Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Circa o zecime din pensionari sînt invalizi

• din aproximativ 150.000 de pensionari nemteni aproape 13.000 au pensie de invaliditate • acestia încaseazã lunar 66 miliarde de lei vechi • în medie o pensie este de circa 5 milioane lei vechi • alte circa 3.500 de pensii sînt anticipate •

Dintre pensionarii nemteni nu toti si-au deschis drepturile pentru limitã de vîrstã. Parte dintre cei care lunar primesc cupon de pensie sînt persoane care nu mai pot munci din cauzã cã si-au pierdut partial sau total capacitatea de muncã. Este vorba de pensionarii de invaliditate care, potrivit datelor furnizate de Casa de Pensii Neamt, reprezintã aproape o zecime din numãrul total de pensionari. Pentru luna în curs CJP Neamt a achitat cu titlu de pensii de invaliditate suma de 6,6 milioane de lei ron, adicã peste 66 miliarde de lei vechi. „ÃŽn Neamt sînt 12.862 de persoane beneficiare de pensii de invaliditate, suma plãtitã în luna octombrie 2009 pentru aceste pensii fiind de 6.648.130 de lei ron. Comparativ cu finele anului 2008 se poate constata o micã scãdere a numãrului de beneficiari de pensie de invaliditate, deoarece în luna decembrie 2008 erau în platã un numãr de 13.023 pensii de invaliditate“, a declarat Oana Fodor, purtãtor de cuvînt al Casei de Pensii Neamt. Desi suma de 66 miliarde de lei vechi pare foarte mare pentru cei peste 12.800 de beneficiari, rezultã cã în medie un beneficiar încaseazã putin peste 5 milioane de lei vechi (500 de lei ron), ceea ce nu este deloc mult. Potrivit Legii pensiilor, 19/2000, au dreptul la pensie de invaliditate asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumãtate din capacitatea de muncã. Propunerea pensionãrii de invaliditate apartine medicului primar sau medicului specialist, atunci cînd apreciazã cã starea de sãnãtate a persoanei nu îi permite reluarea activitãtii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevãzutde lege, cu toate tratamentele recuperatorii aplicate. Atunci se propune pensionarea de invaliditate, iar printr-un referat medical cere avizul cabinetului de expertizã medicalã. Medicul expert al asigurãrilor sociale avizeazã pensionarea numai dacã constatã pierderea a cel putin jumãtate din capacitatea de muncã. Pe lîngã cei aproape 13.000 de pensii de invaliditate, Casa de Pensii Neamt mai achitã lunar pensii anticipate pentru un numãr de circa 3.500 de beneficiari. Din total, 228 de persoane primesc pensie anticipatã, iar 3.250 au pensie anticipatã partialã. De mentionat este faptul cã beneficiarii acestor douã tipuri de pensii nu pot cumula pensia cu alte venituri, cumulul ducînd la sistarea pensiei si recuperarea prestatiilor încasate, de la data primei plãti a sumelor necuvenite. Exceptie fac cei care exercitã functii de consilier local sau consilier judetean.
Conform normelor legale în vigoare asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita pensie anticipatã partialã, iar dacã au depãsit stagiul complet de cotizare cu mai mult de 10 ani pot solicita pensie anticipatã cu reducerea vîrstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

Articol afisat de 1163 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de angelica la data 24.10.2009 17:33
SE POATE!
Care-i gradul de invaliditate si cat de grave sunt bolile!?Am intalnit persoane cu ,,boli inchipuite si pensionate prin pile si relatii"!!Credeti ca purtatul ochelarilor,schiopatatul,,din cand in cand",sau,,durerea de sale"..si alte cateva,,boli\'pot constitui dovezi pentru pensionare!?Sunt pensionari care mai au si locuri de munca,,bunicele"si-s si-n munci de raspundere....ca daca le merge..le merge[pensie+alte venituri..prin colaborare si nedeclarate=SA TRAITI BINE!].
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective