Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Apã de calitate la Piatra Neamt

interviu realizat cu directorul general Neculai Ivanov n

Reporter: Domnule director, ce presupune concret, proiectul privind reabilitarea si extinderea retelei de alimentare cu apã potabilã si a celei de canalizare si reabilitare a statiei de epurare de la Piatra Neamt?
Dir. Gen. Neculai Ivanov: Proiectul constã în efectuarea de lucrãri la toate aceste retele, cît si la statia de epurare, în scopul îmbunãtãtirii calitãtii mediului în Piatra Neamt, cresterea calitãtii apei potabile, protejarea rîului Bistrita si a apelor de subteran cît si îmbunãtãtirea calitãtii serviciilor si a operativitãtii Companiei Judetene de Apã.
Rep: Care sunt zonele în care se desfãsoarã lucrãri acum si dacã ne puteti da termene de finalizare?
N.I: Se lucreazã simultan în aproape toate zonele orasului si trebuie sã privim acest lucru ca pe un avantaj, avînd în vedere faptul cã disconfortul creat de aceste lucrãri va dispãrea mai repede. În ceea ce priveste termenele, estimez cã lucrãrile vor fi finalizate la începutul anului viitor. Nu trebuie sã neglijãm însã nici conditiile climaterice.
Rep: Implementarea programului se face la Piatra Neamt de ani de zile, însã abia acum se vãd si rezultate. Cu toate acestea, existã pietreni deranjati de disconfortul produs de derularea acestor lucrãri?
N.I: Ne cerem scuze pietrenilor pentru deranjul pe care l-am produs în oras în aceasta perioadã, însã programul pe care îl derulãm se desfãsoarã pe bani europeni, fonduri de la Uniunea Europeanã, obtinute prin programul ISPA. În cazul derulãrii unor astfel de programe, termenele de finalizare sunt foarte stricte, iar nerespectarea lor duce chiar la pierderea finantãrii. Acesta este motivul pentru care am decis sã lucrãm în mai multe zone simultan si totodatã sã urgentãm desfãsurarea lor.
Rep: Dacã ar fi sã facem o comparatie cu aceasi perioadã a anului trecut, cum considerati cã ne situãm acum, la un an de cînd vã aflati la conducerea Apa Serv?
N.I.: Nu vã ascund faptul cã, cel putin în ceea ce priveste derularea contractelor cu fonduri europene, existau unele probleme. Contractele de apã si canalizare fuseserã reziliate din cauza nerespectãrii conditiilor contractuale, iar la contractul privind statia de epurare existau tensiuni între pãrtile contractante ce puteau duce chiar la rezilierea contractului. ÃŽn timp însã, am reusit relansarea contractului privind „Reabilitarea si extinderea retelei de alimentare cu apã potabilã“, cît si a celui privind „Extinderea si reabilitarea retelei de canalizare“, în ambele cazuri lucrãrile aflîndu-se în plinã desfãsurare. Mai mult decât atît, contractul „Reabilitarea statiei de epurare“ se aflã în perioada de garantie.
Rep: Vorbeati de un anumit „blocaj“. Cum a privit Uniunea Europeanã aceastã situatie?
N.I.: Acest aspect nu mai este important. Conteazã acum, faptul cã în cadrul ultimului Comitet de Monitorizare al Mãsurilor ISPA, comisarul european Willen Kuypers a felicitat conducerea Apa Serv pentru relansarea Mãsurii ISPA la Piatra Neamt, cît si pentru modul în care am reusit sã gestionãm întrega situatie.
Rep: Ce proiecte are conducerea Apa Serv pentru perioada urmãtoare?
N.I: Începînd cu anul 2010 vom extinde procesul de modernizare în tot judetul. Discutãm despre lucrãri a cãror valoare depãseste 100 de milioane de euro în perioada 2010-2015, finantate din Fondurile de Coeziune. Din acest punct de vedere, lucrurile au intrat în linie dreaptã: pregãtim documentatia pentru obtinerea finantãrii, Master Planul pentru judetul Neamt este finalizat, iar Studiul de Fezabilitate este în curs de finalizare. În conditiile în care lucrurile vor decurge normal, la începutul anului viitor vom obtine finantarea si imediat dupã aceea vom demara procedura de achizitie pentru aceste contracte.
Rep: Ce fel de lucrãri presupune acest proiect?
N.I: ÃŽntr-o primã etapã, vom reabilita statia de epurare a apelor uzate din municipiul Roman, lucrare de aproximativ 10 milioane de euro, iar în zona Piatra Neamt vom înlocui conducta de aductiune din Vaduri pînã în municipiu si vom realiza extinderi ale retelelor de apã si canalizare. ÃŽn cazul acestor lucrãri discutãm de o valoare de aproape 17 milioane de euro. Este important faptul cã Apa Serv a devenit o companie regionalã. Acum politicile sunt mult mai coerente si totodatã mai eficiente. ÃŽn acest scop ne pregãtim ca din luna noiembrie sã preluam activitãtile specifice din Târgu Neamt, la fel cum am procedat si în cazul municipiului Roman. Plecînd de la principiul „plãtim ce consumãm“, am initiat un proiect pilot de contorizare individualã. Vom alege cîte douã asociatii, din Piatra Neamt si din Roman, unde pe lîngã contractul pe care îl avem cu asociatia, vom încheia conventii separate cu proprietarii. Nu este normal ca oameni care înteleg sã-si plãteascã la timp ceea ce consumã sã aibã de suferit din cauza datornicilor. Personal, am certitudinea cã prin implementarea unui astfel de program vom mai face un pas spre normalitate, iar proiectul va fi un succes.

Articol afisat de 1682 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de mary la data 24.10.2009 08:02
sigur ca da!
DE BUN SIMTZ AR FI CA APASERV AND CO. SA LUCREZE DOAR NOAPTEA , IAR APA RECE SA FIE OPRITA DOAR INTRE ORELE 00.00-06.00.(ei insa lucreaza de la 22.00-08.00 si de la 08.00-18.00 lucru care sincer mi se pare o porcarie si o bataie de joc ptr. ca apa rece nu se opreste o singura data, hai de 2 ori ci de cel putin 15 ori pe fiecare zona.numai celor din Darmanesti li s-a oprit apa de vreo 9-10ori pana acum noaptea si in mai ales in timpul zilei si seara dupa orele 20.00).Astfel nu vor suferi decat sa zicem 10% din locuitorii orasului.Dar de dat interviuri si sa ne laudam e usor.Ca sa nu mai spun ca angajatii APASERV lucreaza ca niste melci si daca le ceri socoteala de ce dureaza o lucrare de 3-4ore cate 8ore ei zic ca asa au dispozitie de la sef; pe site anunta oprirea apei reci la 8ore DUPA ce aceasta s-a produs.E hilar nu? Asa ca domnule director lasa-ti va rugam frumos laudele prin ziare si puneti mana si respectati cetatenii orasului(00.00-06.00)(00.00-06.00)(00.00-06.00)(00.00-06.00)
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective