Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CARTEA I-A „ALUNGAT“ DE LA SAT LA ORAS

CARTEA I-A „ALUNGAT“ DE LA SAT LA ORAS

• 25 de elevi de-a V-a, care au terminat cu rezultate scoala la sate, au venit la Piatra Neamt pentru a-si continua studiile într-o clasã de elitã gãzduitã de Colegiul de Informaticã • „Deja mi-am fãcut prieteni noi si nu regret deloc cã m-am despãrtit de vechii colegi. Am venit aici pentru mai multã carte“, a spus Iustin Ciubotaru, din comuna Bîra • „ÃŽmi doresc un viitor mai frumos decît cel pe care l-as fi avut dacã rãmîneam în sat. Sînt necãjiti pãrintii mei, pentru cã noi, fetele, am plecat de acasã, dar cred cã îsi vor reveni în curînd“, a sustinut Adelina Dascãlu, din Secuieni •

Zi cu totul specialã pentru circa 85.000 de prescolari si elevi din judetul Neamt, care au pãsit pragul a 410 unitãti de învãtãmînt pentru un nou an scolar. Cele mai mari emotii le-au avut prichindeii care ieri au pus mîna pe abecedar si alti 25 de copii care au terminat clasa a IV-a în mai multe comune din judet si astã-varã, în urma solicitãrii lor si a unei testãri la care au fost supusi, au fost selectati pentru a-si urma studiile la Piatra Neamt, într-o clasã a V-a specialã. O conditie de bazã la selectie a vizat si banii de care dispun familiile copiilor: sã fie cît mai putini.

Au venit la oras „pentru mai multã carte“

Spre deosebire de colegii lor care au fost selectati pentru aceeasi clasã specialã în urmã cu un an, copiii de clasa a V-a de acum, gãzduiti tot de Colegiul National de Informaticã, s-au arãtat a fi mult mai zglobii. Iustin Ciubotaru, din comuna Bîra, a declarat cã nu are deloc emotii cã a început scoala la oras, dupã ce a stat la sat aproape zece ani si dupã ce patru ani a învãtat la tarã. „Deja mi-am fãcut prieteni noi si nu regret deloc cã m-am despãrtit de vechii colegi. Am venit aici pentru mai multã carte“, a spus bãiatul. Alexandru Vasile Apetre a spus cã vine de la Tîrpesti - Petricani, de la „mesterul popular Nicolae Popa“. „Am venit la Piatra Neamt ca sã cunosc si alti copii, nu doar pe cei din Tîrpesti. Vreau sã capãt experiente noi si sã aflu mai multe informatii. Sincer sã fiu nu mã asteptam sã iau testarea din varã, dar dupã ce am vãzut cã am intrat în clasa asta m-am bucurat foarte mult“. Adelina Dascãlu, din Secuieni, a spus cã acum casa pãrinteascã a rãmas goalã de copii, pentru cã mai are o sorã care este la Liceul Pedagogic Piatra Neamt, una care tocmai a intrat la Colegiul Tehnic Danubiana Roman, fiind acum în clasa IX-a si ea a venit în clasa a V-a la Informaticã. „ÃŽmi doresc un viitor mai frumos decît cel pe care l-as fi avut dacã rãmîneam în sat. Sînt necãjiti pãrintii mei, pentru cã noi, fetele, am plecat de acasã, dar cred cã îsi vor reveni în curînd“, a spus fetita. Localitãtile din care provin elitele rurale sînt Podoleni, Petricani, Rediu, Borlesti, Bîra, Gîrcina, Secuieni, Agapia, Dochia, Cîndesti, Români, Vãleni, Crãcãoani, Bîrgãoani si Bicazu Ardelean. Celor 25 de elevi le este dirigintã profesoara de religie Maria Berea.
Ieri n-a „scãpat“ nici un cadru didactic, indiferent de vîrstã, specializare sau unitatea în care presteazã, sã nu primeascã flori. Fiecare copil a venit cu mãcar un buchet pentru domnul sau doamna învãtãtoare, dirigintã sau pentru educatoare. Florarii au dat lovitura pe acest an. Dovada s-a vãzut ieri dimineatã, cînd în curtile scolilor copiii aveau în mîini flori cît sã formeze adevãrate maldãre. Ca o satisfactie a profesiei lor, la sfîrsitul programului, cadrele didactice se deosebeau de ceilalti oameni aflati în trafic prin buchetele pe care le duceau spre casã. ÃŽn judetul Neamt, în acest an scolar îsi desfãsoarã activitatea circa 6.400 de cadre didactice, dintr-un total de 8.812 angajati în sistem, cu tot cu personalul didactic auxiliar si nedidactic.

Articol afisat de 1925 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de prix la data 15.09.2009 18:22
"cu rezultate scoala la sate"
Simona taicã, "cu rezultate scoala la sate" toata lumea termina ceva dar de care bat-o vina de limba romana.
Ad�ugat de prix la data 15.09.2009 18:25
"clasã de elitã "
Cum, cu mobilier frumos, caci ei, viitorii elevi nu au dovedit-o sau ca au parintii suspusi
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective