Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primul clopotel, adunarea la... cîrciumã!

Primul clopotel, adunarea la... cîrciumã!

• în special „bobocii“ si elevii din anii terminali au început „cu dreptul“ anul scolar, la o cafea, o tigarã sau o bere • asta a fost bucuria florãreselor, a librarilor si a cîrciumarilor • oficialii Primãriei Roman au trecut prin scoli • la „Cartianu“ directorul a fost aplaudat, oficialii nu • cadrele didactice au deschis anul scolar purtînd banderole albe pe mînã •

Scoala a început ieri, 14 septembrie, în nota a ceea ce a fost si în ultimii ani: multe flori, mesaje de „încurajare“, emotie, revederi si... „traditionala“ bere cu bãietii si fetele. Cum prima zi a anului de învãtãmînt nu are planificate ore propriu-zise, elevii, majoritatea îmbrãcati „la patru ace“ sau dupã ultimele trenduri ale modei, doar au „semnat condica“, dupã care au mers tot la... „semnat condica“. Asa se face cã, încã de la primele ore ale diminetii, barurile din Roman si Piatra Neamt au fost pline de tineri, cei mai dezinvolti fiind taman bobocii din primul an de liceu. Scãpati de grijile tezelor unice sau a admiterii computerizate, acestia au început cu „dreptul“ o nouã etapã a drumului spre viatã. „Pãi ce sã facem dacã de-abia ne-am întîlnit? Nici nu stiu ce colegi de clasã am, foarte exact. Important este cã aici, la o cafea, avem posibilitatea sã ne facem noi prieteni. Am aflat unde este clasa, ce diriginte avem si, de mîine, mergem la ore, sã ni se spunã si orarul“, a spus Iulian Dima, din Roman, proaspãt intrat pe poarta liceului unde îsi va „netezi“ drumul spre facultate, eventual. Cîrciumarii au fost binedispusi de nãvala clientilor, mentionînd cã, în special, i-au servit cu sucuri, dulciuri sau cafea, deoarece este vorba despre minori. Sigur, unii mai „îndrãzneti“ au dat pe gît si cîte o tãrie sau o bere, însã nu au fost semnalate cazuri de abuz, cel putin deocamdatã. Vom vedea mîine ce si cum a fost. ÃŽn rest, a fost un început de an scolar linistit, cu zîmbete pe figurile florãreselor sau a librarilor si cu multe discursuri festive, în majoritatea scolilor sau liceelor fiind fãcut celebrul „careu“ al elevilor. Nici oficialitãtile nu au lipsit, primarul Laurentiu Dan Leoreanu fãcînd un „tur de fortã“ prin institutiile de învãtãmînt. Acesta, cadru didactic avînd ani de zile de catedrã, predînd matematica, a tinut sã-i salute, mai întîi, pe tinerii de la Colegiul Tehnic „Miron Costin“, unde si-a desfãsurat activitatea. Apoi, edilul sef s-a adresat elevilor de la Colegiul National „Roman Vodã“, cu sfaturi pentru a învãta cît mai bine, dupã care a mers la Grupul Scolar „Vasile Sav“, trecînd ulterior si prin alte unitãti de învãtãmînt. „Anul scolar a început cu bine. De altfel, în ultimele sãptãmîni, am fãcut vizite intempestive prin mai multe unitãti de învãtãmînt, fãrã sã descoperim disfunctii majore. Credem cã, din punctul de vedere al infrastructurii, cel putin, stãm bine, s-au fãcut igienizãrile si reparatiile necesare din timp“, a specificat edilul sef.

Emotia celor mai mici, care au pãsit la grãdinitã, unii în hohote de plîns ori a fostilor prescolari ce au mers în clasa I a fost evidentã, cel putin pe mãsura trãirilor pãrintilor lor, la fel ca si pentru cei care au intrat în ciclul gimnazial, ori la liceu. Îngrijorarea nu se prea simtea, însã, pe chipurile celor din ani terminali, pentru care mai degrabã petrecerea vacantei, tinutele sau ultimele achizitii în materie de telefoane mobile ori... prieteni fiind mai importante.

Banderole albe

120 de cadre didactice de la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu Piatra Neamt - cea mai mare unitate scolarã din judet, au protestat, luni, 14 septembrie, la sedinta festivã de deschidere a anului scolar atunci cînd si-au fãcut aparitia prefectul Mihai Archip si viceprimarul Dragos Chitic. Gestul lor este unul inedit în judetul Neamt, desi conducerea sindicatului a solicitat tuturor dascãlilor sã facã acelasi gest dacã se trezeau cu oameni politici în scolile în care îsi desfãsoarã activitatea. Profesor Lavinia Nicolae, lider de sindicat la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu, a declarat cã decizia de a protesta în felul acesta a fost luatã la sugestia liderilor Sindicatului din ÃŽnvãtãmînt Neamt, iar „contributia proprie“ a celor din unitate a fost purtarea de banderole albe la activitatea de deschidere a anului scolar. „Am avut o sedintã sãptãmîna trecutã si am decis sã facem ceea ce am fãcut. Nimeni nu a impus nimic nimãnui. Am decis sã purtãm o banderolã albã pe mînã, gestul acesta fiind o formã de protest. Am fost de acord ca în cazul în care la deschiderea anului scolar va veni vreun om politic, sã plecãm de la festivitate. Asa cã, atunci cînd au venit prefectul Mihai Archip si vicepriamrul Dragos Chitic, noi, cadrele didactice, ne-am retras. Personal nu avem nimic cu dumnealor. Dar pentru cã reprezintã Guvernul în teritoriu, în cazul prefectului, sperãm cã va transmite la Bucuresti ceea ce a pãtit la noi si astfel se va auzi despre gestul nostru si despre nemultumirile pe care le avem. Dumnealor probabil au observat gestul la care am recurs, pentru cã nici un elev nu i-a aplaudat dupã ce au tinut discursurile, întrucît fãrã noi, cei care sã-i îndrumãm, copiii nu au astfel de reactii. Repet: nu avem nimic cu autoritãtile. Sperãm doar cã vor transmite mesajul nostru mai departe. Dupã ce si-au încheiat discursurile, a revenit la microfon doamna director si noi ne-am întors în mijlocul elevilor. Asa cum era firesc, dupã doamna director am aplaudat si totul a intrat în normalitate“, a declarat profesor Lavinia Nicolae. Pentru cã principalele nemultumiri ale dascãlilor tin de neacordarea salariilor promise si chiar stabilite prin literã de lege, autoritãtile locale sustin cã prea multe nu pot face în aceastã situatie: „Stiu cã existã mai multe nemultumiri din partea cadrelor didactice legate de salarii. Noi, ca si administratie publicã localã putem sã-i sprijinim prin crearea de infrastructurã scolarã si chiar au fost multe investitii în ultimii ani la Piatra Neamt“, a declarat viceprimarul Dragos Chitic.

De prin scoli adunate

Profesorul Dan Constantin Ionescu, lider de sindicat la Scoala nr. 3 Piatra Neamt, le-a cerut inspectorilor scolari si pãrintilor elevilor sã îsi uneascã eforturile pentru a se depãsi mai usor perioada actualã prin care trece învãtãmîntul: „Trebuie precizat cã noi nu cerem o majorare cu 50% a salariilor, asa cum gresit se spune, pentru cã guvernantii ne-au dat acest procent. Noi n-am cerut niciodatã asa ceva. Ei ne-au dat, prin lege, si iatã unde s-a ajuns. Noi, atunci cînd cerem bani ne referim la întreaga investitie în învãtãmînt, în scoli, în materiale didactice, ne gîndim si la binele copiilor. Sînt diriginte si azi (luni, 14 septembrie - n.r.) m-am întîlnit deja cu pãrintii si le-am vãzut reactiile. La clasa mea nu s-au dat bani anul acesta nici mãcar pentru igienizarea sãlii, lucru care se fãcea tot timpul înainte de începutul anului scolar“, a declarat profesorul Dan Constantin Ionescu. Supãrati sînt si dascãlii de la Scoala nr. 5 Piatra Neamt. „Nici acum nu am gãsit rãspunsul la întrebarea, de ce atunci cînd s-a fãcut rectificarea bugetarã, s-a luat de la educatie si s-a dat la alte ministere? Iatã, am ajuns în situatia în care dascãlii, cu o vechime de peste 25 de ani, nu mai beneficiazã de mãriri salariale conform noi legi a salarizãrii! Noi propunem sã ne scoatã la pensie dupã ce acumulãm aceastã vechime, dacã tot nu mai primim nici un drept. Avem colegi care nu au bani cu care sã cumpere rechizite la propriii copii, n-au bani de materiale didactice... Ni se dãdeau o sutã de euro cu care sã ne cumpãrãm materiale necesare la scoalã. Anul acesta s-a tãiat acest sprijin de la minister pentru cadrele didactice“, a spus profesorul Armencea. Ion Andronic, liderul de sindicat pe Tîrgu Neamt si Valea Ursului si-a exprimat nemultumirea pentru cã în noua grilã de salarizare pentru dascãli au dispãrut transele de vechime, drepturi salariale pentru care dascãlii au cãpãtat recunoastere în instantã.

Articol afisat de 1911 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, A. MARCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective