Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

AFACERI MOARTE

• în primele sapte luni, peste 2.000 de firme si-au suspendat activitatea • alte circa 1.000 au cerut dizolvarea sau radierea voluntarã • în acest an au apãrut mai multe PF-uri decît anul trecut • numãrul celor care au pierdut serviciul a crescut exponential cu disparitia firmelor • în Neamt mai sînt 66.904 de salariati si circa 150.000 de pensionari •

Situatia întocmitã de Oficiul National al Registrului Comertului aratã faptul cã mediul de afaceri este rãpus de criza economicã, nu încet si sigur, ci rapid si sigur. Numai la nivel judetean, în primele sapte luni încheiate, circa 3.000 de firme au tras pe dreapta. Din total, aproximativ 2.100 si-au suspendat activitatea pînã la începutul lunii august, iar alti circa 1.000 de agenti economici au solicitat la Registrul Comertului dizolvarea sau radierea voluntarã a afacerii. În ce priveste suspendãrile de activitate, aceastã mãsurã poate fi aplicatã pe o perioadã de cel mult trei ani, timp în care agentul economic care obtine aceastã mãsurã nu mai plãteste taxe si impozite cît stã departe de afaceri. Conform datelor de la Registrul Comertului în primele sapte luni încheiate, 2.109 societãti comerciale din Neamt au cerut si au obtinut suspendarea activitãtii. Comparativ cu aceeasi perioadã a anului trecut cifra este foarte mare, avînd în vedere faptul cã în 2008 numai 329 de firme si-au suspendat activitatea. La nivel national situatia este dezastruoasã, avînd în vedere faptul cã anul trecut au fost 7.517 de suspendãri de activitate, iar anul acesta, pe fondul crizei economice, de aceastã mãsurã au uzat 95.279 de firme, reprezentînd o crestere de 1.167,51 %. Referitor la dizolvãrile voluntare, anul acesta 283 de firme nemtene au apelat la aceastã mãsurã si au dispãrut din peisajul economic. În aceeasi perioadã a anului trecut numai 33 de patroni nemteni au apelat la dizolvarea firmei. Comparînd datele rezultã o crestere de circa 758%, conform comunicatului remis de ONRC.

Neamtul, peste media pe tarã

Situatia este mai mult decît îngrijorãtoare avînd în vedere faptul cã procentul la nivelul judetului, pe dizolvarea voluntarã, este mai mare decît cel înregistrat la nivel de tarã, de 549,6%, cu un numãr de peste 13.000 de dizolvãri a afacerilor. Reprezentantii firmelor nemtene au fãcut coadã la Registrul Comertului si pentru alte mãsuri radicale, adicã radierea voluntarã a afacerii. În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2009 un numãr de 618 firme au tras oblonul definitiv. Avînd în vedere cã în perioada de comparatie numai 174 de agenti economici au recurs la aceastã mãsurã, rezultã o crestere de peste 255%. Si la acest capitol sîntem peste procentul pe tarã, cu un plus de 183,86% (la nivel national au tras oblonul în acest an 22.621 de firme, în timp ce în aceeasi perioadã a anului trecut au închis prãvãlia circa 8.000 de agenti economici). Situatia statisticã privind numãrul total de comercianti activi din punct de vedere juridic atestã faptul cã la data de 1 august 2009 în Neamt erau înregistrate 19.652 de firme. Din total, 7.322 sînt persoane fizice autorizate, iar diferenta de 12.330 sînt persoane juridice. Totusi, chiar si în vremuri de crizã înmatricularea de persoane fizice a fost în crestere cu circa 30 de procente. În perioada de timp avutã în vedere în Neamt au apãrut 721 de PF-uri, iar anul trecut, în aceeasi perioadã, înmatriculãrile au ajuns la 558 de PF-uri, întreprinderi individuale ori întreprinderi familiale. De mentionat este faptul cã orice operatiune aleasã de agentul economic va fi efectuatã contracost de Registrul Comertului. Suspendarea de activitate costã aproximativ 250 de lei ron, iar pentru radiere este nevoie de circa 300 de lei.

Afaceri moarte si concedieri

Sfîrsitul unei afaceri înseamnã si pierderea locurilor de muncã pentru toti cei care au lucrat la respectivul agent economic. Asa se face cã în primele sapte luni au fost concediati peste 10.000 de salariati din Neamt. Conform datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncã la data de 1 august 2009 în judet mai erau numai 66. 904 contracte individuale de muncã active. Avînd în vedere faptul cã la începutul anului erau peste 77.000 de salariati care plecau la muncã în fiecare dimineatã, rezultã cã în sapte luni si-au pierdut serviciul circa 10.000 de persoane. Situatia este cu atît mai gravã cu cît parte dintre acestia au fost privati de patronii lor de dreptul de a încasa indemnizatie de somaj, o sumã de bani alocatã lunar de stat pentru sprijinirea celor care au fost concediati. Chiar directorul ITM Ioan Popescu a semnalat aceastã situatie din numãrul sesizãrilor pe aceastã temã înregistrate. Concret, patronii au încheiat raporturile de muncã prin acordul pãrtilor sau demisie, ceea ce i-a privat pe oameni de dreptul de somaj. Tot la data de 1 august 2009, în judet erau înregistrati un numãr total de 13.475 de someri. Din acestia, circa 6.900 încaseazã încã indemnizatie de somaj, ceea ce înseamnã cã au pãrãsit cîmpul muncii de curînd. Din alt punct de vedere, numãrul somerilor bãrbati este mai mare decît cel al femeilor care au fost concediate. În scriptele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã Neamt sînt 7.850 de bãrbati, iar peste 5.600 sînt femei. Defalcat, avem 66.900 de oameni ai muncii, circa 13.500 someri, iar numãrul pensionarilor este de aproximativ 150.000 de pensionari, dublu fatã de numãrul celor care produc. Si vremurile n-aduc nimic bun.

Articol afisat de 1552 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 19.08.2009 08:37
Asta se intampla din cauza primarului de la Tarcau.
Din cauza ca fura de rupe.Si el si un jurist,care posteaza pe aici sub numele ARMAGHEDON.Sau ARMAGHIDON.Ai facut dusul Armaghidoane? Sa vad acu` ce mai spui.Din cauza lor nu mai poate face nimeni afaceri in judetul asta.Glumesc desigur!Dar ARMAGHIDON crede ca vorbesc serios.Apropo! Cum poate un vid sa fie imens bai Armaghidoane? Exista si vid minuscul?
Ad�ugat de armagedon la data 19.08.2009 16:37
Gyovy si vidul
Mai gyovy sa stii ca vidul intradevar se limiteaza la volumul sau dimensiunea corpului vidat(in sensul de golit de orice continut in cazul de fata). Nu stiu dimensiunile cutiei tale craniene (minuscula sau imensa) dar un lucru este clar ... oricum trebuie sa te intorci la scoala sa mai studiezi!!!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective