Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Protestul politistilor, înteles si... atît

Protestul politistilor, înteles si... atît

• politistii nemteni, membrii ai sindicatului Pro Lex, au pichetat ieri Prefectura si Politia • oamenii legii se plîng de eliminarea unor sporuri, a unor prime dar si de lipsa de combustibil sau de consumabile • la Bucuresti, politistii s-au întîlnit cu ministrul de Interne, însã mare lucru nu au obtinut •

Asa cum era anuntat încã din cursul lunii trecute, politistii nemteni, membrii ai sindicatului Pro Lex, au pichetat ieri dimineatã sediul Prefecturii si al Inspectoratului Judetean de Politie. Spunînd cã „le-a ajuns cutitul la os“, oamenii legii s-au plîns prefectului de faptul cã salariile lor au fost diminuate prin eliminarea unor sporuri precum si de faptul cã le este tot mai greu sã-si facã treaba în conditiile în care institutia se confruntã cu o crizã bugetarã acutã. Protestatarii sustin cã nu mai au bani de combustibil, de consumabile, precum si pentru alte activitãti zilnice. Protestatarii au fost primiti de prefectul Mihai Archip care le-a promis cã le va transmite pãsurile primului ministru, dar a precizat cã nu crede cã va fi gãsitã o cale de rezolvare a situatiei în aceste conditii de crizã finaciarã acutã. Pe de altã parte, faptul cã toate institutiile de stat sînt la limita de jos cu banii sau chiar au intrat pe avarie, protestul politistilor nu a impresionat prea tare, desi a fost înteles. „Protestul politistilor este de înteles si absolut justificat. Din ce am aflat de la ei nu li se mai acordã destul de multe sporuri si indemnizatii iar la slujbã se confruntã si acolo cu situatii destul de grele provocate de lipsa fondurilor de care suferã institutia. Oamenii legii s-au arãtat nemultumiti cã li se cer rezultate foarte bune în muncã în conditiile în care ei nu au bani de benzinã sau nu mai au consumabile de birou. Asa cum am mai spus, îi înteleg dar nu cred cã greva sau protestul public este o cale de a rezolva ceva. Politistii nu trebuie sã uite cã ei au o anumitã imagine socialã, un impact deosebit asupra populatiei, iar faptul cã ies în stradã sã-si cearã drepturile poate îndemna si alte categorii de bugetari sã facã acelasi lucru“ a precizat prefectul Mihai Archip dupã întîlnirea avutã cu politistii.

„Sãptãmîna viitoare vom iesi din nou în stradã“

Protestul de ieri, desfãsurat la nivel national, nu a adus rezultatul scontat. Liderii sindicatului au avut, ieri, o întîlnire cu ministrul Internelor, Dan Nica, Liviu Lincu, presedintele sindicatului Pro Lex declarînd pentru „Monitorul“ cã au obtinut numai promisiuni. „Am avut o întîlnire cu domnul ministru, cãruia i-am înaintat petitia noastrã în care sînt enumerate nemultumirile pe care le avem. Nu am primit decît promisiuni, în sensul cã s-au dat asigurãri cã vor fi bani pentru salariile politistilor în ultimile douã luni ale anului si cam atît. Am discutat despre banii de chirie si a spus clar cã nu vor fi acordate aceste sume. Am venit cu solutii si i-am propus sã se amîne la platã sporul de 50% pentru conditii deosebite si salariile de merit, iar banii sã fie redirectionati politistilor care stau în chirie. Acesti oameni nu stau cu chirie pentru cã asa vor ei. Au fost detasati în interes de serviciu, iar legea spune cã au dreptul sã beneficieze de o compensatie pentru chiria pe care o plãtesc, în limita a 50% din valoarea salariului brut. Sînt foarte multi politisti care au zeci de ore muncite si neplãtite. Dacã nu se va întîmpla nimic în acest sens, le vom cere politistilor sã nu mai presteze ore suplimentare decît cu dispozitia scrisã a superiorilor. Neplata primelor de vacantã nici nu au mai fost puse în discutie. Oricum, cred cã vom protesta si pe data de 17 august“, a declarat Vasile Lincu.

Nemultumirile politistilor

Fondurile insuficiente au dus la suspendarea concursurilor pentru încadrarea a 1.200 de politisti si amînarea începerii activitãtii cu 4 luni a absolventilor scolilor de politie. „Deficitul de personal a crescut, fapt ce a condus la efectuarea multor ore suplimentare neplãtite si necompensate cu timp liber corespunzãtor. Acest lucru conduce la nerespectarea prevederii legale de asigurare a timpului necesar pentru refacerea capacitãtii de muncã. Deficitul de logisticã este acoperit din banii politistilor. S-au primit calculatoare si imprimante din fonduri europene, însã nu sînt utilizabile pentru cã nu sînt bani pentru consumabile. Politistii mutati în interesul serviciului nu si-au mai primit banii pentru chirie, multi dintre ei fiind în situatia de a fi evacuati. Paradoxal, MAI apreciazã cã sînt bani pentru sporul de 50% din salariu pentru lucrãri deosebite (exceptionale). Numai în IGPR sînt 900 de persoane, majoritatea sefi, care primesc acest spor. Diferenta între amînarea la platã a compensatiei pentru chirie si amînarea la platã a sporului de 50% si a salariului de merit, este de la situatia dramaticã de evacuati, la situatia de amînare a cresterii veniturilor. Solutia de a permite politistilor mutati în interesul serviciului sã se întoarcã, la cererea acestora în localitãtile de domiciliu, ar putea sã conducã la scãderea fortelor de ordine si sigurantã publicã, sau chiar mai rãu, la lipsa acestora, în unele localitãti. Apreciem efortul reprezentantilor MAI de a pãstra drepturile salariale, chiar dacã acestea sînt amînate la platã, dar este momentul în care rãbdarea a atins apogeul si Guvernul trebuie sã dea o datã fermã de rezolvare a acestor probleme financiare“, se aratã într-un comunicat al sindicatului Pro Lex.

Articol afisat de 2233 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE; D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective