Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
LEFURI CU SCÃŽNTEI

LEFURI CU SCÃŽNTEI

• conform noii grile de salarizare, plata pentru unii dintre cei care lucreazã în învãtãmînt scade simtitor • cu „pixul în mînã“, sindicalistii demonstreazã cã lefurile vor scãdea chiar si cu peste 200 de lei pe lunã • un medic stagiar va avea un salariu mai mic de 12 milioane, iar un director de spital putin peste 36 de milioane •

SAPOU:

Noua grilã de salarizare are cu sigurantã o calitate de netãgãduit: nemultumeste pe mai toatã lumea. Poate doar unii guvernanti sã fie multumiti. Cert este cã dascãlii si medicii dau în clocot în aceeasi stare de spirit fiind si politistii si magistratii. Nici functionarii de pe la primãrii sau consilii judetene nu prea au motive de bucurie, dar probabil cã nu prea protesteazã pentru cã asteaptã sã vadã dacã mai au de ce, în conditiile în care se aude cã o sã le cam fie rãrite rîndurile. Revenind la dascãli si medici, nemultumirea lor e destul de probabil sã nu-i atingã prea tare la sentiment pe guvernanti, cã doar e de notorietate cã unii dintre acestia abia îsi mai vãd capul dupã toate succesurile pe care le-au repurtat pe goagãl. Exemplul de educatie e de pe ambele maluri ale coalitiei, cît despre sãnãtate, mai-marii zilei se trateazã prin cele strãinãtãturi, asa cã nu-i mai doare nicãieri de leafa medicilor.

ÃŽn educatie se pregãteste o rãzmeritã, dupã publicarea noii grile de salarizare în acest domeniu. Salariile dascãlilor vor scãdea simtitor, ceea ce îi face pe acestia sã fie tot mai nemultumiti de „respectul“ de care se bucurã din partea guvernantilor pentru munca pe care o presteazã la catedrã.
„Pe ultima grilã de salarizare, lefurile cadrelor didactice sînt total modificate fatã de ceea ce am negociat timp de trei luni si s-au operat reduceri substantiale ale veniturilor celor din învãtãmînt. Sînt mutilãri ale coeficientilor, stabiliti de cãtre reprezentantii Ministerului Finantelor si de cãtre primul ministru. Constatãm cã la nivelul actualelor salarii are loc o reducere între 6 si 12%, ceea ce înseamnã o scãdere a lefurilor cu 150-200 de lei. Mãriri ale cresterii salariilor în educatie putem astepta doar dacã va creste valoarea salariului minim pe economie. Conform noii grile, învãtãtorul debutant, absolvent de liceu pedagogic, apare cu un coeficient de 1,35, ceea ce înseamnã cã va încasa 780 de lei. Or în momentul de fatã, acest învãtãtor are un salariu de 998 de lei. Pentru respectivul cadru didactic, noua grilã de salarizare aduce o scãdere de peste 200 de lei pe lunã. Se promite cã în 2010 va creste salariul minim de la 600 la 700 de lei. Asta înseamnã cã peste un an, lucrãtorii din educatie vor ajunge sã aibã salariile actuale, ceea ce echivaleazã cu înghetarea lefurilor pînã atunci. Abia din 2011, dacã salariul minim va ajunge la 800 de lei pe lunã, în învãtãmînt vor creste lefurile. La nivel de conducere a Federatiei Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt ne sfãtuim sã vedem ce vom face în perioada urmãtoare“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al Federatiei Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt filiala Neamt.

Lefuri mai optimiste în gura guvernantilor

În momentul de fatã, conform noi grile unice de salarizare pe care guvernantii vor sã si-o asume, coeficientii pentru functiile de profesori I debutant si învãtãtor, educator debutant au crescut cu 10 procente, iar la alte functii din învãtãmîntul preuniversitar s-au înregistrat cresteri la debutanti si scãderi la cei cu vechime.
Astfel, profesorul I, gradul I va avea între 2,3 si 4,25 salarii minime, fatã de 2,65 si 4,10 în varianta anterioarã. Coeficientii pentru profesorul I, gradul II sînt între 2,25 si 3,45, fatã de 2,30 si 3,60.
Profesorul I debutant va avea între 2,1 si 2,6 salarii minime, în varianta anterioarã propunerea fiind între 1,90 si 2,45 salarii minime.
Pentru profesorul II, gradul I sînt prevãzuti coeficienti cuprinsi între 2,5 si 3,4, fatã de 2,25 si 3,4, înregistrîndu-se o majorare pentru debutanti, cei cu vechime rãmînînd cu acelasi salariu.
Profesorul II, gradul II va beneficia de o crestere a salariului atît pentru cei cu vechime, cît si pentru debutanti, astfel cã vor beneficia de 1,80-3,15 salarii minime, fatã de 1,65-3 cum era în varianta anterioarã. Profesorul II debutant va avea, de asemenea, o crestere a coeficientilor de la 1,60-2.00 la 1,65-2,15 salarii minime pe economie.
Învãtãtorul si educatorul debutant va avea coeficientul minim de 1,35, fatã de 1,30 în varianta anterioarã, cel maxim rãmînînd acelasi, respectiv 1,85, înregistrîndu-se o crestere de patru procente.
În august, dupã analiza financiarã fãcutã de Ministerul Finantelor, coeficientii de ierarhizare din proiectul legii unice de salarizare în sectorul bugetar au fost redusi cu pînã la 25%. Guvernul a mai efectuat o ajustare a coeficientilor cu aproximativ 40%, în luna iunie.

Salariile medicilor, bãtute în cuie... ieftine

Medicii nemteni, ca, de altfel, toti colegii lor din tarã, sînt total nemultumiti de coeficientii stabiliti prin grila de salarizare finalã. Dupã îndelungi tatonãri si negocieri între minister si sindicate, Ministerul Sãnãtãtii a anuntat luni, 7 septembrie, care sînt coeficientii finali, indicatori care sînt chiar mai mici decît în precedentele variante ale grilei. Potrivit ultimei variante a grilei unice de salarizare, medicii ca si personalul sanitar în ansamblu au ajuns la coada clasamentului functionarilor publici fiind printre cele mai prost plãtite categorii de functionari. Lefurile pe care le-ar putea obtine nu sînt de naturã sã stimuleze medicii tineri sã rãmînã în sistemul medical românesc iar pe tinerii care doresc sã se înscrie la facultatea de medicinã ar trebui sã-i facã sã se gîndeascã de douã ori dacã vor sã facã acest pas. Potrivit noii grile, un medic stagiar va avea un coeficient de salarizare de 1,9, adicã el va primi mai putin de douã salarii minime pe economie. Cu alte cuvinte, dupã 6 ani de facultate si alti cîtiva de rezidentiat, doctorul va avea o leafã putin mai micã de 12 milioane de lei. Bineînteles cã la acest salariu de bazã de adaugã niste sporuri care majoreazã binisor leafa dar nu trebuie uitat cã si la ceilalti functionari publici, coeficientii stabilesc tot salariul de bazã, fãrã sporuri. Un salariu mai mic decît stagiarul va avea infirmiera care va avea un salariu de bazã de 6,6 milioane de lei, stabilit pe baza coeficientului care este de 1,1. Medicii primari vor avea coeficienti cuprinsi între 4,2 si 5,2, adicã leafa lor de bazã va fi cuprinsã între 24 si 30 milioane de lei vechi, sume la care se vor adãuga diverse sporuri. Cei mai mari coeficienti de salarizare, dupã cum era de asteptat, vor avea directorii generali. Acestia vor avea leafa în functie de cît de mare este spitalul pe care îl conduc. Dacã unitatea are mai putin de 400 de paturi, directorul va avea coeficientul cuprins între 6 si 6,3, adicã salariul de bazã va fi de aproximativ 36 de milioane de lei iar dacã numãrul paturilor va fi mai mare de 400, coeficientul de salarizare al doctorului se va apropia de 7 ceea ce înseamnã cã ar putea primi o retributie lunarã de aproape 42 de milioane de lei vechi. Asistentele medicale, în functie de vechime si studii vor avea salarii care ar putea depãsi cu mult pe cele ale unui doctor stagiar. Astfel, pentru asistente, coeficientul de salarizare va fi cuprins între 1,5 (ceea ce ar însemna o leafã de 9 milioane de lei) si 3,3, adicã un salariu care va fi de aproximativ 20 de milioane de lei.

Articol afisat de 2235 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective