Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cancelariile, tot mai goale

• pînã acum, personalul didactic a scãzut de la an la an datoritã scãderii populatiei scolare • anul acesta scade datoritã lipsei banilor cu care dascãlii ar trebui plãtiti •

Directorii scolilor din judetul Neamt au în urmãtoarele douã sãptãmîni una dintre cele mai grele misiuni ale lor: sã punã pixul pe posturile existente, dar pe care trebuie sã le desfiinteze, sau pe cele de care ar avea nevoie sã le asigure în unitãtile de învãtãmînt pe care le conduc, dar nu au dezlegare sã le mai înfiinteze.
În seara zilei de 30 iulie a venit la Inspectoratul Scolar Judetean Neamt o adresã de la Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Inovãrii, prin care se precizeazã faptul cã la nivelul judetului Neamt trebuie sã se renunte la 407 norme fatã de normal si necesar, care este de 8.230.
ÃŽn aceste conditii, singura posibilitate este sã se comaseze clasele în care efectivele sînt mai mici si sã se scoatã din schemã suplinitorii. Tot acest experiment, care dureazã de multe luni, se datoreazã lipsei de fonduri cu care dascãlii ar trebui plãtiti. „Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Inovãrii vrea sã renunte definitiv la suplinitorii necalificati. Pentru asta va trebui sã comasãm clasele cu elevi mai putini. De asemenea, vom identifica normele ocupate de personalul didactic auxiliar si de nedidactic, pentru a opera reducerile solicitate si pentru a ne încadra în limita impusã“, a declarat profesor Liliana Georgescu, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
Adresa de la MECI a ajuns la ISJ tocmai cînd se încheiase cea mai importantã etapã de mobilitate din acest an: distribuirea pe posturi a candidatilor dupã sustinerea concursului de titularizare. Si ca noutate de ultimã orã, MECI a mai impus o etapã de mobilitate, care nu a fost prevãzutã în calendarul activitãtilor de acest gen pentru aceastã varã. „Recrutarea“ respectivã va avea loc în perioada 17-21 august. „Am solicitat unitãtilor de învãtãmînt, pentru realizarea normãrii pentru anul scolar viitor, sã identifice exact personalul didactic si nedidactic care îsi justificã existenta si dacã nu mai putem reduce din normele didactice. Am alocat douã sãptãmîni pentru a strînge aceste informatii din scoli. Trebuie precizat faptul cã tot ce am repartizat pînã acum pe norme didactice, rãmîne repartizat. Pe 28 august va avea loc un nou concurs, dedicat suplinitorilor care nu au obtinut 5 la concursul de titularizare. Va trebui însã sã îi folosim pe profesorii prinsi în sistem, sã ocupe normele didactice. De asemenea, vom prefera sã avem un dascãl cu studii superioare care sã predea o disciplinã la care nu este specializat, de exemplu un profesor de matematicã sã predea si fizicã în completare, decît sã avem suplinitori necalificati. ÃŽn Neamt vor exista cîteva cazuri exceptionale, în care nu vom avea calificati si va trebui sã apelãm la necalificati, dar aceste scoli sînt rare. Nu stiu dacã le va conveni colegilor nostri calificati aceastã situatie, dar altã solutie nu prea aveam“, a declarat adjuncta ISJ, profesor Liliana Georgescu.
La sedintele publice care au început de sãptãmîna trecutã si au tinut pînã joi seara s-au repartizat peste 1.600 de candidati pe posturi si fractiuni de posturi, toti cu peste 5 la examenul de titularizare - cîteva sute au deveni titulari datoritã mediei obtinute si posturilor disponibile. Toti dascãlii cu care s-a lucrat în aceste zile sînt specializati.

Articol afisat de 2293 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 01.08.2009 07:53
Cel mai bine ar fi sa se desfiinteze toate scolile.
Si asa se vor face 4 ore pe zi,cu un invatator in loc de trei.Le desfiintam si gata.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective