Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fin de primar, incendiator de bãtrîne

• autorul incendierii casei unei bãtrîne din Moreni a fost prins la Ruginoasa • a fost lãsat liber, iar oamenii vor sã-l linseze • este posibil ca minorul sã mai comitã asemenea fapte • Robert Petru L. a fost botezat de primarul satului dar i-a „cãlcat“ si lui, noaptea, gospodãria • minorul are apucãturi bizare, furînd hainele si papucii bãtrînelor, pe care le poartã • expertizele psihiatrice aratã cã are discernãmînt •

Un tînãr de 15 ani, din Moreni, comuna Vãleni, care a dat foc locuintei unei octogenare din aceeasi localitate, a fost prins, joi seara, 20 august, la Ruginoasa, retinut de Politie iar apoi eliberat de magistrati, riscînd, acum, sã fie linsat de consãteni. Gospodarii sînt enervati la culme din cauza acestui fapt, autoritãtile temîndu-se ca, nu cumva, minorul sã nu recurgã la alte fapte similare sau ca acesta sã devinã victimã a unui act de agresiune din partea vecinilor furiosi. Culmea este cã Robert Petru L. este fin al primarului din Vãleni, Ionel Stoleru, cel care a fãcut un gest de omenie în a-l crestina, pe cînd incendiatorul avea un an si jumãtate, mai ales cã tatãl minorului este necunoscut. „Bãiatul ãsta face probleme de o bunã bucatã de vreme. Eu si sotia l-am crestinat din milã si omenie, mai ales cã este din acelasi sat cu noi. I-a dat foc gospodãriei Mariei Ivascu si, dupã ce a fost prins, la cîteva zile, a zis cã a fost un accident. Politia l-a dus la Procuraturã, iar de acolo i s-a dat drumul sã se întoarcã în sat. Culmea este cã, în noaptea în care s-a produs totul a trecut inclusiv pe la noi prin grãdinã si pe la un vecin. Cine stie ce se poate întîmpla de acum încolo“, a declarat primarul comunei Vãleni. De mentionat cã acest copilandru este, de vreo doi-trei ani, un soi de „terorist“ în satul unde a venit pe lume. Fortele de ordine i-au fãcut mai multe dosare penale pentru furt calificat, încã de cînd avea vîrsta sub 14 ani. Culmea este cã trei dintre acestea au fost pentru furt calificat iar unul taman pentru distrugere prin incendiere, faptã de care, acum, este acuzat din nou. Pe lîngã umblatul nocturn prin cotete sau grãdini, Robert Petru L. obisnuia sã sustragã haine din casele bãtrînelor singure, inclusiv lucrurile pe care oamenii de la tarã le tin pentru înmormîntãri. Acesta le punea octogenarelor cearsafurile în geam, dupã care aprindea lumina si fura tot. Este posibil ca individul sã aibã probleme de naturã psihicã, întrucît, ca o regulã, se descãlta la fata locului si apoi lua pantofi de femeie. Gesturile rãufãcãtorului au vizat si institutii publice, dovadã fiind faptul cã, în urmã cu aproximativ patru luni, a spart Scoala Coordonatoare Vãleni, de unde a furat... mîncare.

Un caz de neînteles?

Mai mult decît atît, octogenara pe care a lãsat-o pe drumuri nu a fost pentru prima datã „cãlcatã“ de individ. ÃŽn urmã cu douã luni, acesta i-a pãtruns în locuintã, de unde a furat cam tot ceea ce i-a cãzut în mînã. „Interesant“ este si faptul cã, din toate cele sase dosare penale trimise de fortele de ordine la Parchet si la Directia pentru Protectia Copilului Neamt, nu s-a luat mãsura arestãrii sau a internãrii într-un centru de reeducare a minorilor. Lui Robert Petru L. i-au fost fãcute douã expertize medico-legale neuropsihiatrice, din care a rezultat cã are discernãmînt. Reamintim cã, de altfel, cazul bãiatului a fost prezentat în paginile „Monitorului“ încã din momentul cînd a început sã se ocupe cu nelegiuirile, de atunci institutiile abilitate neputînd face nimic pentru a-l opri. Ultima faptã a minorului dateazã din noaptea de marti spre miercuri, 18 spre 19 august, cînd acesta a dat foc la toatã agoniseala de o viatã a unei bãtrîne în vîrstã de 85 de ani, care s-a transformat în scrum în doar trei ore. Cu toate cã douã masini de pompieri au „zburat“ la fata locului, imediat ce s-a dat alarma, eforturile militarilor romascani si ale sãtenilor care i-au sãrit femeii în ajutor nu au avut prea mare succes. Principalul suspect a fugit imediat în pãdurile din jur, dupã care a pornit spre comuna învecinatã, Ruginoasa. „Poate cel mai grav este cã Maria Ivascu a pierdut totul, rãmînînd, asa cum am mai spus, numai cu hainele de pe ea. Repet si cã sînt rudã cu acest copilandru, pe care l-am botezat, însã, dupã pãrerea mea, ar trebui ca Protectia Copilului sau celelalte autoritãti, cu care avem o colaborare bunã, de altfel, sã facã ceva, altfel se poate întîmpla o nenorocire. Si eu mã tem, dar sper sã nu-mi dea foc, mai ales cã sînt nasul lui“, a mai declarat primarul comunei Vãleni. Reamintim si cã bilantul pompierilor militari de la Detasamentul Roman dupã acest incendiu a fost unul dramatic, valoarea pagubelor materiale ridicîndu-se la 200 milioane de lei vechi, greu de acoperit de o bãtrînicã pensionarã, desi au intervenit, la fata locului, 10 subofiteri. A ars acoperisul casei, confectionat din asterialã din lemn si învelitoare de dranitã plus tablã, pe o suprafatã de 80 de metri pãtrati. Au mai fost distruse mobilierul din douã camere, alãturi de diverse elemente de tînplãrie, usile si ferestrele. La capitolul pagube figureazã articole de îmbrãcãminte, 700 de kilograme de cereale depozitate în pod, produse electronice si electrocasnice, plus actele proprietarei. Pentru distrugere prin incendiere, minorul, mai ales cã nu si-a scos nici mãcar buletinul, riscã sã fie internat într-un centru de reeducare.

Articol afisat de 1720 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. MARCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de van kiparos la data 22.08.2009 18:47
Gunoaie
In foarte multe sate sunt astfel de derbedei , dar autoritatile stau cu bratele incrucisate . Dupa cate stiam , minorii pot fi condamnati chiar de la varsta de 13 ani . Ce mai asteptati? Si de unde atata grija pentru un piroman de a nu i se da numele complet?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective