Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 31 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„No news, good news!“

„No news, good news!“

Englezii au o zicalã: „No news, good news!“ Mai pe vorba noastrã, dacã nu sînt vesti înseamnã cã vestile sînt bune. Constatarea pleacã de la un amãnunt stiut nu numai de englezi, ci si de noi si de altii, cã vestile rele, stirile negative circulã iute. Mã aflu de circa o sãptãmînã într-o vacantã pe tãrmul mediteranean al Spaniei, mai exact la Barcelona. Metropola catalanã, capitalã a unei regiuni importante a peninsulei iberice, se sprijinã pe zeci de kilometri de plajã si asigurã turistului din mine confortul trebuitor. Adicã nu mã supãrã nimeni, plaja e tinutã curatã de niste lucrãtori ai municipalitãtii discreti si eficienti, dincolo de plãcerea de a te bãlãci si a sta cu burta la soare, împrejurimile si orasul oferã zeci de motive de a le vizita. Ieri, de pildã, am vizitat Muzeul Picasso, continînd cîteva mii de lucrãri, cele mai multe din tinerete, care preced perioada cubistã, cea care l-a fãcut celebru pe marele artist. Ei bine, am rãmas cu capul întors cãtre formidabilele portrete de pescari bãtrîni, de o rarã expresivitate. Nu m-as mai fi deslipit de ele. Cine, ce demon al genialului artist, l-o fi îndemnat sã se rupã de plãcerea de a picta clasic? Erau, la acea vreme, prea multi „clasici“ îmi rãspund tot eu iar Picasso nu se suporta într-o înseriere. Mã rog, nu despre delectãrile mele de vacantã vreau sã vorbesc aici, ci, asa cum începeam acest articol, despre un lucru carea m-a pus pe gînduri amintindu-mi de ?ara mea. Seara si dimineata devreme am urmãrit, pe canalele la care am acces din camera de hotel, cele mai multe spaniole dar si italiene, germane, franceze (douã), apoi CNN, ce se mai petrece prin lume. Prima stire a fost, multã vreme, în toate emisiunile de stiri, cea legatã de incendiile din Grecia, amenintînd chiar Atena. Mai nou se aduc detalii despre moartea senatorului Kennedy, ultimul mare politician din aceastã familie urmãritã parcã, de la asasinarea presedintelui Kennedy, de un blestem. Apoi alegerile sîngeroase din Afganistan, talibanii, vizita premierului israelian în Anglia si alte tãri europene, pentru a sensibiliza liderii expresivi ai lumii asupra chestiunilor care frãmîntã zona. Gripa, initial porcinã, mai nou poreclitã altfel, cu niste abrevieri ciudate, care face noi victime, inclusiv în Spania. O supercupã fotbalisticã si un meci pe muchie de cutit al Fiorentinei, cu un Mutu înlocuit în repriza secundã, în fata Sportingului din Lisabona. Sigur, nisipul mãruntit al unor stiri din toatã lumea. Nimic de la noi.
Am plecat din Bucuresti în plin scandal al implicãrii domnului Mircea Bãsescu, autointitulat om de afaceri si frate de drept al presedintelui tãrii, în comertul cu arme. Cã Mircea Bãsescu se bagã în toate nu e de mirare. Cu vreo douã luni în urmã salva de la moarte o livadã de piersici de pe litoral, însusindu-si 51 la sutã din ea. Inginerii ãia horticoli, conform spuselor fratelui presedintelui erau atît de neajutorati încît nici contabilitatea nu si-o puteau tine. Contra procentului majoritar, fiul fratelui presedintelui a fost plantat contabil peste acel valoros teren de vreo 70 de hectare. Iar hectarul la mare nu e cînd mai lat si cînd mai îngust cum eronat crede ilustrul ministru Nitã, de la mici si mijlocii, ci e atît cît trebuie sã fie. De la piersici la înzestrarea cu avioane si rachete e însã drum lung. ÃŽntrebat de ce s-a asociat cu Mircea Bãsescu, presedintele acelei companii de expozitii militare (punct de pornire al viitoarelor tranzactii) a rãspuns senin cã l-a luat pentru a deschide usi. Care e cea mai importantã usã cînd e vorba de decis cum trebuie tocati vreo 10 miliarde de euro? Simplu ca bunã ziua! Cea a presedintelui Consiliului Suprem de Apãrare a Tãrii! Cine e el ? Ei, asta -i bunã! Ei bine, cel putin cît am butonat eu canalele de stiri la Barcelona, n-am vãzut nimic despre acest scandal si n-am vãzut nimic despre România. Poate scandalul, pus în cîrca „tonomatelor“ din presã, s-a stins, transat fiind de o iesire publicã a presedintelui. Nu-i nimic adevãrat, la la la, ha ha ha, tra la la. Ceea ce în America ar fi rãsturnat lumea cu fundul în sus, la noi devine în trei zile banalitate si încã ceva voturi în plus pentru domnul Bãsescu.
Acum vreo 20 de ani, imediat dupã revolusie, am fost un timp corespondent pentru agensia spaniolã de stiri EFE. Subredacsia de la Viena - era perioada mineriadelor, a luptelor de stradã în Bucuresti - considera stire utilizabilã pe flux doar cea care vorbea despre ciocniri soldate cu peste sase morsi. Dacã erau doar cinci trebuia sã mã las pãgubas. Neavînd aici stiri despre Romînia, înseamnã cã totul e bine. Oricum, n-a avut loc, Doamne fereste, vreun eveniment soldat cu peste sase morsi. Politica de la Bucuresti? Sîntem noi sarã membrã a Uniunii Europene si NATO, dar nu ne prea vedem. Ne bãtosim acasã, dar afarã chestiunile arzãtoare ale lumii sînt altele.

Articol afisat de 1446 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian Avramescu)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective