Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pensionarii au dat mitingul pe o conferintã de presã

• vîrstnicii tin sã le atentioneze pe autoritãti cã a venit vremea sã li se acorde atentia cuvenitã • „Nu vrem gãlãgie distructivã, noi sîntem mai întelepti, vîrsta ne-a fãcut asa“, au explicat pensionarii gestul lor de a nu iesi în stradã •

Vîrstnicilor nemteni le-a venit vremea sã iasã în stradã, pentru a-si manifesta nemultumirea legatã de nivelul de trai si noua lege a pensiilor. Dar pentru cã se considerã întelepti, au ales sã nu mãrsãluiascã si sã strige sloganuri, ci sã îsi spunã supãrarea în cadrul unei conferinte de presã. Si se pare cã au tinut cont si de sugestia autoritãtilor, care le-au comunicat cã strãzile din Piatra Neamt sînt „muncite“ de numeroase lucrãri de reabilitare, motiv pentru care e mai bine sã nu circule prin santiere. Asa cã, ieri la prînz, reprezentanti a trei federatii - cea a pensionarilor, Uniunea generalã a pensionarilor si Federatia Unirea, s-au întîlnit la sediul Asociatiei învãtãtorului si au dezbãtut problemele la zi. „Nu vrem gãlãgie distructivã, noi sîntem mai întelepti, vîrsta ne-a fãcut asa. Nu vrem sã agitãm lumea. Azi ar fi trebuit sã pichetãm primãriile din toate zonele judetului. Dar în Piatra Neamt se realizeazã foarte multe lucrãri de infrastructurã si Primãria si Prefectura ne-au rugat sã nu mai facem protest, ci sã ne înaintãm doleantele cãtre ele, pentru a fi trimise mai departe la Guvern. Sînt foarte multe lucruri de rezolvat si la mare reprezealã toti promit una si alta, cã mã sperii cînd mã întreb - cum ne-om mai descurca noi cu atîta fericire?!“, a declarat Gheorghe Vadana (foto), unul dintre liderii pensionarilor nemteni. Una dintre cele mai arzãtoare problemã a vîrstnicilor nemteni urmãreste anularea legislatiei în baza cãreia se acordã pensiile de lux. Petru Rusu, inspector în cadrul Casei Judetene de Pensii Neamt, le-a spus vîrstnicilor cã prin noua lege a pensiilor nu se va modifica sistemul de calcul, dar se vor elimina discrepantele actuale. „Magistratii n-au contribuit la sistemul public de asigurãri de sãnãtate si la pensii, pentru cã au avut fondurile lor, dar pensiile le iau din bugetul comun. Si iau pensii sfidãtor de mari“, a mai declarat Gherghe Vadana.

Pensionarii, respectuosi fatã de femei

Un comentariu adus de cãtre vîrstnici la noua lege a pensiilor se referã la cresterea vîrstei de pensionare, întrucît se preconizeazã cã din 2030 femeilor li se vor încheia contractele de muncã la împlinirea a 65 de ani. „Nu sînt de acord ca femeile sã iasã la pensie la 65 de ani, odatã cu bãrbatii. Nu e corect asa. Femeile au douã, trei servicii la viata lor, sînt mult mai muncite decît noi, care mai chiulim la un meci, o bere, un ziar“, a declarat profesorul Gheorghe Amaicei, reprezentantul dascãlilor pensionari. Constantin Baroi, un alt lider de sindicat, a precizat, folosindu-se de statistici, care este raportul salariati/pensionari în România zilelor noastre. „Sînt 4,5 milioane de salariati si numãrul de pensionari este mai mare. Un salariat corespunde la 1,2 pensionari. Solutia ar fi sã creascã numãrul de contribuabili. De cinci-sase ani, numãrul de salariati este aproximativ acelasi, ceea ce înseamnã cã nu sîntem pe directia cea bunã. Aproape 3,5 milioane de români muncesc afarã si ei nu plãtesc nici un fel de contributie în tarã. Acestea sînt probleme foarte grave, pentru care trebuie gãsite solutii“, a spus Constantin Baroi, care ulterior a mai adãugat: „Pensionarii nu sînt asistati sociali! Noi ne-am plãtit pensia! Unii dintre noi nici n-au mai apucat s-o ia. Trebuie schimbatã optica aceasta, sã nu mai fim considerati o povarã!“.
Cristiana Bãlan, director în cadrul Prefecturii Neamt, prezentã la întîlnirea pensionarilor sindicalisti, le-a promis vîrstnicilor cã doleantele lor vor ajunge pe masa premierului si a declarat cã apreciazã decenta lor, de a nu face valuri pentru a-si manifesta nemultumirile. „Vã multumim pentru decenta cu care ati ales sã transmiteti mesajul dv, pentru demnitatea cu care v-ati prezentat doleantele si propunerile, atît în cadrul acestei reuniuni cît si cu alte prilejuri. Din partea institutiei noastre veti beneficia de sprijin, ori de cîte ori veti avea nevoie“, a declarat Cristiana Bãlan.

Articol afisat de 1439 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective