Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Escrocherii la subventii

Escrocherii la subventii

• mai multi fermieri din Neamt nu vor beneficia de subventii, întrucît controlul APIA a scos la ivealã neconcordante între numãrul de animale declarat si cel gãsit pe teren • au fost si cazuri în care crescãtorii de animale au refuzat controlul • în trei cazuri s-a constatat cã din 1.121 de capete doar pentru 528 de animale se poate acorda subventia •

Controalele efectuate de lucrãtorii Centrului Judetean al Agentiei de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA) Neamt la mai multi crescãtori de animale din judet care au depus cereri pentru a obtine subventiile financiare, au scos la ivealã o serie de neconcordante între cifrele declarate si numãrul de animale gãsit pe teren. Proprietarii s-au apãrat, spunînd cã au tãiat animalele sau le-au fost furate. Au fost însã si cazuri cînd proprietarii au refuzat efectiv controlul celor de la APIA, lucru confirmat în scris în procesul verbal de control. „Din totalul cererilor depuse au fost esantionate un numãr de 123 ferme pentru 167 de cereri. Diferenta dintre numãrul de cereri si cel al fermelor constã în faptul cã cererile pentru acordarea sprijinului s-au depus pe specii, în sensul cã proprietarul unei exploatatii a depus separat cererea pentru ovine de cea pentru caprine. Cererea pentru exploatatia de ovine/caprine cuprinde lista animalelor pentru care se face solicitarea (nr. de identificare - crotalia, rasa, data nasterii). Declaratia este semnatã de solicitant si este datã pe propria rãspundere sub forma «datele înscrise în cerere sînt reale, în caz contrar voi suporta rigorile prevederilor legale în vigoare privind falsul în declaratii». De asemenea, fermierul se obligã sã pãstreze în exploatatie animalele în perioada de control, 16 iunie-15 septembrie, la locatia declaratã în cerere. Proprietarii selectati la control au fost înstiintati chiar cu 48 de ore înainte asupra datei efectuãrii controlului la fata locului, avînd obligatia sã asigure toate conditiile pentru buna desfãsurare a controlului. Au existat si cazuri în care proprietarii au refuzat controlul fãrã nici o justificare, mentionînd aceasta în procesul verbal încheiat. ÃŽn aceastã conditie cererea sa devine neeligibilã.
ÃŽn alte situatii nu s-au confirmat toate animalele, motivele fiind diverse: tãiere, deces, accidente. ÃŽn aceste cazuri plata va fi diminuatã, calculîndu-se doar pentru efectivul confirmat, sau cererea devine neeligibilã dacã în urma scãderii animalelor neconfirmate la control, numãrul animalelor solicitate scade sub limita prevazutã de ordinul Ministerului Agriculturii, adicã minim 25 capete femele caprine, respectiv minim 50 capete femele ovine care au împlinit vîrsta de minim un an pînã la data de 31 martie 2009“, a declarat Cristina Tãrniceru, purtãtor de cuvînt al APIA Neamt.
Trebuie spus cã în nici unul dintre cazurile în care cifrele din cerere nu au „bãtut“ cu cele din teren, nu s-a întocmit dosar penal, desi existau elemente ca prorpietarii de animale sã fie acuzati de fals în înscrisuri oficiale si uz de fals. La jumãtatea acestei luni, angajatii APIA au finalizat controlul si supracontrolul pentru specia ovine si caprine. Controalele au fost efectuate în vederea acordãrii Plãtilor Nationale Directe Complementare pentru sectorul zootehnie. La nivelul judetului Neamt au fost depuse 736 de cereri pentru acordarea subventiilor pentru 96.666 de capete ovine si 242 de cereri pentru acordarea de subventii pentru 13.255 capete de caprine. ÃŽn Neamt, angajatii au verificat 123 de exploatatii care aveau depuse 167 de cereri pentru acordarea de subventii pentru peste 29.000 de capete ovine/caprine. ÃŽn urma controlului, angajatii APIA Neamt au identificat „eligibile“ cererile pentru 22.566 capete de ovine/caprine. La supracontrolul efectuate în cazul a 3 cereri cu 1.121 de capete, s-a stabilit cã doar pentru 528 de animale se poate acorda subventia.

Articol afisat de 1833 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective