Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Judecãtorul sincer si slobod la gurã despre „Revolutia în justitie“

Judecãtorul sincer si slobod la gurã despre „Revolutia în justitie“

• judecãtorul Gheorghe Morosanu, presedintele Judecãtoriei Bicaz, descrie, într-un mesaj postat pe internet, situatia justitiei din România • cunoscut pentru nonconformismul sãu, magistratul nu se sfieste sã arate cu degetul problemele grave cu care se confruntã cea de-a treia putere în stat •

Gheorghe Morosanu (foto), presedintele Judecãtoriei Bicaz, cunoscut de justitiabili ca fiind „judecãtorul sincer si slobod la gurã“, iese la rampã si, într-un material postat pe site-ul juridice.ro, îsi exprimã pãrerea fatã de tot ceea ce se întîmplã acum în justitia româneascã. Nu este pentru prima datã cînd magistratul bicãjean spune lucrurilor pe nume, Gheorghe Morosanu fiind unul dintre cei care nu s-au sfiit niciodatã sã afirme apãsat si rãspicat cã justitia din România are, nu o problemã, ci mult mai multe. „Cînd eu spuneam sau scriam cã în justitia românã nu s-a fãcut nici un fel de reformã în acesti douãzeci de ani, ba dimpotrivã, unii se uitau la mine ca la un ciudat, si îmi dãdeau mereu aceeasi singurã replicã: «Bine, dar s-a fãcut computerizarea instantelor». Trebuie sã spun acum, sper pentru ultima oarã, dar nu cred, cã informatizarea a fost singurul lucru bun care s-a fãcut în justitie. Trec peste faptul cã si asta s-a fãcut cu fonduri europene, si la presiunea Europei, dar nu pot trece peste faptul cã, desi este un lucru bun, aceastã informatizare a adus o si mai mare încãrcãturã de lucru pentru grefierele noastre, o birocratie si un formalism ceva de speriat. ÃŽn rest, s-a fãcut anti-reformã într-o frenezie. Justitia, nu numai cã a fost lãsatã de izbeliste de cãtre factorii politici responsabili, dar acesti factori au luptat activ împotriva ei. Cine nu crede, sã observe ce se întîmplã zilele acestea, cînd judecãtorii au ajuns sã lupte cu regimul ca muncitorii de la Grivita.(...) Cum este justitia în România? Este greoaie si de un formalism înnebunitor. Este birocraticã pînã la absurd, si gînditi-vã cã vã spune asta nu un cãuzas care a nimerit si el o datã pe acolo, ci un om care lucreazã în sistem de 15 ani. Ce este reforma în justitie? Vã spun eu ce este: este o frazã comunistã gen «noua revolutie agrarã». Este o formulã cu care factorii responsabili ne tot ametesc de cap de douãzeci de ani. Ce ar trebui sã fie reforma în justitie? La aceastã întrebare nu a dat nimeni, niciodatã, rãspunsul corect, desi el este usor de identificat. Vi-l dau eu acum: Reforma în justitie înseamnã îndeplinirea a douã cerinte mari si late: 1. procese simple, rapide, ieftine si pe întelesul tuturor; 2. un statut adecvat al personalului din justitie ca putere în stat, comparabil cu al celorlalte douã puteri“, spune judecãtorul în articolul postat pe internet.
ÃŽn continuare, judecãtorul bicãjean este de pãrere cã, prin proiectul legii unice de salarizare, guvernantii încearcã sã dea lovitura supremã si totalã puterii judecãtoresti. „Din surse întîmplãtoare si neoficiale, magistratii aflã cã au fost pusi pe acelasi plan cu diverse categorii, altfel absolut onorabile, de salariati: soferi, jandarmi, militari, chiar medici si profesori. Problema este asa: eu, judecãtorul Morosanu, am fost la viata mea si muncitor necalificat, si sofer si altele. Dar atunci fãceam rate si credite la nivelul salariului de sofer sau muncitor necalificat, sau ce mai eram. Acum, sînt de 15 ani judecãtor, deci, logic, am contractat rate si credite la nivelul veniturilor (exclusiv salariale) de magistrat. A-mi scãdea acum aceste venituri înseamnã a mã duce direct în faliment. Si dacã falimentul meu si al familiei mele este o problemã personalã, bãtaia de joc la adresa unei asemenea categorii profesionale-putere în stat-este o chestiune strategicã de importantã nationalã. (...) De aceea, în ceasul al doisprezecelea, sãtui de atîta reformã inversã în justitie, magistratii s-au hotãrît, în completarea evenimentelor din Decembrie 1989, sã facã ceea ce trebuia fãcut de atunci, si nu s-a fãcut: Revolutia în justitie“, îsi încheie „pledoaria“ judecãtorul Morosanu.

Articol afisat de 2013 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 02.09.2009 09:16
Bravo judecatori!
Daca nici acum nu se trezesc si celelalte categorii sociale si sa mearga pana la capat cu protestele,va fi vai si amar de noi.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective