Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
GUVERNUL PDL - PSD, DE LA MARIAJ LA DIVORT

GUVERNUL PDL - PSD, DE LA MARIAJ LA DIVORT

• parlamentarii pedelisti sustin cã dacã pesedistii erau cinstiti si nu jucau la douã capete, nu se ajungea aici • cei doi subprefecti asteaptã schimbarea • liderii PSD Neamt sînt de pãrere cã tot ceea ce se întîmplã face parte dintr-un plan stabilit de PDL cu mult timp în urmã • „Foarte mult în parteneriatul nostru au stricat vocile din teritoriu“, sustine senatorul Toader Mocanu • „Douã sãbii în aceeasi teacã nu încap“, declarã deputatul PSD Culitã Tãrîtã • secretarii de stat Liviu Harbuz si Rãzvan Bobeanu au rãmas pe drumuri • si subprefectii de Neamt tremurã“ •

Sfîrsitul guvernãrii mosite la finele anului trecut a venit cu mult mai devreme decît se astepta electoratul. Data nasterii a fost 22 decembrie 2008, iar decesul, 2 octombrie 2009. ÃŽncã de la început s-a spus cã e „monstruoasã“ ori cã e anti-naturã, si tocmai de aceea nici n-a rezistat. Cei doi parteneri - PDL si PSD - de dragul puterii au fãcut un compromis major si au pozat în prieteni si si-au jurat credintã pentru patru ani, cît ar fi trebuit sã tinã mandatul. Discutii au apãrut imediat cum a venit vremea împãrtirii domeniilor pe care sã le controleze, respectiv numirea ministrilor. Unul dintre cele mai controversate posturi a fost exact acela de la care acum s-a spart buba: sefia Ministerului Administratiei si Internelor. De la început ministrii au demisionat ori au fost schimbati, lucru care s-a întîmplat si cu vicepremierul Dan Nica, pe care l-a schimbat presedintele Bãsescu, ieri.

„Oamenii asteptau fonduri pentru dezvoltare, investitii, nu scandal politic“

Deputalul PSD Culitã Tãrîtã, spune cã va urma o perioadã deosebit de grea pentru România, iar instabilitatea politicã va aduce deservicii tãrii. „Eu am spus încã de la început cã nu sînt de acord cu aceastã coalitie, pentru cã douã sãbii în aceeasi teacã nu încap. Acum, în situatia actualã, îi compãtimesc pe cei de la PDL pentru cã nu le va fi deloc usor, însã ei au decis asa. Sînt convins cã vor face eforturi însemnate sã cheltuiascã bani în folosul oamenilor lor, lucru care s-a vãzut si pînã acum. Trist este cã cei mai mult suferã oamenii, iar lunile ianuarie, februarie si martie se anuntã foarte dificile. Chiar dacã pentru PSD solutia cea mai bunã era aceea de a iesi de la guvernare, cred totusi cã, în situatia actualã, cînd criza economicã ne afecteazã tot mai mult, ar fi trebuit lãsate orgoliile deoparte si mentinut actualul Guvern. Asa, s-a bulversat tara într-un moment foarte greu. Era bine dacã discutau si ajungeau la o întelegere, pentru cã accentul ar fi trebuit pus pe dezvoltare economicã. Cã asta au promis toate partidele în campania electoralã. Oamenii asteptau cu totul altceva. Asteptau fonduri pentru dezvoltare, investitii, nu scandal politic. Mã doare sufletul cã nu s-a fãcut nimic si în special pentru agriculturã“, a declarat deputatul Culitã Tãrîtã.

„Sfãtuiesc populatia sã se pregãteascã pentru orice“

Senatorul PSD, Ioan Chelaru, este convins cã destrãmarea Coalitiei a avut drept scop fraudarea alegerilor de cãtre PDL. „Eu am fost dintotdeauna împotriva acestei Coalitii, iar acum am asistat la finalul pe care îl asteptam. ÃŽntrebarea era cît va dura aceastã Coalitie si cînd manevrele lui Bãsescu si Boc si a camarilei PDL vor iesi la suprafatã. ÃŽn aceste zile s-a confirmat clar cã PDL pregãteste fraudarea alegerilor prezidentiale. Cum altfel ar putea gîndi orice om atunci cînd constatã cã Vasile Blaga, seful campaniei electorale a lui Traian Bãsescu, este numit ministru la Interne? ÃŽn ziua în care a apãrut povestea cu autobuzele, dar si informatii conform cãrora în tarã intrã resurse patrimoniale pentru fraudarea campaniei electorale, camarila PDL a decis sã actioneze si s-a vãzut cum. Decizia de remaniere a ministrului Nica era o mãsurã pe care PDL o dorea pentru a se putea desfãsura în voie la alegerile prezidentiale. De trei luni, mesagerii PDL umblã prin judet si le promit primarilor PSD sume importante de bani, între 1 si 3 miliarde de lei pentru investitii, conditia fiind aceea de a nu face campanie candidatului partidului, Mircea Geaonã. Zeci de parlamentari din PSD au fost contactati de membri PDL. Unii au fost santajati, iar altora li s-au promis bunuri patrimoniale, toatã actiunea avînd drept scop sustinerea din partea lor în ideea formãrii unui guvern minoritar. Acum, în aceste clipe dificile, sfãtuiesc populatia României sã se pregãteascã pentru orice. Nu conteazã cã leul scade, investitiile sînt ca inexistente, somajul în crestere, intereseazã numai ca Bãsescu sã iasã presedinte“, a declarat senatorul Chelaru.

„Le reprosez fostilor colegi cã au pus orgoliile înaintea dialogului“

Senatorul PDL Toader Mocanu a declarat cã se exagereazã cînd presedintelui tãrii i se pune în cîrcã tot acest scandal. „Toatã presa si clasa politicã au fost extrem de preocupate de revocarea din functie a vicepremierului Dan Nica. ÃŽn primul rînd, presedintele Traian Bãsescu nu a refuzat niciodatã revocarea unui ministru. E grija premierului sã cearã asta, cînd o persoanã nu corespunde functiei. Presedintele nu îl poate obliga pe premier sã facã echipã cu un ministru cu care nu se întelege. Traian Bãsescu a epuizat toate cãile pentru a debloca situatia. Le-a cerut liderilor PDL si PSD sã nu sã nu se grãbeascã, sã gãseascã calea dialogului si a propus solutii pe care le-a considerat firesti. A propus si un ministru din opozitie, si un apolitic, dar sã nu uitãm cã la nivelul MAI au fost mai multe probleme. E drept cã acest minister nu e deloc lejer. Le reprosez fostilor colegi din arcul guvernamental cã au pus orgoliile înaintea dialogului si a interesului tãrii. PDL a încercat sã poarte discutii cu PSD, dar n-au venit la dialog. S-au întors cu spatele... Am colaborat cu ei cînd mai bine, cînd mai rãu, dar cred cã foarte mult în parteneriatul nostru au stricat vocile din teritoriu. Mare vinã nu vãd sã aibã neapãrat ministrii. ÃŽnsã presedintele nu mai avea altã solutie decît sã semneze revocarea si imediat decretul de numire a unui ministru interimar“, a declarat senatorul Toader Mocanu. Deputatul Mihaela Stoica, membrã a aceluiasi partid, a spus cã pesedistii au iesit de la guvernare datoritã incorectitudinii de care au dat dovadã: „Nu au fost corecti fatã de noi pe perioada coalitiei. Acum depinde de cum vor vota în continuare parlamentarii PSD. S-ar putea sã nu se mai prezinte la sedinte si atunci activitatea în Parlament sã nu se mai poatã desfãsura. Dar sper sã fie oameni seriosi, care pun interesul tãrii în fata altor interese“.

„Mai grav este cã institutiile financiare internationale au luat act de instabilitatea politicã“

Pozitia liberalilor nemteni este clarã, ei considerînd cã propunerea lui Crin Antonescu este cea mai bunã în aceste vremuri. „Partidul National Liberal, prin vocea presedintelui Crin Antonescu, a cerut presedintelui Bãsescu sã facã demersuri pentru a pune bazele unui Guvern de tehnocrati, pentru cã noi considerãm cã în acest moment actualul Guvern si-a pierdut spijinul parlamentar. Mai grav este cã institutiile financiare internationale, Comisia Europeanã, au luat act de instabilitatea politicã din România si ne aflãm în situatia de a pierde sprijinul acestora. Numai un Guvern puternic si competent ne poate scoate din aceastã crizã. Ceea ce s-a întîmplat în aceste zile îmi confirmã încã o datã faptul cã trebuie sã scãpãm de Traian Bãsescu. Sigur este cã nu se va lua nici o mãsurã privind diminuarea crizei economice. ÃŽn tot vacarmul ãsta s-a uitat de Legea pensiilor care este foarte importantã. Trist este cã scandalul politic va afecta grav si relatiile cu Fondul Monetar International si Banca Mondialã“, a declarat Serban Strãtilã, prim vicepresedinte al PNL Neamt.

Subprefectii se asteaptã sã fie schimbati

ÃŽn ciuda optimismului manifestat de sefii descentralizatelor din Neamt care provin din rîndurile social-democratilor în ceea ce priveste pãstrarea lor în actualele functii, cei doi subprefecti - Romicã Rotaru si Dan Constantin nu exclud sã se trezeascã schimbati din actualele posturi. „Cred cã schimbarea mea este o chestiune normalã. Cînd se rupe coalitia, pleci acasã. Si cei din conducerea Prefecturii de pînã acum au fost apolitici, dar cînd structurile din care au provenit au iesit de la guvernare, au fost schimbati. Asta se va întîmpla si acum“. Colegul sãu, Dan Vasile Constantin, si el fost membru PSD, a spus cã în calitate de înalt functionar public, un serviciu va avea în continuare. „Eu reprezint Guvernul în teritoriu si îmi fac datoria. Dacã Guvernul va hotãrî altfel, voi proceda ca atare. Sînt înalt functionar public si probabil se va aplica principiul mobilitãtii. Deocamdatã îmi vãd de treabã la Prefectura Neamt“, a declarat subprefectul Dan Vasile Constantin.
De vreme ce coalitia s-a rupt, secretarii de stat PSD Liviu Harbuz, de la Ministerul Agriculturii si Rãzvan Bobeanu, de la Ministerul Tineretului si Sportului, au rãmas fãrã slujbã.

Articol afisat de 1983 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective