Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Grãdinitele „gem“ de prichindei

Grãdinitele „gem“ de prichindei

• grupele supradimensionate afecteazã vrînd-nevrînd programul educativ • educatoarele se plîng de cît de greu este de lucrat cu efective aproape duble • la dormit, problema este aceeasi: îngrãmãdealã maximã • „Acum totul este pe cheltuiala pãrintilor la grãdinitã“, a declarat o educatoare •

Anul acesta, ca niciodatã pînã acum, grãdinitele cu program prelungit din Piatra Neamt sînt solicitate la maximum. Motivul este dat de reducerea numãrului de norme didactice, lucru impus de Ministerul Educatiei pentru a se putea asigura salariile în învãtãmînt, si de vechea problemã specificã educatiei nemtene: lipsa spatiilor în care sã încapã confortabil toti prescolarii. „Avem foarte multe grupe supraaglomerate si foarte multe solicitãri de extindere de la conducerile scolilor care au în subordine grãdinite cu program prelungit sau sãptãmînal. Unde am putut înfiinta grupe noi, adicã acolo unde au existat spatii, am fãcut asta. Si mã refer la o grupã nouã la Scoala „Daniela Cuciuc“, fostã nr. 6, la Costisa, acolo unde 50 de copii nu puteau functiona într-o singurã grupã. Ca sã înfiintãm grupe noi e nevoie de spatiu, ceea ce lipseste în cele mai multe cazuri. Fãrã îndoialã cã numãrul solicitãrilor este cu mult mai mare fatã de posibilitãtile noastre de a le onora. Pentru anul scolar viitor, va fi o prioritate pentru noi segmentul prescolari. Nu îmi imaginam, înainte de a veni la Inspectoratul Scolar cã pot exista atît de multe solicitãri de a înfiinta grupe noi si imposibilitatea de a se solutiona. Situatia actualã nu este o pozitie confortabilã în primul rînd pentru educatoare. ÃŽn afarã de asta, orice copil peste medie presupune un plus de atentie, de grijã, de responsabilitate. Dorinta mea este sã-l ducem pe copil în proxima zonã de progres, începînd de la grãdinitã si pînã la liceu. Este mult mai anevoios actul educational atunci cînd lucrezi cu 35 de copii fatã de 20-25, cîti ar trebui sã fie la grupã. Asta nu înseamnã însã cã nu se pot face eforturi si mã bucur cã au înteles colegele noastre, educatoarele, cã altã posibilitate nu existã“, a declarat inspectorul general scolar Luminita Vîrlan.

Adaptare dupã nevoi: întîi instructia si apoi educatia

Steluta Alexandru, educatoare la Grãdinita „Veronica Filip“, unitate aflatã în administrarea Scolii „Elena Cuza“ Piatra Neamt, a precizat cã dat fiind numãrul atît de mare de copii la o grupã, grija educatoarei este ca mai întîi sã îi struneascã pe copii si apoi sã îsi vadã de activitatea la clasã. „Decît s-ar construi birouri si unitãti nefunctionale, mai bine s-ar aloca spatii pentru prescolari. Avem grupe supraaglomerate si copiii nu au spatiul necesar. Riscãm sã nu mai asigurãm un învãtãmînt de calitate. Acum trebuie sã facem mai întîi instructie si apoi educatie, ceea ce nu e normal. Sînt grupe cu 35-40 de copii. Pãrintii nu pot fi refuzati, sã nu le primim micutii, si iatã unde am ajuns. Sînt sãli cu triplã functionalitate: salã de cursuri, de mese si dormitor. Or asa ceva nu e posibil. Ca sã nu mai vorbim de inconvenientul apãrut dupã ce am pierdut personalitatea juridicã. Noi nu avem director. Grãdinita a fost preluatã de cãtre scoala coordonatoare, desi avem foarte multi copii si probleme. Sîntem o unitate de ajutor social, care se adreseazã unor pãrinti ocupati, care nu au ce face cu copiii. Si de toate problemele unitãtii trebuie sã se ocupe o educatoare coordonatoare, care o face si pe administratorul si rezolvã si problemele specifice grãdinitei. Dar aceastã muncã nu este retribuitã. Nu se plãtesc ore suplimentare, iar educatoarea merge si la grupã, ca oricare alta dintre colege. Ceea ce nu e normal“, a spus Steluta Alexandru. Anton Gheorghiu, directorul Scolii „Elena Cuza“ este optimist pentru anii viitori, în sensul cã se va mãri spatiul acordat prescolarilor. „Se va supraînãlta actualul corp în care functioneazã grãdinita si vor mai apãrea patru grupe. Am primit pentru asta suma de 2,8 miliarde de lei vechi. Acelasi lucru se va întîmpla si cu cresa, care va fi supraînãltatã, contra aceleiasi sume datã de minister. Si vor apãrea si acolo încã patru sãli. Acum avem nouã grupe la grãdinitã, dar încercãm sã obtinem un spatiu în care sã mutãm ultima grupã, înfiintatã anul acesta, pentru cã acum nu functioneazã asa cum ar fi normal“, a declarat directorul Anton Gheorghiu.

„Nu mai este timp sã se lucreze cu fiecare copil în parte“

Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt, a precizat cã anularea personalitãtii juridice în cazul gãrdinitelor cu peste o sutã de copii este cel mai clar exemplu al politicii de comasare a claselor si reducere a normelor didactice. „Anul acesta avem opt copii în plus la grupã si nu puteau fi refuzati pentru cã sînt de grupã pregãtitoare, care este obligatorie de urmat. Dar cu 33 de prescolari este foarte greu de lucrat. Acum a devenit o problemã personalã efectivul de la grupã. Nu poate fi identificat un vinovat pentru asta, dar nici asa nu e normal, pentru cã nu mai este timp sã se lucreze cu fiecare copil în parte“, a declarat educatoarea Liliana Simion, de la grãdinita subordonatã Scolii nr. 8 Piatra Neamt. Colega sa, Maria Vîrgã, a spus cã nu este de neglijat nici problema paturilor, care nu ajung pentru toti copiii. ÃŽntrucît unitatea este una cu program prelungit, pãrintii care au venit cu copii în ultimul an sînt fortati de împrejurãri sã cumpere o canapea pe care sã doarmã micutii la prînz. „Acum totul este pe cheltuiala pãrintilor la grãdinitã. Nu se dau bani pentru nimic. Pãrintii cumpãrã perdele, cînd s-a decis cã încalcã legea s-au cumpãrat jaluzele, pãrintii iau spoturi, covoare, usi, var, mobilã, pãrintii iau totul“, a mai spus educatoarea Steluta Alexandru.

Articol afisat de 1651 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective