Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 20 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Si patronii au dreptatea lor

Pe vremea cînd conduceam Realitatea TV apartinînd lui Silviu Prigoanã, nimic nu mã nelinistea mai mult decît aparitia patronului în biroul meu. Nu, nu era vorba cã simpaticul domn Silviu Prigoanã ar fi fost fioros. Era vorba cã Silviu Prigoanã aducea vorba de bani.
Nu de banii pentru salariul meu, nici mãcar de banii pentru salariile celorlalti, ci de banii pe care-i cheltuia postul. La acest capitol, între mine si Silviu Prigoanã se aseza un conflict amical permanent. Eu voiam cît mai multi bani pentru post. Silviu Prigoanã voia cît mai putini. În acest conflict, amîndoi aveam dreptate. Eu, pentru cã o gazetãrie de calitatea presupune multi bani. Silviu Prigoanã, deoarece de acesti bani trebuia sã facã rost domnia sa. La vremea respectivã eram convins cã doar eu aveam dreptate. Acum sînt convins cã si Silviu Prigoanã avea dreptate. Banii de care avea postul nevoie se obtineau greu. Mie mi se pãrea cã singura problemã a postului era de a desfãsura o activitate gazetãreascã de înaltã performantã. Pentru asta nu ajungeau doar talentul, profesionalismul si hãrnicia redactorilor. Era nevoie si de bani pentru echipamente si întretinerea acestora. Silviu Prigoanã, ca patron, credea cã problema postului este si cum sã faci rost de bani. Nu mi-am amintit aceste lucruri într-un moment de crizã, avînd drept semn atoatestãpînitor exclamatia: ce frumos era pe vremea mea! Mi le-am amintit, deoarece în aceste zile, urmînd unor dezvãluiri potrivit cãrora Monica Iacob Ritzi ar fi plãtit unor televiziuni, sub formã de publicitate, si stiri de campanie, am constatat un val de indignare în presa noastrã zisã si liberã. Nu împotriva Monicã Ritzi, ci împotriva patronilor care, vezi Doamne! ar fi atentat astfel la libertatea presei. Nu sînt patron de televiziune si nu depind de nici un patron, situatia mea profesionalã fiind cea de colaborator plãtit cu bucata. Cred însã cã aceastã nãpustire a jurnalistilor asupra patronatului tine de ceea ce am denumit de atîtea ori: preluarea unui cliseu din gurã în gurã si dintr-un condei într-alt condei. Mult mai fericit as fi fost dacã, plecînd de la acest caz, s-ar fi procedat în stilul presei occidentale. S-ar fi organizat o dezbatere. Pentru cã, într-o economie de piatã, interesele jurnalistilor coincid cu cele ale patronilor. Asa cum arãtam în istorisirea despre experienta mea la Realitatea, buna exercitare a profesiei de gazetar nu cere doar talent, sîrguintã, constiintã profesionalã, ci si bani. Oricît de talentat ai fi ca gazetar la un ziar, dacã ziarul n-are bani, mori cu talentul de gît. O investigatie jurnalisticã presupune, desigur, profesionalism, deontologie. Da, dar pentru a face o investigatie jurnalisticã, fie si doar meritorie - ai nevoie de reportofon si de bani de deplasare. Dupã ce-ai încheiat articolul acesta trebuie publicat. Dacã urmeazã sã fie publicat pe hîrtie, e nevoie de tipãrirea la tipografie. Tipografia cere bani.
Si dacã vrei sã-l publici on line tot ai nevoie de bani. Sã achiti factura la energia electricã folositã de calculator. Inutil sã mai demonstrãm cã în cazul televiziunilor chestiunea banilor se pune cu si mai mare acuitate. Mai mult decît în cazul ziarelor, televiziunile de pe planetã se deosebesc si prin forta financiarã de care dispun.

Articol afisat de 1316 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective