Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MITROPOLITUL VINE LA ZILELE SFINTILOR

MITROPOLITUL VINE LA ZILELE SFINTILOR

• IPS Teofan va participa, împreunã cu înalti ierarhi, la slujbele de la mãnãstirile Neamt, Sihãstria si Agapia • mitropolitul va urca pe Ceahlãu, la Mãnãstirea Schimbarea la Fatã • la asezãmintele monahale sînt biserici care îsi sãrbãtoresc hramul în perioada 5-7 august •

ÃŽnalt Preasfintitul Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, împreunã cu importanti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, va lua parte în aceastã sãptãmînã la sãrbãtorirea zilelor sfintilor nemteni. Este vorba despre Sfîntului Ioan Iacob de la Neamt (5 august), si Sfînta Cuvioasã Teodora de la Sihla (7 august), care sînt prãznuiti în mai multe mãnãstiri si schituri din zona Neamtului. De asemenea, pe 6 august este trecutã în calendar Schimbarea la Fatã, una dintre cele mai mari sãrbãtori ale crestinilor ortodocsi. Seria ceremonialurilor religioase, la care vor lua parte si preoti, în frunte cu pãrintele protopop Ioan Dogariu, a început asearã la biserica închinatã Sfîntului Ioan Iacob Hozevitul, din incinta Seminarului Teologic Liceal „Veniamin Costachi“ de la Mãnãstirea Neamt. Pãrintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului, îi astepta la slujba Privegherii, de la ora 18, pe IPS Teofan, IPS Pimen - Arhiepiscopul Sucevei si Rãdãutilor si pe PS Calinic Botosãneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Peste noapte, înaltele fete bisericesti urmau sã fie gãzduite la Neamt, pentru ca în aceastã dimineatã sã oficieze slujba Sfintei Liturghii la biserica seminarului. Dimineatã era preconizat sã li se alãture PS Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria si PS Macarie, Episcop al Europei de Nord. Potrivit comunicatului de pe site-ul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan va mai oficia în aceastã searã slujba Privegherii la Mãnãstirea Agapia, iar joi, 6 august, va fi prezent, alãturi de PS Siluan, la slujba Sfintei Liturghii de la Mãnãstirea Schimbarea la Fatã de pe Muntele Ceahlãu. Dupã agapa crestinã, soborul de ierarhi va coborî la Mãnãstirea Durãu. Hramul Schimbarea la fatã este prãznuit si la Schitul Icoana, al Mãnãstirii Neamt, dar si la bisericuta dintr-un brad ridicatã la schitul Sihla, aproape de pestera unde s-a nevoit marea pustnicã Cuvioasa Teodora. Sfînta este sãrbãtoritã pe 7 august, zi în care înaltele fete bisericesti vor lua parte, în frunte cu IPS Teofan, la slujba de la Mãnãstirea Sihãstria, la hramul bisericii mari din curtea asezãmîntului monahal. O multime de credinciosi vin de obicei la aceste evenimente, fiindcã au ocazia sã meargã în pelerinaj la mai multe lãcasuri monahale, mai ales cã si vremea se dovedeste frumoasã. Se aflã în zonã si o multime de turisti, asa cã peste tot s-au fãcut pregãtiri deosebite pentru masa, de post, si cazarea oaspetilor. Prin prezenta sa în aceste zile în Neamt, IPS Teofan continuã o traditie instituitã de PF Daniel, de pe vremea cînd era mitropolit, si tinea sã participe la slujbele de hrãmuire prilejuite de sãrbãtorile sfintilor nemteni.
Sfîntul Ioan Iacob Hozevitul s-a cãlugãrit în 1936 la Mãnãstirea Neamt. A cãlãtorit la locurile sfinte din Ierusalim, Bethleem si Hebron, ajungînd apoi egumen la schitul românesc Sfîntul Ioan Botezãtorul de la Iordan, de unde, doritor de o viatã mai asprã, se retrage la Mãnãstirea Sfîntul Gheorghe Hozevitul. Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rîndurile sfintilor în anul 1992, sub numele de Sfîntul Ioan cel Nou de la Neamt (Hozevitul), avînd ca zi de prãznuire data trecerii sale la cele vesnice, 5 august.
La rîndul ei, Cuvioasa Teodora de la Sihla s-a nãscut în satul Vînãtori în jurul anului 1650, în vremea domniei lui Vasile Lupu si a Mitropolitului Varlaam. Dupã moartea ei, trupul a rãmas în pestera unde-si petrecuse mare parte din sihãstrie, sus pe muntele Sihla, pînã prin anii 1828-1834, perioadã în care, în timpul ocupatiei rusesti a principatelor Române a fost dus în cunoscuta Mãnãstire Lavra Pecerska din Kiev. Se spune cã tot acolo se aflã si acum, într-o raclã cu inscriptia „Cuvioasa Teodora din Carpati“. ÃŽn sedinta sinodalã din 20 iunie 1992, cuvioasa a fost trecutã în rîndul sfintilor, cu data de pomenire în ziua de 7 august. Sfîntul Ioan Iacob Hozevitul si Sfînta Cuvioasã Teodora nu sînt singurii sfinti proveniti din tinuturile nemtene. ÃŽn iunie, anul trecut, au fost canonizati încã nouã pãrinti cuviosi care au vietuit, în secolele trecute, la Secu, Agapia, Vãratec, Pîngãrati, Bisericani, Tazlãu.

Articol afisat de 1751 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective