu-i pe Sf. Apostoli si în mijloc o icoanã pe email reprezentînd ÃŽnvierea, toate fiind împodobite cu pietre pretioase.
Cele douã chivote din muzeu sînt donate de Schimonahia Safta Brîncoveanu la 1842. Ele sînt confectionate din argint aurit si au cîte 5 turnuri, fiind impodobite cu briliante. Printre alte obiecte prezente în muzeul mãnãstirii mentionam: o cruce îmbrãcatã în argint ce dateazã din 1592, douã cadelnite si douã cãtui din argint aurit lucrate în stil gotic si atribuite lui Nestor Ureche, sec. XVII, un sfesnic mare de argint cu decoratiuni florale avînd inscriptia „Nestor Ureche, 1602”, o frumoasã bedernitã, broderie în fir de aur si argint reprezentînd ÃŽnvierea Domnului, care este împodobitã de jur împrejur cu un sirag de perle originale si este datatã din vremea Mitropolitului Varlaam – 1638, douã litiere din argint aurit cu decoratiuni în filigran, o Sfîntã Evanghelie tipãritã la Moscova în 1763 în limba slavonã, ferecatã în argint aurit, donatã de tarina Ecaterina a II-a a Rusiei, pocrovete (acoperãminte) – broderii în fir de aur si argint si alte obiecte care prezintã un mare interes.

Articol afisat de 1639 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective