Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Subventii europene împiedicate de... avioane

Subventii europene împiedicate de... avioane

• un fermier nemtean nu-si poate primi banii pentru cã din avion nu i s-au gãsit culturile • omul nu poate dovedi cã le-a avut fiind vorba de culturile de anul trecut • cei de la APIA îi recomandã agricultorului sã depunã o contestatie si poate asa va primi banii •

Fermierii nemteni s-au bucurat foarte mult în urmã cu ceva timp cînd au aflat cã vor primi subventii din fonduri europene pentru fiecare hectar de teren cultivat sau nu. Din pãcate, aceste subventii sînt destul de greu de obtinut si nu din cauzã cã n-ar exista bani ci pentru cã în bine cunoscutul stil românesc, lucrurile sînt fãcute pe dos. Agricultorii din judet au fost informati cã pot primi pentru anul trecut subventii în valoare de 100 de euro pentru fiecare hectar de teren agricol cultivat. Oamenii au fãcut culturile cu pricina iar spre sfîrsitul anului au depus cereri pentru subventii la Agentia de Plãti si Interventii pentru Agriculturã prin care declarau pe proprie rãspundere cã au cultivat un anumit numãr de hectare de teren drept pentru care cereau subventiile de rigoare. Pînã aici toate bune si frumoase numai cã, anul trecut, în luna mai, Guvernul a încheiat un contract cu o firmã din Timisoara care sã realizeze la nivelul întregii tãri o teledetectie, adicã un fel de hartã cadastralã din avion. Un avion al firmei timisorene survola suprafata unui judet si identifica suprafetele de teren cultivate si necultivate dupã care întocmeau niste hãrti iar acestea erau ulterior confruntate cu declaratiile solicitantilor de subventii. Si aici au apãrut problemele. Hãrtile fãcute din avion nu corespundeau cu cele declarate de oameni, suprafetele declarate ca fiind cultivate fiind mai mici sau efectiv nu erau localizate loturile de teren. În aceste conditii, oamenii care ar fi trebuit sã primeascã subventiile de la APIA pînã cel tîrziu pe 30 iunie 2009 nu au primit aceste ajutoare nici acum pe motiv cã ar fi mintit în declaratii. Din pãcate, nici nu-si puteau dovedi nevinovãta, fiind vorba despre niste culturi de anul trecut.

„De ce nu s-au fãcut verificãri anul trecut?“

Se întreabã pe bunã dreptate Ioan Popa, din comuna Dragomiresti, un fermier care are aproape 150 de hectare de teren si care nu a primit subventii tocmai din cauza inadvertentelor apãrute în urma teledetectiei. „Am 145 de hectare de teren care anul trecut a fost cultivat în întregime. La finele anului am fãcut cerere pentru a primi subventiile de la UE si am tot asteptat. Acum mi s-a s-a spus cã nu pot primi acesti bani pentru cã în urma teledetectiei fãcute în luna mai 2008 nu au fost identificate loturile mele de culturi, dupã cum declarasem eu. Acel teren a fost cultivat dar eu cum pot dovedi acum, la mai bine de un an de la strîngerea recoltelor cã pe acele terenuri am avut grîu, porumb sau alte plante? De la APIA mi s-a spus cã as putea face dovada pe baza asigurãrilor dar eu am asigurat doar vreo 50 de hectare de teren, cu culturile cele mai sensibile, pentru cã nu-mi permit sã plãtesc asigurãri integral pentru tot terenul pe care-l detin. Nu sînt singurul în situatia aceasta, zeci de fermieri din tot judetul fiind tãiati de la subventii din cauza hãrtilor fãcute pe baza filmãrilor din avion. La APIA nu mi s-a dat un rãspuns, nimeni nu a vrut sã stea de vorbã cu mine si sã-mi explice ce am de fãcut în speranta cã voi primi totusi acele bonusuri care nici mãcar nu vin de la statul român“, a declarat Ioan Popa, supãrat pe sistemul de teledetectie. Conducerea APIA Neamt nu era strãinã de aceste probleme, sustinînd cã mai multi agricultori au întîmpinat astfel de necazuri. „Confruntarea declaratiilor pe proprie rãspundere cu datele obtinute la teledetectie nu a fost decisã de noi ci la nivel national. Au mai fost probleme la fel ca în cazul acestui fermier din Dragomiresti. ÃŽl asteptãm la noi si îi recomand sã depunã o contestatie pe care o vom trimite la Bucuresti. Din pãcate, legea este destul de clarã iar dacã se va dovedi cã nu are dreptul la subventii nu va fi penalizat dar nici banii nu îi va primi. Ar fi putut sã facã dovada prin prezentarea politelor de asigurare dar dacã nu si-a asigurat tot terenul va fi greu de dovedit cã are dreptul la subventii“, a precizat Petru Pîrlea, directorul APIA Neamt.
Probleme asemãnãtoare sînt în toatã tara iar mii de fermieri au dat deja în judecatã fie APIA fie firma de teledetctie din Timisoara. De exemplu, la Iasi, din aproape 3.300 de tãrani cãrora le-a fost mãsurat anul trecut pãmîntul prin satelit, la aproximativ 2.500 dintre ei, suprafetele fie n-au fost recunoscute, fie au fost recunoscute partial.
APIA nu vede o rezolvare pentru aceastã situatie iar firma timisoreanã ridicã din umeri, timp în care mii de fermieri sînt sãriti de la plata subventiilor si în plus, nu mai au dreptul nici în urmãtorii trei ani la aceste ajutoare bãnesti.

Articol afisat de 1712 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de silviu la data 31.07.2009 14:00
Teledetectie
Ma intreb.. acea firma este verificata de cineva?
Care este precizia unei masuratori prin teledetectie?
Voi ca jurnalisti ar fi trebuit sa puneti intrebarile astea cand ati facut articolul, nu?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective