Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ucisi de caniculã

Ucisi de caniculã

• doi bãrbati au murit din cauza cãldurii excesive • unul dintre ei a fãcut infarct la volan provocînd un accident rutier, celãlalt a murit în curtea casei sale • un pescar a suferit pe baltã un accident vascular cerebral • peste 200 de oameni au sunat la ambulantã în ultimele douã zile • mai multe persoane au lesinat pe stradã • vineri, la ora 15.00, temperaturile erau de 35 de grade •

Temperaturile foarte ridicate înregistrate vineri, 24 iulie, în judetul Neamt au provocat, din nefericire si primele decese. Doi bãrbati de peste 50 de ani au murit ca urma a unor stopuri cardiace provocate de cãldurile foarte mari. Primul caz ce putea avea urmãri mult mai grave s-a produs vineri dimineatã, în centrul orasului Roman. Zeci de trecãtori au rãmas cu gura cãscatã cînd o masinã scãpatã de sub controlul soferului a tamponat o alta, a zdrobit o bicicletã si apoi a urcat pe scãrile sediului Romtelecom. Totul a avut loc în jurul orei 9, pe strada Cuza Vodã, accidentul soldîndu-se cu un mort, persoane în stare de soc si pagube materiale însemnate. Ca prin minune, Fordul Mondeo, înmatriculat SV 81 BNA, condus de un rãdãutean, Ion P., în vîrstã de 50 de ani, nu a fãcut victime desi, în zona Postei si a „Telefoanelor“ circulatia este foarte densã, mai ales la orele diminetii. Cel mai norocos a fost un biciclist, acesta salvîndu-se cu fuga, în ultimul moment, din fata Fordului care i-a spulberat vehiculul pe douã roti. Din pãcate, celãlalt autoturism lovit de bolidul scãpat de sub control, un Renault condus de un preot franciscan, a fost serios avariat. Preotul a avut mare noroc, în momentul impactului nefiind în masinã ci în sediul Romtelecom de unde a iesit val-vîrtej cînd a auzit zgomotul infernal. Trecãtorii aflati în zonã au sunat imediat la Ambulantã care a venit si l-a transportat pe sofer si pe sotia acestuia, pasager în vehicul, la spitalul din Roman. Medicii s-au chinuit mai bine de jumãtate de orã sã-l resusciteze pe bãrbat dar toate manevrele au fost zadarnice, omul murind în scurt timp. „Bãrbatul a fost adus de ambulantã, în jurul orei 9.20, în stop-cardio-respirator, cu tensiune si puls zero. S-au efectuat manevre de resuscitare la Centrul de Primiri Urgente, fãrã a se instala semnele vitale pînã la ora 9.50, cînd a fost declarat decesul. Bãrbatul era hipertensiv, obez, neglijat terapeutic. Acesta n-a fost niciodatã la spital pentru internare, motiv pentru care este necesarã efectuarea necropsiei. Sotia pacientului era în stare de soc, rãmînînd la CPU, sub supraveghere si tratament“, a declarat doctor Maria Tãlmãcel, medic coordonator al CPU. Cadrele medicale cred cã infarctul a fost cauzat si de cãldura excesivã din ultimele zile dar necropsia va arãta cauza exactã a mortii.

„Recomandãm populatiei sã stea cît mai mult în casã“

Tot vineri, în jurul prînzului, medicii de la Ambulantã au primit o solicitare venitã dintr-o comunã din preajma Romanului prin care se spunea cã unui bãrbat de aproape 60 de ani i s-a fãcut rãu si a cãzut în curtea casei sale. Salvarea a ajuns destul de repede la acest caz dar era prea tîrziu. Bãtrînul murise si toate eforturile medicilor de a-l resuscita s-au soldat cu un esec. Si în acest caz necropsia va stabili cauza exactã a mortii dar cadrele medicale cred cã a fost vorba despre un stop cardiac provocat de cãldura insuportabilã. „Desi nu avem certitudinea cã cele douã decese au fost provocate de caniculã, de altfel, nici necropsia nu va putea arãta cu precizie dacã existã o cauzalitate între cãldurã si cauza mortii, noi credem cã în ambele cazuri a fost vorba de temperaturile foarte ridicate. Ambii bãrbati erau persoane trecute de o anumitã vîrstã, probabil cu afectiuni cardiace vechi, nedepistate la timp si netratate iar cãldura le-a agravat foarte mult starea. Recomandãm populatiei sã stea cît mai mult în casã si mai ales vîrstnicii si cardiacii sã evite expunerile la soare“ a declarat doctor Letitia Damoc, sefa Serviciului Judetean de Ambulantã.

Peste 200 de solicitãri la Ambulantã

În afara celor douã decese, cadrele medicale de la Ambulantã au avut douã zile de foc si la propriu si la figurat. Numãrul solicitãrilor în decursul a 24 de ore a depãsit 200, fiind aproape dublu fatã de o zi obisnuitã. Cei mai multi dintre cei ce au solicitat ajutor sufereau din cauza cãldurii, acuzînd ametealã, palpitatii, pusee hipertensive, lesin. Astfel, medicii au dus la camerele de gardã ale spitalelor 5 persoane care au lesinat, 3 persoane care sufereau de diaree acutã si peste 20 de pacienti cãzuti în stradã. Culmea este cã acestia din urmã erau cãzuti nu atît din cauza cãldurii cît din pricina bãuturii. Toti erau în diverse stadii de ebrietate. Medicii sustin cã pe caniculã este contraindicat consumul de alcool deoarece creste si mai mult temperatura corpului, afecteazã mai repede echilibrul si agraveazã eventualele probleme cardiace. Din pãcate, nu multã lume tine seama de sfaturile doctorilor. Un bun exemplu în acest sens este un bãrbat din zona Romanului care, pe o cãldurã insuportabilã, a plecat la pescuit. Pe baltã, lui Vasile C., în vîrstã de 55 de ani, din Roman i s-a fãcut rãu iar un prieten a chemat salvarea. Astfel omul a ajuns la Centrul de Primiri Urgente, în jurul orei 14.30, dupã ce a suferit un accident vascular cerebral, în timp ce se afla la pescuit. Acesta a primit îngrijirile medicale necesare, rãmînînd internat în Sectia de neurologie.

Judetul fierbea ieri

Dupã ce joi temperaturile în judet atinseserã cele mai înalte cote din acest an, fiind de 32 de grade în medie, vineri recordul a fost spulberat. A fost cea mai fierbinte zi din acest an, temperaturile ajungînd la pragul de caniculã. Astfel, ieri, la ora 15.00, temperatura în Piatra Neamt era de 35 de grade iar la Roman ajunsese deja la 35,1. Indicele de confort termic depãsise de asemenea, pragul critic de 80 de unitãti încã de la ora 12.00 ceea ce fãcea canicula si mai greu de suportat. Cea mai rãcoroasã zonã a judetului rãmîne vîrful Toaca de pe Ceahlãu, unde la ora 15.00 erau 19 grade dar si orasul Tîrgu Neamt unde la aceeasi orã erau „doar“ 32 de grade.

Articol afisat de 2192 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective