Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
GREVÃ FÃRÃ GREVISTI

GREVÃ FÃRÃ GREVISTI

• „Prefectura“ i-a asteptat în zadar pe sindicalistii din federatia „Stefan cel Mare“, care aveau aviz de a picheta institutia • dascãlii sînt supãrati pe conducerea primãrie pietrene, pentru cã nu le-au permis iesirea în stradã • singurele locuri în care ieri s-a tinut grevã sînt scolile si spitalele • ca de obicei, au fost si spãrgãtori de grevã • medicii pietreni au abandonat greva dar au declarat cã o „sustin moral“ • politistii au protestat cu banderole albe •

Mult asteptata grevã cu care bugetarii amenintau Guvernul s-a transformat, cel putin în Neamt, într-un esec. Un mare balon de sãpun. Concret, în afara faptului cã unitãtile scolare au fost închise si prin spitale s-a lucrat pe sponci, restul bugetarilor si-au anulat greva si au muncit „cu drag si spor“. Ar fi fost interesant de vãzut ce s-ar fi întîmplat dacã la sfîrsitul sãptãmînii trecute nu ar fi iesit de la guvernare PSD-ul. ÃŽn conditiile în care sefiile institutiilor descentralizate sînt toate sau vor deveni curînd portocalii, greva nu mai dãdea bine în pozã, asa cã s-a dat ordinul „La loc comanda!“.

Nici ei n-au venit, nici pe altii n-au lãsat

Judetul Neamt a fost, luni, 5 octombrie, unul linistit. Nu s-au strigat sloganuri, nu s-au vînturat steaguri, nu s-au afisat pancarte în fata Prefecturii, asa cum s-a întîmplat prin tarã. Surprinzãtor sau nu, pichetarea nu s-a mai tinut asa cum se anuntase de la finele sãptãmînii trecute si se dãduse aviz pentru ca Prefectura sã fie înconjuratã de cîteva sute de sindicalisti afiliati la Federatia Stefan cel Mare. Membri ai acestei federatii sînt angajatii Primãriei Piatra Neamt si din alte cîteva. Sub pretext cã 200 de astfel de sindicalisti vor aglomera curtea Prefecturii, autoritãtile locale pietrene nu au acceptat ca dascãlilor, care ar fi vrut sã iasã pe strãzi în numãr de 500, sã li se dea autorizatie pentru protest. „Voiam sã mergem la un protest în fata Inspectoratului Scolar cu 500 de colegi, dupã care se venim în mars pînã la Prefecturã. De la Primãria Piatra Neamt ni s-a spus cã încurcãm circulatia, cã si asa strãzile sînt pline de lucrãri în derulare si nu ni s-a dat autorizatie. Ni s-a permis sã venim în numãr de 200 sã pichetãm Prefectura, dar tocmai am pichetat-o sãptãmîna trecutã. Voiam sã facem altceva“, a declarat Gabriel Ploscã, presedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt. Ca sã nu iasã cei din învãtãmînt, au primit autorizatie cei din administratia publicã. Numai cã, luni, 5 octombrie, la ora la care ar fi trebuit sã înceapã marsul nu era nici picior de functionar public din administratie. Cei din Primãria Piatra Neamt au declarat cã ei nici nu au dorit sã protesteze dar au luat autorizatia iar apoi s-au rãzgîndit. „Nu ne-am propus sã protestãm si de aceea nu am fãcut grevã. Autorizatia pe care am obtinut-o a fost nu pentru mars ci pentru pichetarea Prefecturii dar luni ne-am rãzgîndit si nu am mai protestat“, a declarat Iulia Pristavu, liderul din cadrul Primãriei Piatra Neamt.

Scolile, singurele locuri în grevã, dar si ele cu spãrgãtorii lor

Greva din educatie s-a tinut ieri în mai toate unitãtile de învãtãmînt, dar au fost si exceptii. „S-a fãcut grevã în unitãtile din toate zonele din judet, cu mici exceptii. Un exemplu este Scoala nr. 1 Piatra Neamt, unde o învãtãtoare si-a chemat elevii de clasa a III-a la ore. Doamna învãtãtoare nu a semnat la referendum cã vrea sã facã grevã. La Scoala Tazlãu s-a functionat dupã un orar special, venind la catedrã doar cadrele din localitate. S-au fãcut ore si la Grãdinita 13 Piatra Neamt. Cadrele de la Pipirig au preferat sã facã grevã japonezã, iar la Brusturi si Oglinzi s-au tinut orele în conditii normale. Grevã japonezã a fost si la Grupul Scolar Danubiana Roman. Din pãcate au fost si unii directori de pe Valea Muntelui care au tinut sã-i cheme pe profesori la ore, desi acestia semnaserã cã vor sã fie în grevã“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt. „Ca peste tot, am avut si noi temerile noastre. La referendum am adunat semnãturi în procent de 79,09% din numãrul total de sindicalisti care au fost de acord cu participarea la grevã, dar se puteau rãzgîndi ulterior. De data aceasta pot spune cã lucrurile chiar au stat invers. Am avut mai multi participanti decît semnatari. De exemplu, la un colegiu tehnic din Roman, desi dascãlii n-au semnat cã vor grevã, pe 5 octombrie n-au fãcut ore. Au aderat la grevã si grãdinitele cu program prelungit. Oamenii au înteles cã trebuie sã fie solidari, iar noi am fãcut ceea ce ne-au cerut“, a mai declarat presedintele Gabriel Ploscã.

CJ Neamt va protesta mîine

Sedinta operativã sãptãmînalã de luni, 5 octombrie, care are loc între sefii serviciilor si directiilor din cadrul Consiliului Judetean Neamt cu presedintele Vasile Pruteanu s-a desfãsurat în conditii normale, toatã lumea fiind la datorie. La finalul acesteia nimeni n-a putut spune cã ar fi angajati care ar renunta la muncã pentru a protesta. „Noi am muncit pe 5 octombrie, pentru cã vom participa miercuri la miting, în Bucuresti. Acea actiune este organizatã de Cartel Alfa, la care sîntem si noi afiliati“, a declarat Rãzvan Socea, liderul de sindicat din cadrul Consiliului Judetean Neamt.

Medicii i-au sustinut moral pe colegii lor

ÃŽn afara angajatilor din învãtãmînt, singurii care au mai protestat efectiv au fost lucrãtorii din spitale. Astfel, la Spitalul Judetean asistentele medicale, infirmierele, personalul TESA precum si alte categorii de angajati au protestat iesind în curtea spitalului de la ora 9.00. Ei au stat pînã la ora 13.00 iar în sectii a lucrat doar o treime din personal, asigurînd urgentele. Nu s-au fãcut internãri decît dacã erau cazuri urgente. Medicii au decis sã nu protesteze, ei declarînd cã sustin moral protestele colegilor. Sindicalistii din Sãnãtate declarã cã nu intentioneazã sã renunte la proteste si au anuntat cã vor pleca la Bucuresti pentru a picheta Guvernul. „La greva de luni, 5 octombrie am adunat peste 1.200 de semnãturi de la angajatii spitalelor din tot judetul. Practic, nu au mai protestat medicii si a rãmas sã facã grevã doar personalul mediu. Nu este ultima miscare de protest, miercuri aproximativ 50 de angajati din judet vom pleca la Bucuresti pentru pichetarea Guvernului pînã cînd revendicãrile noastre vor fi rezolvate“, a precizat Florin Neagos, liderul sindicatului Sanitas Neamt.

Politistii, de asemenea...

ÃŽntrucît nu au voie sã facã grevã, politistii au alesa varianta protestului cu banderolã albã, în semn de solidaritate cu celelalte categorii profesionale care au protestat ieri. „ÃŽn semn de solidaritate cu cei care au protestat, politistii au purtat banderole albe. Indiferent cã s-au aflat în stradã sau la birou, aproape toti politistii au recurs la aceastã mãsurã. Pe 7 octombrie, la Bucuresti, vor fi prezenti 10 politisti nemteni care vor participa la mitingul ce urmeazã sã aibã loc în Capitalã. Revendicãrile noastre sînt foarte bine cunoscute, fiind vorba de nemultumirile legate de Legea unicã de salarizare, lipsa dotãrilor etc. Astãzi (n.n.ieri), liderii sindicatului urmeazã sã se întîlneascã cu noul ministru de Interne care s-a arãtat interesat sã discute cu noi. Sperãm sã gãsim întelegere“, a declarat Neculai Isache, presedintele Biroului Teritorial Neamt al Sindicatului National al Politistilor.

Raportul Prefecturii

Ieri, reprezentantii Prefecturii au luat pulsul în institutiile care cãdeau sub incidenta grevei. „ÃŽn judet s-au desfãsurat actiuni greviste si actiuni de solidaritate cu grevistii. Astfel, din totalul de 30 servicii publice deconcentrate, cinci au avut salariatii în grevã - Inspectoratul Scolar, Directia de Finante, Directia de Sãnãtate , Directia Sanitar-Veterinarã, Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor. Din punct de vedere al unitãtilor scolare cu personalitate juridicã, din totalul de 158, 56 au fost în grevã totalã, 94 partialã, douã în grevã japonezã, iar în 10 cursurile s-au desfãsurat normal. Functionarii din cadrul Directiei de Finante (430 salariati din Piatra Neamt, Roznov, Tîrgu Neamt) desi au fost prezenti la locul de muncã, au blocat în totalitate activitatea institutiei. ÃŽn cadrul Directiei de Sãnãtate, la grevã au participat 1.200 persoane. Grevistii au absentat de la locul de muncã, dar a fost asiguratã activitatea de urgentã si analizele curente pentru apa potabilã“, a declarat Daniela Savu, consilier în cadrul Prefecturii Neamt.

Articol afisat de 1639 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective