Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Politistii cautã infractiunile cu „lumînarea“

Politistii cautã infractiunile cu „lumînarea“

ÃŽn ancheta „Barajului 17“

• cercetãrile efectuate pînã acum în cazul celor 27 de firme înregistrate la aceeasi adresã, nu au dus la identificarea nici unei infractiuni • sediul nu este fictiv, iar procurorul a dat NUP • de asemenea, legislatia nu condamnã cesionarea de actiuni a unor societãti cu datorii la stat • în România, aceastã manevrã a fost condamnatã de lege pentru putin timp •

ÃŽntr-o tarã în care toatã lumea se plînge ba cã nu sînt bani, ba cã prezenta criza economicã impune mãsuri dure pentru salariati, indiferent dacã provin din mediul privat sau de la stat, smecherii îsi fac de cap în adevãratul sens al cuvîntului. Prin diverse manevre, culmea „ocrotite“ de lege, mari datornici la bugetul de stat reusesc sã scape de debite fãrã ca nimeni sã le poatã face ceva. Un exemplu clar în acest sens, îl reprezintã cazul „Barajului 17“, la aceastã adresã fiind înregistrate, peste noapte, nu mai putin de 27 de firme din toatã tara. Si nu este vorba de orice fel de firme, unele dintre ele avînd datorii de zeci de miliarde de lei la bugetul consolidat al statului. Odatã cu schimbarea sediului, fostii actionari si-au cesionat si actiunile unor societãti din afara granitelor tãrii.
Lucrãtorii Serviciului de investigare a fraudelor economice au întocmit un dosar penal în cauzã, iar lucrarea a fost înaintatã spre solutionare unui ofiter de la Politia Bicaz, care face cercetãri sub supravegherea Parchetului Bicaz. Asadar, un caz care miroase serios a evaziune fiscalã este instrumentat de un singur politist. Astea-s regulile privind competentele, nimic de zis. Problema este alta, si anume cã politistii muncesc de luni bune fãrã a obtine rezultatele dorite. Si asta, pentru cã legea din România este mai mult decît permisivã în astfel de cazuri. Se poate spune chiar cã evazionistii sînt ocrotiti de lege, iar cineva acolo sus îi iubeste foarte tare. ÃŽn anul 2002, parlamentarii au încercat sã stopeze acest fenomen al vînzãrii firmelor cu datorii. Si au reusit, însã legea adoptatã de ei nu a rezistat nici un an. ÃŽn Legea nr. 414 din 26/06/2002, privind impozitul pe profit, s-a strecurat articolul 30 care suna cam asa: „(1) Cesionarea sau înstrãinarea sub orice altã formã a actiunilor ori a pãrtilor sociale ale societãtilor comerciale, precum si transferul patrimoniului unei entitãti apartinînd unei persoane nerezidente se pot face numai dupã achitarea la bugetul de stat a obligatiilor fiscale de natura impozitului pe profit si a impozitului pe dividende. Fac exceptie situatiile în care urmeazã sã se preia obligatiile fiscale restante ale contribuabilului, pe baza unui protocol încheiat cu organele administratiei de stat, document din care sã rezulte obligativitatea achitãrii acestor datorii, precum si tranzactiile efectuate pe piata de capital. 2) Oficiul registrului comertului este obligat ca la operarea oricãrei modificãri de natura celei prevãzute la alin. (1) sã solicite dovada eliberatã de organele fiscale teritoriale, din care sã rezulte plata obligatiilor fiscale, sau protocolul încheiat cu organele administratiei de stat, în cazul în care se preiau aceste obligatii fiscale. (3) Nerespectarea prevederilor alin. (1) si (2) constituie infractiune pentru administratorul societãtii sau reprezentantul legal, dupã caz, precum si pentru emitentul certificatului de mentiuni si se pedepseste potrivit legii penale“. Legea a fost adoptatã de Senat în sedinta din 12 iunie 2002, fiind salutatã de organele de cercetare penalã care nu stiau ce sã facã pentru a stopa fenomenul. Bucuria a fost de scurtã duratã, întrucît legea a fost abrogatã la sfîrsitul anului 2003, odatã cu intrarea în vigoare a Legii 571/2003, privind Codul fiscal. „Se abrogã Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe profit, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 456 din 27 iunie 2002, cu modificãrile si completãrile ulterioare, inclusiv actele normative date în aplicarea legii“.

„Barajului 17“, deocamdatã nici o ilegalitate

ÃŽn cazul de la Bicaz, unde au aterizat, la acelasi sediu, 27 de firme, majoritatea cu datorii imense la stat, politistii nu au identificat, cel putin deocamdatã, nici un element constitutiv al vreunei infractiuni. Garda Financiarã a depus o plîngere penalã, în care cerea sã se verifice dacã firmele respective nu functioneazã într-un sediu fictiv. Rezultatul a fost NUP. Adicã neîncepere a urmãririi penale. Explicatia este simplã, si anume cã în România, la o adresã, poate sã functioneze ‘jde mii de firme. Cercetãrile, în cazul Bicaz, au arãtat cã toate firmele au fost înregistrate cu respectarea legislatiei în vigoare. „Plîngerea penalã fãcutã de Garda Financiarã a fost cu privire la sediul în care functioneazã aceste firme. Din cercetãri a rezultat cã sediul nu este fictiv si s-a dat solutia de neîncepere a urmãririi penale. Rãmîne în continuare sã verificãm celelalte aspecte cu privire la sustragerea de la platã a taxelor si impozitelor. ÃŽn acest sens, prin Administratia Financiarã Bicaz au fost solicitate dosarele fiscale ale tuturor firmelor care si-au schimbat sediul la Bicaz. ÃŽncã asteptãm dosarele fiscale. Dupã ce le vom studia, vom vedea dacã existã elemente care sã arate cã fostii administratori si asociati s-au sustras de la plata taxelor si impozitelor“, a declarat comisarul sef Ioan Pînzariu, seful Serviciului de investigare a fraudelor Neamt.
Toate firmele au aceeasi actionari, respectiv Way Consulting Corporation Limited si Sylmedia Limited - ambele înregistrate în statul Delaware, un cunoscut paradis fiscal. Un neozeelandez, pe nume Ian Taylor, pare a fi creierul întregii afaceri, el fiind desemnat sã reprezinte societãtile în calitate de administrator. Este greu de crezut cã statul român va reusi vreodatã sã recupereze niste datorii de la niste firme care îsi au sediul într-un paradis fiscal.

Articol afisat de 1820 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective