Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MEDICII : Program european, leafã balcanicã

MEDICII : Program european, leafã balcanicã

• programul doctorilor va fi de luna viitoare de 8 ore • pînã acum, acestia lucrau cam 4-5 ore zilnic • de la 1 septembrie vor sta în spitale de la 8 la 5, cu o pauzã de masã de o orã • noul program stîrneste critici •

Un nou scandal bulverseazã lumea medicalã. Doctorii nemteni, ca dealtfel toti din tarã, sînt revoltati de noul program de lucru pe care l-a pregãtit ministrul Bazac. Potrivit unui ordin al Ministerului Sãnãtãtii, programul de lucru al medicilor în spitale va fi de la începutul lunii viitoare de 8 ore, mai exact, acestia vor luca de la 8.00 la 17.00, cu o pauzã de masã de o orã. De asemenea, dupã gãrzi medicii vor merge acasã si nu vor mai rãmîne ca pînã acum la lucru încã 4-5 ore iar numãrul gãrzilor va fi limitat, astfel încît sã nu fie prea surmenati. Ministrul a luat aceastã decizie sustine el, atît din grija fatã de pacienti care ajung sã fie tratati de doctori obositi dar si din cauza faptului cã programul de lucru din spitale este identic cu cel dinainte de 1989 si nu mai corespunde cu normele europene.
Noul program de lucru va fi obligatoriu de la 1 septembrie dar medicii sustin cã nu vor sta cu mîinile în sîn ci vor protesta la aceste noi reguli. Mãsura aceasta îi loveste cel mai tare pe cei care lucreazã si în cabinetele private, unde programul începe cam de la ora 14.00-16.00. În conditiile în care personalul medical va fi obligat sã stea în spital pînã la ora 17.00, ar însemna ca la privat sã lucreze în cel mai bun caz de la ora 18.00. Acest lucru îi nemultumeste pe medici care considerã cã sînt astfel privati de niste surse de venit iar compensãri financiare nu existã pentru aceste noi reglementãri. Paralela cu programul din tãrile Uniunii i-a revoltat cel mai tare pe medicii nemteni întrucît acolo salariul mediu este de 4.000 de euro iar la noi, leafa medie nu ajunge nici mãcar la 700 de euro.

„Ni se ia posibilitatea de a cîstiga bani cinstit în privat“

Doctorii nu vãd cu ochi buni mãsura cresterii programului de lucru la spital. „Nu-mi convine deloc acest program si nu numai mie, ci tuturor colegilor. Nu sîntem pregãtiti pentru un astfel de program. Este adevãrat cã e valabil peste tot în Occidentul însã la noi sistemul e altfel iar salariile sînt extrem de mici. Practic, ni se rãpeste toatã ziua. Sã iei posibilitatea unui medic sã cîstige bani cinstit în privat mi se pare un abuz. Mi se pare revoltãtor si faptul cã ni se impune acea pauzã de masã de o orã. Eu ce-ar trebui sã fac, sã mã duc acasã sã mãnînc, sã mã duc la restaurant? Cine îmi plãteste masa sau transportul? ÃŽn Occident, toate spitalele au cantinã iar medicii mãnîncã acolo si chiar se mãnîncã foarte bine. Am lucrat o perioadã lungã în Franta, deci stiu foarte bine cum functioneazã sistemul. ÃŽn spitalele publice se vine la 8.00 dimineata, se lucreazã pînã la 12.00, urmeazã pauza de masã la cantina spitalului si se reia lucrul dupã ora 13.00. ÃŽn privat se merge dupã ora 17.00 sau sîmbãta. Problema este cã acolo aveam un salariu de aproape 5.000 de euro, deci nici nu as fi avut de ce sã merg la privat pentru cã leafa era mai mult decît decentã. Totusi, statul francez permite medicilor sã-si creascã veniturile dîndu-le dreptul sã facã consultatii de tip privat utilizînd spitalul public. Statul le oferã aceastã compensatie pentru a-i tine în sistemul public, sã nu plece în altã parte. Acesta este unul dintre motivele pentru care sistemul francez este atît de perfomant. Din pãcate, la noi, se impune acest program de lucru de 8 ore dar nu ni se oferã nici un fel de compensare, nici financiarã si nici altfel. Eu sper sã nu fie obligatorie aceastã reglementare aberantã pentru cã existã riscul sã rãmînem si fãrã putinii doctori pe care îi mai avem“, a declarat doctorul Sorin Ciobanu, directorul medical al Spitalului Judetean Neamt. Si conducerea Colegiului Medicilor Neamt este revoltatã de noua mãsurã impusã si considerã cã astfel vom asista la o plecare masivã a doctorilor fie cãtre mediul privat fie de tot, în strãinãtate, unde munca lor este recompensatã financiar pe mii de euro sau dolari.

Pacientii ar avea de cîstigat

Pe de altã parte, dacã lucrurile vor rãmîne asa, pacientii ar putea avea de cîstigat prin faptul cã medicii ar sta mai mult în spitale. Ar putea sã nu mai stea internati atît de mult, odatã pentru cã investigatiile medicale s-ar putea face pe parcursul întregii zile dar si pentru cã externãrile ar putea fi fãcute timp de 8 ore. Pînã acum, si analizele, investigatiile dar si externãrile se fãceau numai dimineata devreme pentru cã pe la 12.00, doctorul pleca din spital si pînã a doua zi nu se mai putea face nimic.

Articol afisat de 1919 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective