Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Stefan cel Mare si Sfînt, orfan si verde

Stefan cel Mare si Sfînt, orfan si verde

• statuia domnitorului situatã la intrarea în Roman este pãrãsitã de „pãrinti“ • nici o autoritate din cele care au conlucrat la ridicarea monumentului nu-si mai asumã paternitatea • voievodului i-au dispãrut coroana, dalele de marmurã din soclu si s-a înverzit •

Statuia inauguratã cu mult fast la intrarea din „Favorit“ a Romanului la sfîrsitul anului 2004, „Anul Stefanian“, a cãzut în paraginã, voievodul a rãmas fãrã coroana ce o avea în mîna stîngã si... s-a înverzit. Probabil de ciudã cã a fost abandonat. Una dintre posibilele explicatii este cã monumentul, ridicat la solicitarea Fundatiei „Troita“, a fostului protopop de Roman, preotul Marin Gheorghiescu, nu mai este dorit acum de nimeni. Nici municipalitatea, nici fundatia mentionatã, nici Episcopia Romanului, nu-si mai aduc aminte cã în „curtea“ lor s-ar afla acel ansamblu statuar. „Nu ne apartine nouã acea statuie, ci a fost ridicatã sub oblãduirea Episcopiei. Nici nu a fost construitã în mandatul meu, asa cã nu pot da prea multe amãnunte. Am discutat cu reprezentantii clerului ca sã se îngrijeascã de monument, care nici mãcar nu este finalizat, trebuia sã mai aibã niste litere metalice montate pe soclu, despre care acum nimeni nu mai stie pe unde sînt. Sãptãmîna viitoare mã voi ocupa de acest lucru, voi vorbi din nou la Episcopie si le voi oferi ajutor, dacã este nevoie, ca sã facem ceva cu statuia voievodului Stefan“, a declarat primarul Laurentiu Leoreanu. Pãrintele vicar episcopal Ionel Gherasimescu a spus cã de constructia statuii s-a ocupat Fundatia „Troita“. „Nu Episcopia Romanului s-a ocupat de acest monument, ci Fundatia «Troita», a pãrintelui Marin Gheorghiescu. Sfintia sa trebuie sã stie mai multe amãnunte“, a declarat preotul Gherasimescu. Pãrintele de la Fundatia „Troita“, fostul protopop Gheorghiescu, a fost foarte binevoitor sã discute cu presa, dar, brusc, a devenit foarte ocupat, a observat cã se afla la o înmormîntare în momentul în care a aflat despre ce este vorba.

Cum s-a ridicat Stefan cel Mare

Prima oarã, în sedinta de pe 29 ianuarie 2004, Consiliul Local a aprobat proiectul de hotãrîre pentru transmiterea în folosintã gratuitã a terenului în suprafatã de 100 metri pãtrati situat în Bulevardul Roman Musat Fundatiei „Troita“ din Roman în vederea construirii monumentului. Apoi, de la bugetul local, a fost aprobatã de consilieri alocarea sumei de 150 de milioane de lei, celelalte fonduri necesare materializãrii acestui proiect fiind obtinute din sponsorizãri si din fonduri ale Ministerului Culturii si Cultelor. ÃŽn cele din urmã, o echipã de specialisti în metalurgie de la SC PIPS, firmã acum lichidatã si cu patronul dat pe mîna justitiei pentru nereguli în administrarea societãtii, au lucrat la turnarea si montarea statuii marelui voievod. Clipa cea mare a sosit în sîmbãta de 18 decembrie 2004, zi a sãptãmînii în care se zice cã ar fi trei ceasuri rele, cînd prin fata multimii au trecut si au spus cuvinte mãrete la adresa lui Stefan cel Mare si Sfînt primarul Ioan Cãrpusor, PS Ioachim Bãcãuanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, presedintele Consiliului Judetean, Dan Constantin, criticul de artã Lucian Strochi, precum si Constantin Crenganis si Gheorghe Macarie, artistul plastic, respectiv profesorul universitar iesean care, alãturi de PS Ioachim Bãcãuanul, au avut o contributie fundamentalã la realizarea statuii. De atunci, statuia neterminatã a ajuns si cu alte lipsuri în inventar, dale de marmurã si coroana voievodului si s-a înverzit de coclealã, deoarece se pare cã a fost turnatã din ce s-a gãsit, nu din ce a trebuit.

Ce spune „poporul“

Cetãtenii municipiului au observat cã statuia nu are nume, cã doar romascanii stiu cã ar fi o reprezentare a voievodului Stefan cel Mare si Sfînt. Pentru cine este strãin de urbea musatinã, lucrurile nu stau, însã, la fel de evident, deoarece nu existã nici un fel de inscriptie care sã certifice cã reprezintã pe marele înaintas. „Cine este strãin de oras în mod sigur cã nu poate ghici pe cine reprezintã statuia. Nu existã nici un fel de tãblitã sau altã inscriptie care sã spunã cã este vorba despre Stefan cel Mare. ÃŽn lipsa oricãrei inscriptii oficiale, s-au gãsit niste persoane fãrã ocupatie, care au scris pe soclu diverse mesaje cu markerul, acestia nestiind probabil cã au de-a face cu reprezentarea unui mare erou national, în prezent sanctificat si prãznuit de Biserica Ortodoxã pe 2 iulie“, a declarat Mihai Horga, inginer pensionar din Roman. Cu un spirit de glumã, pensionarul mai sustine cã, atunci cînd se deplasa prin apropierea statuii lui Stefan cel Mare, voievodul l-ar fi „tras de mînecã“ pentru a-i reprosa starea în care se aflã monumentul ce-i este închinat. „Sînt pãrãsit de toatã lumea, mi-au rupt sabia, mi-au luat coroana, calul si nici mãcar nu au pus o placã prin care sã spunã despre cine este vorba. Trece lumea si se uitã la statuie si nu stie cã sînt eu, domnul Stefan, care am apãrat crestinãtatea de expansiunea pãgînã“, a mai spus Mihai Horga cã i s-ar fi „plîns“ marele domnitor. Adevãrate sau nu aceste vorbe, orice trecãtor poate observa cã Stefan este verde de supãrare, ceea ce înseamnã cã o fi un sîmbure de adevãr în cele sustinute de romascan.

Articol afisat de 1878 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valeriu MUSAT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective