Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CASA CU MÃSTI

CASA CU MÃSTI

• artistul popular Nicolae Popa, împlineste peste cîteva zile 90 de ani • si încã mai lucreazã la confectionarea celebrelor sale mãsti care l-au fãcut cunoscut în tarã si peste hotare • o multime de vizitatori, români si strãini, trec zilnic pragul muzeului • peste 3.000 de exponate sînt gãzduite în cel mai mare muzeu particular din tarã • pe lîngã sculpturile în lemn si piatrã, si mãstile iesite din mîna creatorului popular, încãperile mai adãpostesc diverse colectii •

Nicolae Popa, renumitul mester popular de la Tîrpesti se apropie de venerabila vîrstã de 90 de ani, pe care o va împlini la data de 13 august. Este multumit de ce lasã în urmã, nu pentru ai lui, ci pentru întregul neam românesc, ca sã nu-si uite traditiile si obiceiurile de altãdatã. Si sã nu-si piardã rãdãcinile, dupã cum a afirmat. O viatã de om a tot adunat si a reusit sã punã pe picioare cel mai mare muzeu particular din România, numãrînd peste 3.000 de exponate. A însufletit piatra si lemnul, si continuã si acum sã confectioneze alãturi de sotie, celebrele sale mãsti care l-au fãcut atît de cunoscut în tarã si peste hotare. Pe lîngã lucrurile iesite din mîna sa, încãperile gem de obiecte vechi, dovedind si pasiunea de colectionar, arheolog si etnolog. A publicat si cãrti, talentul de versificator si l-a slefuit cu ocazia urãturilor de Anul Nou în care a zugrãvit viata satului, cu bune si rele, dar a fãcut referire si la dezastre naturale ori evenimente politice importante care au influentat viata poporului. Chiar de la portile monumentale, pline de chipuri sculptate, îti dai seama cã pãtrunzi într-o altã lume, a satului românesc de odinioarã. Tanti Ileana, sotia artistului popular, care i-a fost toatã viata alãturi în demersurile sale artistice, îsi asumã bucuroasã rolul ghidului, desi anii au adus-o de spate.

Spita neamului Popa

Ne explicã cã poarta reprezintã „spita neamului“. Din familia lui Nicolae Popa au fãcut parte tãrani si intelectuali, asa cã sînt sculptati diferit, unii cu pãlãrie, altii cu cãciulã, doamnele, cu coc înalt, tãrãncile, cu pãrul strîns la spate. Pare firesc ca intrarea pe poarta micã sã fie strãjuitã de „mama“ si „tata“, de la care au început toate. Curtea plinã de iarbã verde, învioratã de ronduri de flori, se deschide largã. E si ea parte din muzeu, statuete din lemn sau din piatrã mãrginesc traseul gîndit pentru vizitatori, iar bãtrîna le descrie, hîtru, pe fiecare: gînditorul, mama cu copilul, femeia cu cercei care se roagã pentru noroc, voinicul luptînd cu balaurul, Statu Palmã Barbã Cot, Barbu Lãutaru, un dac cu scut, coif si sulitã, o femeie de roman, o domisoarã cu cosite si flori în mînã, un betiv tinîndu-si sticla strîns, Mos Ion Roatã, ba chiar si un autoportret al lui Nicolae Popa, dintr-un trunchi de lemn sculptat, înfãtisînd un bãtrîn cu dalta si ciocanul în mînã. Sînt multe astfel de sculpturi si împînzesc mai toate încãperile muzeului.

Ardelenii si „Casa cu mãsti“

Turul începe de la casa bãtrîneascã, din partea stîngã, pavoazatã pe afarã cu mãsti de Anul Nou. ÃŽn interior, camerele sînt mobilate ca pe vremea strãbunicilor. Scrinuri de lemn, lãicere, covoare tesute din lînã coloratã, obiecte folosite odinioarã de femei în gospodãrie, sumane, cojoace, catrinte, bundite, toate piesele portului popular. Holul, întesat de mãsti, capre din materiale pestrite si costumatii folosite de urãtori, face legãtura cu o altã încãpere largã din spatele casei, plinã de fel de fel de exponate similare. ÃŽntr-o vitrinã o multime de figurine dãltuite în piatrã, printre care Arca lui Noe si Albã ca Zãpada cu nouã pitici, doi în plus, cã poate moare vreo unul din cei sapte din poveste, glumeste tanti Ileana. ÃŽntre timp apare si o familie de prin Ardeal, în trecere prin zonã. Au dorit si ei sã viziteze „Casa cu mãsti“ si continuãm împreunã turul, ardelenii arãtîndu-se fermecati de limba dulce, moldoveneascã, a gazdei. Intrãm într-o clãdire mare, cu cerdacul plin de ulcioare, construitã special pentru muzeu. Sînt multe încãperi cu exponate de toate felurile, diverse colectii de obiecte vechi recuperate de pe la tãrani, costume populare, ulcioare, ouã încondeiate, icoane vechi, halebarde, pistoale, ghiulele, tablouri, vitrine cu fragmente de ceramicã, toporase, idoli, oase slefuite, din asezãrile neolitice dezgropate în zonã, la loc de cinste fiind „Gînditorul din Tîrpesti“, asemãnãtor celui de la Hamangia, o replicã de fapt, fiindcã cel original a fost luat la Bucuresti, la Institutul de Istorie.

Monedele lumii

Turistii strãini care au trecut de-a lungul timpului pe la muzeu au contribuit si la crearea unei impresionante colectii de monede din zeci de state de pe glob. „Fiecare lãsa cîtiva bãnuti, dacã avea prin buzunare si punea alãturi o etichetã cu numele tãrii lui“, ne povesteste bãtrîna. ÃŽn holul principal peretii sînt tapetati cu fotografii si diplome primite de Nicolae Popa si sotia sa la diverse expozitii si concursuri din tarã si peste hotare. Sînt înrãmînate si versurile pe care i le-a dedicat poetul Adrian Pãunescu. Pe masã, o carte de onoare, de dimensiuni mari, cu sute de file scrise, aproape toate cu mãrturii ale vizitatorilor. ÃŽntre timp apare un grup de cîtiva turisti francezi, tanti Ileana le pupã pe toate frantuzoaicele pe obraji, cã „sînt frumoase“ si se repede la grãdinã, sã o cheme pe fiica sa, sã preia rolul ghidului, fiindcã le stie limba musafirilor.

Supãrãri

Profitãm de ocazie sã stãm de vorbã cu Nicolae Popa si ne retragem într-o verandã largã din termopan, perfect armonizatã cu restul constructiilor din curte, cu aspect tãrãnesc. Bãtrînul se scuzã, e cam slãbit de cînd a dat pentru a doua oarã gripa peste el, anul ãsta. Si spune cã nu prea are poftã de mîncare. Dar e cît se poate de lucid, la cei 90 de ani pe care-i va împlini peste cîteva zile. Va sãrbãtori împreunã cu sora sa geamãnã, Maria, si abia asteaptã sã-i vinã cei doi bãieti de prin strãinãtate acasã. E multã treabã la muzeu, si numai fata nu le poate dovedi pe toate. Are noroc si de ginere, intrat primar la Petricani anul trecut, cã îl mai ajutã cu întretinerea curtii, iarba trebuie udatã si tunsã des. E supãrat cã traditiile au început sã disparã dupã revolutie, parcã toate odatã de prin toate satele. De vreo doi ani n-a mai iesit prinTîrpesti cu formatia sa de urãtori, si-i pare rãu cã nimeni nu duce mai departe frumoasele obiceiuri de iarnã.

Front, partizan, puscãrie, arheologie, idoli...

A avut o viatã plinã, a fost cîntãret de bisericã, ca tatãl sãu, si crede cã a fost ajutat în toate pentru cã a avut credintã în Dumnezeu. A luptat pe front, a rãmas la vatrã, rãnit, apoi a urmat „întovãrãsirea“, i s-a luat pãmîntul, roadele lui, calul, cãruta. Si-a spus cã „nu e de trãit cu ãstia“ si a sustinut ideea rezistentei împotriva comunistilor, a luptat contra regimului, a stat ascuns prin pãduri. A fost prins si condamnat si pentru apartenenta la Partidul Tãrãnesc, în detentie stînd între 1952 si 1957. Conducea încã din tinerete o formatie de urãtori, care participa la serbãri prin sate, i se dusese vestea. Mãsti începuse sã facã pe la 10-11 ani, veneau încã de pe atunci „clienti“ de peste tot. De sãpãturi arheologice s-a ocupat dupã ce a terminat scoala de cîntãreti bisericesti, la Piatra Neamt, unde învãtase si arheologie de la pãrintele Constantin Mãtasã, fondatorul Muzeului de istorie din Piatra Neamt. A descoperit o multime de obiecte preistorice în Rîpa lui Bodai, unde s-a deschis pe urmã un santier arheologic. Specialistii veniti de la Bucuresti erau nemultumiti cã nu gãsesc un idol întreg, iar Nicolae Popa si-a pus în gînd sã-i multumeascã, si a creat mai întîi idoli de lut, apoi de piatrã, introducîndu-i pe ascuns în santier. S-a descoperit cã erau falsuri si l-au luat în vizor. A recunoscut cã a creat idolii, dar au vrut sã se convingã cã el e autorul si au adus un profesor universitar sã vadã cum lucreazã.

„Cu dalta si ciocanul îmi îndeplineam gîndul“

A primit diverse teme, era prima datã, s-a mirat si el de felul în care reusea sã dea viatã pietrei si lemnului, asa si-a descoperit practic talentul de sculptor. „Cînd mã apucam si gîndeam ce sã fac, imediat cu dalta si ciocanul îmi îndeplineam gîndul, iesea ce doream sã imit, ori un cioban, ori doi care danseazã, ori doi care se sãrutã“, spune, cu mirare, Nicolae Popa. Culmea, comunistii care l-au prigonit, l-au închis si i-au confiscat averea, l-au si ajutat pînã la urmã. I-au adus lemn de plop si tei, si douã camioane de piatrã de carierã. Lucra cu spor, l-au introdus în circuitul turistilor strãini, veneau o multime de autocare. I s-a fãcut si un film documentar, „Acasã la Nicolae Popa - casa cu mãsti“, s-a vîndut în afara tãrii, a avut expozitii în strãinãtate. De douã ori i-a ars muzeul, o datã în urmã cu vreo 40 de ani, apoi iarãsi, dupã revolutie. A luat-o de la capãt de fiecare datã, familia l-a înteles si l-a sprijinit. O statuetã din piatrã o fãcea înainte în trei - patru zile. Iarna trecutã a reusit sã sculpteze vreo 30 - 40 de statuete din lemn, dar vara asta s-a ocupat numai de mãsti, împreunã cu sotia. Dupã revolutie a scris patru cãrti, trei în versuri, una în prozã, despre viata sa din copilãrie pînã în prezent, despre traditii si datini pierdute. L-au vizitat o multime de personalitãti de-a lungul timpului, chiar si regele Mihai. Acum, cînd va împlini 90 de ani, va fi sãrbãtorit chiar la el acasã, de oficialitãtile locale si judetene. La multi ani Nicolae Popa!

Articol afisat de 1040 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective