Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SCOLI PUSTII

SCOLI PUSTII

• în 52 de scoli primare din Neamt nu se mai sustin cursuri •
• copiii care ani de zile au învãtat în aceste clãdiri au fost mutati în alte unitãti • în unele clãdiri, care nu mai prezintã interes pentru învãtãmîntul primar, mai functioneazã cîte o grupã de grãdinitã •

52 de scoli din judetul Neamt nu si-au mai deschis portile în aceastã toamnã, pentru a-i primi pe copii. Din lipsã de efective suficiente si din cauzã de dispozitii de ministru al educatiei, care a decis cã trebuie comasate clasele pentru a fi mai putini învãtãtori. Asta ca sã se reducã din cheltuielile salariale în acest an scolar. Cu cîteva exceptii, pentru cã în clãdirile care nu mai reprezintã interes pentru învãtãtori, mai functioneazã cîteva grupe de prescolari. Prichindeilor li se permite sã meargã la grãdinitã în localitatea natalã, si la grãmadã, dacã nu sînt suficient de multi ca sã formeze grupe separate. Adicã nu mai conteazã vîrsta, ci lucreazã cu aceeasi educatoare, în aceeasi salã de clasã.

Populatia scoalã scade de la an la an

Inspectorul scolar Florin Dimon, responsabil cu învãtãmîntul primar din judet, a declarat cã în Neamt, în anul scolar trecut au functionat 164 de unitãti de învãtãmînt - scoli mici, denumite oficial „structuri“, pentru cã nu aveau personalitate juridicã, iar în acest an scolar mai functioneazã 112 astfel de scoli cu clase primare. „ÃŽn acest an scolar s-a redus cu 52 numãrul de structuri în care functioneazã clase primare, în comparatie cu anul scolar anterior. Copiii care au învãtat în cele 52 de scoli au fost mutati în unitãti de la centru de comunã, la scoli coordonatoare. S-a mers pe comasarea claselor, ceea ce în multe situatii coincide cu desfiintarea claselor simultane sau dublu simultane“, a declarat inspectorul scolar Florin Dimon.
Nu au apãrut modificãri la numãrul de scoli în care functioneazã clase I-VIII, 142 fiind si acum si au existat si în anul scolar trecut. ÃŽn scriptele Inspectoratului Scolar apare informatia cã învãtãmînt primar se face si în 27 de scoli de arte si meserii, desi aceastã titulaturã nu mai este valabilã, pentru cã SAM-urile s-au desfiintat, teoretic, începînd cu acest an scolar. Clase primare existã si în unsprezece licee si colegii din Neamt, în vreme ce în anul scolar trecut învãtãmîntul primar s-a desfãsurat în doisprezece astfel de unitãti. A rãmas fãrã învãtãtori doar Colegiul Tehnic Ion Creangã Tîrgu Neamt. Pe ansamblu, în Neamt, în acest an scolar functioneazã clase I-IV în 292 de unitãti, cu sau fãrã personalitate juridicã, iar în septembrie 2008 - iunie 2009 acest nivel de studii s-a asigurat în 345 de scoli. „Erau scoli în care efectivele erau de 2, 4, 5, 6 copii si nu se justifica pãstrarea acestor unitãti. Un exemplu este Scoala Bîrnad (foto). Prin comasarea claselor, învãtãtorii titulari nu au fost afectati, în sensul cã nu au rãmas fãrã posturi. Cei care au intrat în restrîngere de activitate au primit, mãcar temporar, catedrã în alte scoli, prin detasare în interesul învãtãmîntului. Afectati au fost în special suplinitorii necalificati. Suplinitorii care au dat examen de titularizare în iulie si au luat medii mari au primit posturi“, a mai spus inspectorul Florin Dimon. ÃŽn anul scolar trecut, în învãtãmîntul primar nemtean au fost numãrati aproximativ 22.000 de elevi, iar în acest an se pare cã populatia scolarã micã este de circa 20.000 de copii, adicã, în medie, cam 5.000 de elevi pe clasã primarã. Se constatã astfel cã de la an la an populatia scoarã este în scãdere, pe de o parte datoritã natalitãtii în descrestere si pe de altã parte plecãrilor în strãinãtate ale copiilor, alãturi de pãrintii lor. Existã si fenomenul invers plecãrilor, cel al venirii sau revenirii în tarã, dar acesta nu reususte sã acopere „gãurile“ lãsate de emigrare.

Primãriile sînt stãpîne pe scoli

Conform legislatiei în vigoare, clãdirile în care functioneazã unitãtile de învãtãmînt apartin consiliilor locale. Proprietatea rãmîne valabilã si în cazul în care nu se mai face învãtãmînt în unele scoli, din lipsã de efective. Din cele 52 de structuri în care din aceastã toamnã nu au mai cãlcat învãtãtorii, cîteva mai prezintã interes pentru prescolari, întrucît în cadrul lor functioneazã grupe de grãdinitã. Deciziile luate în varã de cãtre Ministerul Educatiei de a se reduce în judetul Neamt mai bine de 400 de norme didactice pentru cã nu erau bani ca sã fie salarizate, le-a afectat mai putin pe educatoare, pentru cã mai marii învãtãmîntului românesc au socotit cã nu pot fi plimbati dintr-un sat în altul copii de cîtiva anisori. Asa cã au rãmas grupe de grãdinitã cam în toate satele, chiar dacã în cele mai multe locuri învãtãmîntul prescolar este asigurat de cãtre o singurã educatoare, pentru toti prichindeii. Cît despre scolile care nu mai sînt scoli, mai toate la ora actualã sînt zãvorîte la propriu. La Bicaz Chei, de exemplu, sînt încuiate atît clãdirea în care a fost scoala Bîrnad, cît si cea de la Ivanes II. „Clãdirile sînt în conservare. ÃŽncercãm sã le gãsim destinatii pentru viitor. Deocamdatã însã nu au nici o utilitate, dar sperãm sã devinã de interes public. Poate atunci cînd ni s-or întoarce tinerii din strãinãtate, Bicaz Chei va renaste si cele douã clãdiri vor avea destinul lor“, a spus viceprimarul Mihai Bîrsan, care a mai spus cã pentru ridicarea fostei scoli Bîrnadu s-au cheltuit fonduri de la Banca Mondialã, în urmã cu numai cîtiva ani, cînd inspector scolar general era Emil Creangã. Si în comuna Rãzboieni existã douã clãdiri aflate în aceeasi situatie: cele în care au functionat scolile Borseni si Valea Albã. Primarul Sebastian Bogdan Tarãlungã a declarat cã desi este proprietarã pe cele douã imobile, administratia localã nu le-a gãsit încã o destinatie. Zãvorîte sînt si fostele scoli de la Bãhnisoara (comuna Bahna), Certieni, Dîrloaia, Chilia (Bîrgãoani), Tepeseni (Bicazul Ardelean), Grosi si Poiana (Brusturi), Bornis, Mastacãn, Botesti (Girov), Lunca (Oniceni), Pîngãrati si Brosteni.

Articol afisat de 1904 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective