Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
LICIU SCOS DE PREFECTURÃ DUBLU INCOMPATIBIL

LICIU SCOS DE PREFECTURÃ DUBLU INCOMPATIBIL

liderul pesedistilor pietreni a vrut sã îi fie analizatã situatia de incompatibilitate de cãtre Prefecturã, pentru a sti dacã „functioneazã“ legal sau nu • din pãcate pentru el, dupã analiza specialistilor din Institutia prefectului, a iesit cã sefia la Protectia Consumatorului, statutul de consilier judetean si presedintia la PSD Piatra Neamt nu se pupã deloc • „Ce vor face miile de persoane aflate în aceeasi situatie ca a mea, voi face si eu“, a declarat Cristian Liciu •

Cristian Iorgu Liciu, consilier judetean, presedinte al organizatiei municipale a PSD Piatra Neamt si director coordonator al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Neamt a iesit dublu incompatibil la analiza pe care a solicitat sã i-o facã Institutia prefectului.
Pe data de 20 iulie 2009, Cristian Liciu a solicitat Prefecturii sã îi comunice dacã functia de director coordonator pe care a primit-o cu sprijinul formatiunii politice cãreia îi apartine este incompatibilã cu functia de consilier judetean. Pe data de 12 august, „cu stimã“, prefectul Mihai Archip îi emite un rãspuns prin care precizeazã urmãtoarele: „Potrivit art. III alin. (9) din OUG 37/2009 privind unele mãsuri de îmbunãtãtire a activitãtii administratiei publice, pe perioada executãrii contractului de management, personelor care ocupã functiile de director coordonator sau director coordonator adjunct la serviciile publice deconcentrate li se aplicã prevederile Legii 161/2003 privind unele mãsuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitãtilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificãrile si completãrile ulterioare. Rezultã, asadar, cã desi functiile de director coordonator si director coordonator adjunct nu sînt functii publice, nefiind mentionate ca atare în anexa la Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare, acestora li se aplicã regimul incompatibilitãtilor privind functionarii publici. Or, potrivit art. 94 din legea mentionatã, calitatea de functionar public este incompatibilã cu orice altã functie publicã decît cea în care a fost numit, pecum si cu functiile de demnitate publicã (functia de consilier judetean este o functie de demnitate publicã). De asemenea, potrivit art. 98 din acelasi act normativ, functionarii publici pot fi membri ai partidelor politice legal constituite, dar le este interzis sã fie membri ai organelor de conducere ale partidelor politice si sã exprime sau sã apere în mod public pozitiile unui partid politic. ÃŽn concluzie, directorii cordonatori si directorii coordonatori adjuncti de la serviciile deconcentrate mentionate în anexã la OUG 37/2009 nu pot îndeplini, pe durata executãrii contractului de management, functii de demnitate publicã. Acestia nu pot fi, deocamdatã, membri în organele de conducere ale partidelor politice si sã exprime sau sã apere în mod public pozitiile unui partid politic“, se precizeazã în rãspunsul emis de cãtre Prefecturã.
Dupã prezentarea concluziei, pe 31 august, Institutia prefectului judetul Neamt au trimis Autoritãtii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si Ministerului ÃŽntreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri pozitia sa în legãturã cu cazul Liciu de la Neamt. „Vã înaintãm rãspunsul pe care Institutia prefectului judetului Neamt l-a formulat si l-a transmis, la solicitarea primitã din partea domnului Iorgu Cristian Liciu, consilier judetean si director coordonator al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Neamt, referitoare la aplicarea regimului incompatibilitãtilor privind functionarii publici. Totodatã vã înaintãm hotãrîrea de validare a domnului Iorgu Cristian Liciu în calitatea sa de consilier judetean si un decupaj din presa localã cã domnul Liciu a fost ales presedintele Organizatiei Municipale Piatra Neamt a Partidului Social Democrat. Fatã de cele prezentate vã rugãm sã dispuneti aplicarea prevederilor legale“. Dupã acest demers, Prefectura a informat si Cancelaria primului ministru despre cele constatate si atentionãrile pe care le-a fãcut cãtre cele trei institutii ale statului.

De la o scînteie va veni „potopul“?

Cristian Liciu a declarat cã stie care este concluzia la care au ajuns specialistii Prefecturii Neamt si sustine cã va face asa cum prevede legea. Lege care deocamdatã e de partea sa, în sensul cã rãmîne cu cele trei calitãti pînã cînd justitia românã se va pronunta asupra constitutionalitãtii sau neconstitutionalitãtii unei ordonante de la care au plecat toate belelele. „Stiu ce pozitie a adoptat Prefectura. Personal am cerut ca Institutia prefectului sã se pronunte în cazul meu. Dar deocamdatã nu se poate face nici o miscare, pentru cã Ordonanta 37 a fost contestatã de cãtre liberali si justitia încã nu a emis o sentintã asupra constitutionalitãtii sau neconstitutionalitãtii ei. Cînd vom avea acea sentintã, voi sti ce am de fãcut. Si apoi, vom sti mii de oameni din tarã care se aflã în situatii ca a mea, ce trebuie sã facem. Doar nu e cazul meu unicat! Ce vor face miile de persoane aflate în aceeasi situatie ca a mea, voi face si eu“, a declarat Cristian Liciu.
Dacã Ordonanta 37 va sustine incompatibilitatea alesilor judeteni cu functii in institutii publice, atunci Cristian Liciu nu e singurul din Consiliul Judetean care va avea de suferit. Mergînd mai departe, hotãrîrile de consiliu luate cu avizul unor consilieri incompatibili ar putea fi declarate nule si neavenite, lucru cu care nu-i de glumã.

Articol afisat de 1952 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective