Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dascãlii au fluierat la Prefecturã

Dascãlii au fluierat la Prefecturã

• „Am fost batjocoriti ani de zile si acum iatã, ne spunem necazurile în stradã“, a spus liderul de sindicat al dascãlilor nemteni, Gabriel Ploscã • dupã ce si-au spus pãsurile în fata Prefecturii, un grup de reprezentanti a intrat la discutii cu prefectul • la finalul convorbirilor, Mihai Archip le-a spus grevistilor: „Cred cã nu asteptati de la mine sã vã spun cã de mîine se vor rezolva problemele dumneavostrã“ •

Frigul nu i-a tinut în casã pe dascãlii sãtui de minciunile guvernantilor, de salarizarea proastã si de conditiile de muncã tot mai complicate de la un an scolar la altul. Asa cã ieri, 30 septembrie, au iesit în stradã si au strigat în gura mare sã sînt neplãtiti conform muncii prestate si cã sînt bãtaia de joc a guvernantilor. De la ora 11, circa 150 de dascãli, printre care s-au numãrat foarte multe educatoare, s-au adunat în fata Prefecturii. Aproape toti au purtat veste si sepci inscriptionate cu numele sindicatului la care sînt afiliati - Federatia Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt. Unii au venit dotati cu fluiere, altii au purtat pancarte si toti aveau aceeasi nemultumire: ultima grilã de salarizare, în baza cãreia lefurile din educatie vor scãdea simtitor si în general dezinteresul guvernantilor fatã de acest domeniu. ÃŽn semn de solidaritate cu dãscãlimea, la protest au venit si reprezentantii Sindicatului Liant, de la Bicaz si cei ai sindicatului personalului administrativ din sãnãtate. „Este greu de explicat cum salariatii din educatie au fost lãsati sã ajungã în aceastã situatie“, a spus sindicalistul Chiciu de la Bicaz. „Am venit aici pentru cã avem foarte multe probleme în unitate, care trebuie rezolvate. Avem nevoie de oameni care sã lucreze la bucãtãrie, dar posturile sînt blocate si nu poate veni nimeni. Munca aceasta nu poate fi suplinitã de un calculator. Trebuie fãcute dotãri pentru care nu se acordã fonduri. Noi nu protestãm aici strict pentru salariile noastre, ci pentru fonduri care sã se acorde întregii educatii, începînd cu dotãrile în unitãti, resursa materialã si cea umanã“, a declarat Maria Vârgã, educatoare la Ggrãdinita 5 din Piatra Neamt.

Necazurile i-au scos în stradã

Gabriel Ploscã, liderul Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt, a vorbit atît în fata colegilor protestatari cît si a prefectului Mihai Archip despre starea de nemultumire care a pus stãpînire pe învãtãmîntul românesc. Dupã discutiile din fata Prefecturii, circa 15 sindicalisti au intrat la discutii cu prefectul. „Aceastã actiune de azi este începutul unui lant de proteste, care ar putea duce la un dezastru. Nu trebuie sã luati asta ca pe o amenintare, dar probabil se va ajunge si aici. ÃŽnvãtãmîntul o duce din rãu în mai rãu. Poate avem si noi o vinã în toatã aceastã situatie, pentru cã nu am fost mai insistenti în decursul timpului pentru a ne primi drepturile. Asa am ajuns ca acum sã avem o lege fãcutã «pe picior» si niciodatã nu ni s-au dat banii pe care i-a prevãzut legislatia. ÃŽn continuare rãmînem rudele sãrace ale bugetelor locale, pentru cã fondurile care vin pentru salariile dascãlilor vin prin primãrii, iar noi avem contractele de muncã semnate cu Inspectoratul Scolar. Si cînd e vorba de decontat cheltuielile cu transportul sîntem la cheremul primarilor. Am fost batjocoriti ani de zile si acum iatã, ne spunem necazurile în stradã. Am negociat trei luni o lege a salarizãrii în educatie si la final n-a mai rãmas nimic din ea. Iar Legea 221/ 2008, care ne acorda o majorare de 50% a salariilor, nu se aplicã, desi n-am cerut-o noi. Iatã de ce ies dascãlii în stradã! Pentru cã drepturile care li se cuvin le sînt încãlcate si pentru cã niciodatã nu au reprezentat o prioritate pentru cei din fruntea tãrii. Guvernantii se ceartã pe diverse motive, care îi privesc pe ei, iar noi protestãm în stradã, ca sã ne bage în seamã“, a declarat, printre multe altele, Gabriel Ploscã, în fata prefectului Mihai Archip.

Prefectul s-a ascultat si... a ascultat

Discutiile dintre sindicalisti si prefect au început usor tensionate, pentru cã reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost asteptat pret de vreun sfert de orã. Dupã vreo zece minute de asteptãri, dascãlii veniti la discutii au început sã comenteze pe seama absentei acestuia: „E jenant sã ne trateze asa“, „Era bine sã ne spunã cã ne va primi la ora h, nu sã stãm sã-l asteptãm ca...“, „Asa ne trateazã pe toti“, „Eu am lucrat ca miner, am fãcut productie si de pe urma mea si a altora trãiesc bugetarii“, a comentat un sindicalist care a venit la discutii în semn de solidaritate cu dascãlii. Prefectul a auzit oarece comentarii în drumul spre sala de sedinte si pentru cã i-a gãsit încordati pe dascãli, i-a întrebat dacã a întîrziat si i-a rugat sã îl scuze. „Am avut niste întîlniri care erau programate încã de sãptãmîna trecutã si nu puteam trece peste ele“, a spus prefectul. Dupã ce a ascultat pãsurile protestatarilor, Mihai Archip a declarat: „Unde pot sã vã ajut, vã asigur de tot sprijinul meu. ÃŽnsã cred cã nu asteptati de la mine sã vã spun cã de mîine se vor rezolva problemele dumneavostrã. Tin de cu totul alti responsabili decît oamenii din Prefecturã. Spuneti cã nu mai trebuie sã avem încredere în acest stat de drept. Dar nu existã alternativã! Stim cu totii cã traversãm o perioadã de crizã, dar dupã pãrerea mea încã nu am ajuns la fundul sacului. Sîntem înaintea alegerilor si nici nu mai stim care e situatia realã de la noi. Problemele dumneavoastrã sînt foarte importante, dar nu se pot rezolva aici, ci doar la masa tratativelor purtate la nivel central. Personal sînt de acord cu toate cele pe care le sustineti, dar nu pot sã fac mare lucru. Vã stau la dispozitie oricînd pentru a vã rezolva probleme punctuale, dar cele care tin de salarizare mã depãsesc“.
Acestea fiind spuse, nemultumirile dascãlilor nemteni au luat calea Bucurestiului pentru a fi cunoscute si la Guvern, iar week-end-ul care se apropie va fi unul prelungit pentru elevi si cadrele didactice, pentru cã luni, 5 octombrie, unitãtile de învãtãmînt vor avea pus lacãtul pe usi.

Articol afisat de 1546 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective