Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Prichindei chinuiti în grãdinite

• Protectia Consumatorului a gãsit grãdinitele de stat supraaglomerate • toate unitãtile verificate aveau mai multi prescolari decît le permite spatiul • în unele cazuri copiii mãnîncã acolo unde dorm • reprezentantii ISJ sustin cã tripla functionalitate a aceleiasi încãperi este prevãzutã în normativele DSP si nu reprezintã o încãlcare a legii •

Comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului Neamt au efectuat un control la grãdinitele cu program prelungit din Piatra Neamt, Roman si Tîrgu Neamt. ÃŽn perioada 21-25 septembrie 2009 s-a „trecut“ pe la 14 unitãti de acest fel, din care trei grãdinite particulare si 11 de stat. „Abateri de la prevederile legale au fost depistate la toate cele 14 grãdinite verificate. S-a dispus oprirea definitivã de la consum a 15 kilograme de produse alimentare, în valoare de 181 de lei si s-au aplicat patru amenzi de 14.000 lei si nouã avertismente. ÃŽn toate cazurile s-au dispus termene de remediere pentru deficientele constatate“, a declarat Cristian Liciu, directorul Protectiei Consumatorului Neamt. Pe teren, comisarii au gãsit conserve de fructe si legume din Olanda, care nu aveau eticheta în limba românã sau dulciuri care se repetau în meniul copiilor de douã ori pe sãptãmînã. Pentru acestea s-a dispus oprirea de la consum. ÃŽn plus comisarii au mai gãsit ceea ce stie toatã lumea, respectiv în unele cazuri dubla, uneori tripla functionalitate a unor spatii (aceeasi salã folositã pentru orele de învãtãmînt, pentru dormit si pentru servirea mesei), necorelarea ca dimensiune a sãlilor de curs si dormitoarelor cu numãrul de copii efectiv înscrisi. Acest din urmã aspect s-a regãsit la toate grãdinitele de stat. ÃŽn plus, la toate aceste unitãti de învãtãmînt se depãsise numãrul maxim de prescolari dintr-o grupã. ÃŽn unele unitãti grupurile sanitare sînt în numãr insuficient fatã de numãrul copiilor înscrisi. Alte abateri se referã la neaplicarea vizei anuale pe avizul sanitar emis de Autoritatea de Sãnãtate Publicã Neamt, ori lipsa regulamentului de ordine interioarã. La zece dintre grãdinite nu au putut fi prezentate comisarilor contractele de prestãri servicii încheiate între unitatea scolarã si pãrinti pentru anul scolar în curs.

Tripla functionalitate, ceva obisnuit

Semnarea procesului-verbal încheiat la sedinte reprezintã acceptul pãrintilor. S-au mai descoperit nereguli la încheierea contractelor dintre pãrti, si ca regulã generalã s-a mai constatat cã obligatiile ce rezultã din contractele analizate sînt doar ale pãrintilor, iar nerespectarea conduce la aplicarea de penalitãti. Unele grãdinite nu aveau afisate autorizatiile de functionare, nu aveau suficiente aparate frigorifice, iar parte dintre unitãti nu aveau afisat meniului zilnic. Reprezentatii Inspectoratului Scolar Neamt sustin cã tripla functionalitate a sãlilor de clasã este ceva normal si obisnuit, în special la grãdinitele din mediul urban, care au program prelungit.
La nivelul judetului sînt înscrisi în grãdinite circa 15.000 de prescolari, iar cele mai aglomerate grupe sînt în unitãtile din mediul urban, acolo unde copiii stau de dimineatã si pînã seara. „Avem în jur de 15.000 de copii de grãdinitã în judet si la începutul acestui an scolar am aplicat o prevedere a Ministerului Educatiei - am comasat grupele care aveau efective de pînã la 15 copii, lucru care a fost posibil în mediul rural, pentru cã la oras, la program prelungit, grupele sînt supraaglomerate în cele mai multe cazuri si n-am avut ce cupla. Norma este de 15, cel mult 20 de copii într-o grupã, dar se lucreazã cu efective si mai mari, pentru cã alte posibilitãti nu existã. Cît despre tripla functionalitate a sãlilor de clasã, se respectã normele sanitare în vigoare si este permis acest lucru. Pe vremea cînd eram director de grãdinitã, voiam sã se mãnînce pe hol, pentru cã mai scurtam din timpul pregãtirilor pentru si de dupã masã, dar eram obligati sã respectãm tripla utilitate. Din ce în ce mai multe unitãti îsi organizeazã sãli de mese, dar mai toate cãminele au probleme cu spatiul si nu îsi pot organiza sãli de mese“, a declarat inspectorul scolar responsabil cu învãtãmîntul prescolar, educatoarea Rodica Vãdeanu.

Articol afisat de 1400 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective