Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
LEFURI NOI... DE CRIZÃ

LEFURI NOI... DE CRIZÃ

• marii perdanti ai noii grile de salarizare sînt magistratii si personalul din sistem • în sãnãtate, cel mai mare salariu, de peste 50 milioane vechi fãrã sporuri îl va avea medicul primar, cu vechime • un rezident în primul an va cîstiga circa 20 de milioane, iar cei din anii terminali, aproape 30 • la polul opus sînt soferii de ambulante, infirmierele, brancardierii si spãlãtoresele • un profesor cu gradul I cu vechime va lua 5.500 lei, iar universitarii 7.800 de lei • prefectii vor cîstiga 76 de milioane, iar un sef de serviciu în administratie 66 de milioane • coloneii de armatã si comisarii sefi în politie vor fi retribuiti cu sume cuprinse între 6.600-7.560 lei, iar un cãpitan, respectiv, inspector principal de politie ar putea cîstiga maximum 6.480 lei •

Legea unicã de salarizare, menitã a diminua discrepantele dintre diferitele categorii de salariati ai statului bagã zîzanie între beneficiari. Concret, proiectul normelor care vor stabili drepturile pînã la cel mult 15 salarii minime pe economie, ia de la unii si dã la altii. În acest fel unii dintre functionarii statului vor avea drepturi mai mari, iar la altii beneficiile vor scãdea binisor. În aceste conditii cei care vor avea mai multi bani sînt perfect de acord cu noua grilã de salarizare, iar ceilalti contestã proiectul de act normativ. Dacã în acest moment discrepanta dintre cel mai mic si cel mai mare salariu este de 1 la 72, noua grilã prevede o diferentã între cel mai mic salar si cel mai mare de 1 la15. Asa se face cã unii din cei care s-au obisnuit cu bani multi trebuie sã-si reconsidere bugetul lunar, în timp ce de cealaltã parte apar ceva sperante. La vîrful piramidei se vor afla presedintele statului, presedintii celor douã camere ale Parlamentului, Senatul si Camera Deputatilor, presedintele instantei supreme si cel al Curtii Constitutionale. Acestia vor fi recompensati, lunar, cu echivalentul a 15 salarii minime pe economie, respectiv 9.000 de lei ron (90 de milioane de lei vechi).

Magistratii, marii perdanti ai grilei unice

Judecãtorii, procurorii si grefierii sînt cel mai greu loviti de noua salarizare. Potrivit proiectului, maximul va fi atins de magistratii de tribunal care vor avea 9 salarii, 5.400 de lei ron. Dupã impozitare mai rãmîn numai 3.500 de lei. Totusi, la salariul brut se mai adaugã anumite sporuri. Grefierii sînt asimilati magistratilor în viitoarea grilã de salarizare, dar la treapta cea mai de jos, cu un brut de 2.100 de lei (si un net de 1.470 de lei). Zvonul a bãgat în speriati personalul din aceastã categorie, cel putin la nivel de grefieri. Acestia îsi fãceau tot felul de calcule pentru ratele pe care le au de platã lunar pe la bãnci si cum si-ar putea acoperi vechile datorii din noile salarii. Acestea ar trebui sã intre în vigoare din 2010. La polul opus, parte dintre magistrati nici nu s-au uitat pe grilã, considerînd cã pînã în momentul în care aceasta va deveni lege mai este o grãmadã de timp si nu este posibil ca lucrurile sã rãmînã asa cum sînt anuntate acum. „Pãrerea generalã se referã la faptul cã sînt niste grile nerealiste, iar echivalãrile nu sînt cele mai potrivite. Nu cred cã în Franta sau în Germania un magistrat cîstigã cît un maior. Initial s-a spus cã salariile nu vor scãdea, dar în aceste conditii cred cã mai degrabã ar fi de acceptat ca la unii salariile sã înghete pînã cînd vor ajunge mai aproape, decît sã scadã la acest nivel. Nici nu stiu dacã la aceste sume brute se vor adãuga si sporurile, dar cred cã cel putin sporul de vechime, poate si altele, vor fi peste aceste valori. ÃŽn nici un caz nu am fost consultati, nu ni s-a prezentat nimic, doar ceea ce am vãzut prin presã. Pe de altã parte nu se poate ca un grefier sã fie comparabil cu un soldat gradat în armatã atîta timp cît cei mai multi au studii superioare si pot fi magistrati asistenti. Sînt discutii si e deranjant pentru cã se creazã tensiuni ce afecteazã capacitatea de muncã“, a declarat judecãtorul Cãtãlin Mormoe, presedintele Judecãtoriei Piatra Neamt. Bani mai putini va primi si presedintele ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie, al cãrui salar scade de la 14.900 de lei la 9.000 de lei.

Lefurile Sãnãtãtii

Noua grilã de salarizare ar urma sã se aplice, cel mai probabil de la 1 ianuarie 2010 si în compensare cu cresterile lefurilor vor fi mai putine sporuri. Salariile cele mai mari le vor avea medicii primari cu vechime care vor încasa peste 54 de milioane de lei vechi fãrã sporuri si gãrzi (care mai pot aduce un plus chiar si de 20-25 de milioane de lei) iar la polul opus se aflã soferii de pe ambulante. Existã si unele inechitãti în sistem care genereazã nemultumiri. O asistentã medicalã cu studii superioare sau postliceale va cîstiga mai mult decît un medic rezident. Salariul de încadrare al unui medic rezident de anul I va fi de 20 de milioane de lei, iar cei din anii terminali, de aproape 30. Farmacistii vor avea lefuri cuprinse între 25 si 30 de milioane de lei lunar iar dentistii vor încasa între 16 si 21 de milioane de lei lunar. Salariile asistentelor ce au studii superioare sau postliceale se vor situa între 21 si 25,5 milioane de lei, bineînteles fãrã sporuri iar salariul de bazã al unei asistente medicale cu studii medii s-ar putea situa între 17,4 si aproape 22 de milioane de lei, în functie de vechime. Salarii mici vor avea si brancardierii, spãlãtoresele si infirmierele din unitãtile sanitare care vor avea lefuri de bazã cuprinse între 8 milioane de lei si 12,6 în functie de vechime.

Medici multumiti

Medicii nemteni se declarã multumiti de noua grilã de salarizare propusã de guvernanti. Personalul din sistem afirmã cã era fireascã cresterea salariilor si, mai ales, plasarea unui medic primar pe aceeasi treaptã de salarizare cu un comisar de politie sau armatã sau cu un profesor si un magistrat. Pînã acum, salariul unui medic cu toate gradele si cu multi ani de studii universitare si post-universitare se situa pe acelasi nivel cu leafa unui plutonier din armatã sau a unui agent sef din politie, ceea ce era considerat revoltãtor de cãtre doctori. „Noua grilã reprezintã un pas înainte si, mai ales un pas spre normalitate. Nu era firesc ca un medic ce a învãtat cel putin 6 ani în facultate si a mai fãcut si cîtiva ani de rezidentiat, plus cã a fost nevoit sã sustinã examene drastice, sã fie plãtit la fel ca personalul cu studii medii din politie sau armatã. Sperãm ca aceastã grilã de salarizare sã fie respectatã pînã la urmã pentru cã oricînd pot interveni modificãri“, a precizat Florin Neagos, presedintele sindicatului Sanitas Neamt. Reprezentantii Colegiului Medicilor Neamt sustin cã majorarea salarialã propusã este fireascã dar nu este nemaipomenitã iar banii pe care îi vor primi doctorii nu sînt de naturã sã pãstreze în tarã medicii tineri care vor sã plece în strãinãtate. „Era normal sã fie inclusi si medicii pe o treaptã ierarhicã superioarã de salarizare întrucît, pînã acum, erau niste discrepante nefiresti. Nu cred cã era potrivit ca un subofiter de armatã sau politie sã cîstige mai mult decît un medic. N-am nimic cu aceste categorii profesionale, dar, sã mã ierte, nu este nici rãzboi si nici infractori spectaculosi nu au fost prinsi ca sã justifice acele lefuri. Dacã privim din acest unghi si medicii au o rãspundere enormã, în profesia noastrã nu poti gresi de douã ori sau dacã ai gresit, de cele mai multe ori, nu se mai poate repara nimic. Cu toate majorãrile propuse, care, din cîte înteleg eu, nu ajung nici mãcar la 1.000 de euro, nu cred cã medicii capabili si mai ales cei tineri, vor fi tentati sã nu mai plece în Occident. De exemplu, în Slovenia, o tarã foarte micã, cu doar douã milioane de locuitori, salariul mediu al doctorilor este de 3.500 de euro. Pãrerea mea este cã actuala politicã sanitarã de la noi nu este cea mai potrivitã pentru a mentine un corp medical de calitate. O sã vedeti cã, în viitorul foarte apropiat, spitalele vor fi nevoite sã tinã în activitate medicii pensionari mult si bine, poate pînã la moartea lor pentru cã nu au cu cine sã-i înlocuiascã. Sper sã mã însel si sã fiu eu mai pesimist“, a declarat doctorul Iosif Köseghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.

Profesori si bugetari

Sefii învãtãmîntului au bãtut, recent, palma cu reprezenatntii
Ministerului Muncii si au stabilit salariile care se vor acorda
angajatilor. Diferenta dintre ce a fost pînã acum, luînd în calcul salariul pe care îl primea un dascãl debutant si ce se va acorda din ianuarie 2010 este uimitoare. Salarii sub 20 de milioane de lei vechi nu va mai încasa nimeni dintre cei care presteazã la catedrã. Astfel, un profesor debutant va cîstiga 3.300 lei, iar unul cu definitivat - maximum 4.300 lei, în timp ce un învãtãtor cu studii medii si vechime de peste 40 ani va avea un salariu de 3.600 lei, potrivit grilei finale unice de salarizare. Totodatã, un profesor cu gradul II va cîstiga maximum 4.900 lei, iar un profesor cu gradul I cu o vechime de peste 40 de ani - 5.500 lei. Un învãtãtor debutant, un educator si un maistru cu studii medii vor avea coeficienti în grila unicã de salarizare cuprinsi între 2,77 si 3,50, respectiv un salariu maxim de 2.100 lei, calculat la salariul minim brut pe economie, de 600 lei. Cît priveste învãtãmîntul superior, salariile pornesc de la 2.844 lei. Astfel, un asistent universitar ar urma sã cîstige între 2.844 lei si 4.500 lei, avînd coeficienti în grilã cuprinsi între 4,74 si 7,50, iar un conferentiar universitar între 4.512 lei si 6.000 lei, în functie de vechime. Profesorii universitari vor avea salarii cuprinse între 5.814 lei si 7.800 lei, coeficientii fiind cuprinsi între 9,69 si 13. Documentul convenit de reprezentantii Ministerului Educatiei si cei ai Ministerului Muncii mai prevede introducerea în salariul de bazã a sporurilor de stabilitate, de vechime si a celui neuropsihic pentru angajatii din învãtãmînt. În categoria sporurilor vor fi cuprinse, însã, salariul de merit, gradatia de merit si indemnizatia de conducere, care vor putea reprezenta cumulat maximum 30% din salariul de bazã. Tot de la începutul anului viitor, salariul prefectului va fi de 7.650 lei, cu aproape 3.000 de lei mai mult decît în prezent. Cel al unui subprefect s-a stabilit cã va ajunge la 7.590, iar functia de secretar general în administratia localã va fi remuneratã cu 7.620 lei. Totodatã, un director general în primãrie sau în prefecturã ar putea cîstiga, cu tot cu treapta de salarizare, 7.380 lei, ceea ce reprezintã un coeficient de 12,3 în grila unicã de salarizare, aplicat nivelului actual al salariului minim brut pe economie, de 600 lei. Noua grilã prevede pentru un sef de serviciu în administratia localã un coeficient de ierarhizare de 11,15, respectiv un salariu brut de 6.690 lei, iar pentru un sef de birou un, salariu de 6.600 lei. Un director în cadrul unei primãrii sau al unei prefecturi ar urma sã cîstige, potrivit noii grile, 11,8 salarii minime pe economie, respectiv 7.080 lei.

Politistii no comment

Desi proiectul de lege privind salarizarea unicã nu le prea este favorabil, politistii sînt optimisti. „Deocamdatã nu se pot spune prea multe. Asteptãm ca proiectul sã intre în vigoare“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt. ÃŽn acest moment, salariul de bazã al politistilor este în functie de salariul mediu pe economie care se înmulteste cu un coeficient de ierarhizare care diferã de la functie la functie. La salariul de bazã, politistul mai primeste cel putin trei sporuri; de fidelitate, de vechime si conditii deosebite de muncã. Mai existã si sporul de confidentialitate. Sporul de fidelitate si confidentialitate este între 5%-20%, iar cel de conditii deosebite de muncã între 5% si 30%. Mai trebuie precizat cã politistii primesc lunar o normã de hranã, iar în fiecare an bani pentru tinutã. De la anul, seful de stat major al armatei, amiralul si chestorul general de politie vor avea salarii între 8.100 lei si 8.190 lei, corespunzãtor coeficientilor de salarizare de 13,5-13,65 (la un salariu minim pe economie de 600 lei), în timp ce chestorul sef de politie, viceamiralul si generalul locotenent va putea cîstiga cel mult 8.070 lei. Cei care au functii corespunzãtoare gradului de colonel (comisarii sefi în politie) vor încasa între 6.600-7.560 lei, iar un cãpitan ar putea cîstiga maximum 6.480 lei. Un locotenent ar putea avea o indemnizatie cuprinsã între 3.600 si 4.020 lei, în timp ce un agent de politie poate cîstiga numai din salariu între 3.420 si 3.600 lei. Functiile corespunzãtoare gradelor de agent de politie sau penitenciare debutanti si soldati vor avea salarii de 2.280 de lei.

Articol afisat de 2873 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective