Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Oncologia, locul unde Dumnezeu este implorat

Oncologia, locul unde Dumnezeu este implorat

Campania SOS - Spitalul Judetean

• bolnavii de cancer internati în aceastã sectie trãiesc în conditii greu de imaginat • clãdirea sectiei este veche si cu risc seismic foarte mare • saloanele meschine nu au nici mãcar un televizor sau un tablou iar holurile sînt lugubre • de ceva vreme bolnavii sînt nevoiti sã-si cumpere si o parte dintre medicamente •

Odatã ce treci puntea de metal ce face legãtura între curtea spitalului si Sectia Oncologie ai senzatia cã ai pãtruns în Infernul lui Dante. Pavilionul ce adãposteste aceastã sectie dedicatã nemtenilor chinuiti de maladii grave, de multe ori mortale, este vechi de zeci de ani. El trebuia dãrîmat demult pentru cã prezintã un risc seismuic ridicat dar, cu toate acestea este în continuare în picioare. Si plin de bolnavi. Holurile sectiei sînt înguste, întunecoase iar saloanele meschine, lipsite de spatiu si aer. Atmosfera generalã este una tristã, deprimantã iar zîmbetele aproape cã nu existã. Poate în nici o altã sectie a spitalului nu este disperarea mai mare si nicãieri Dumnezeu nu este invocat mai des. Cei aproape 50 de de bolnavi care sînt internati nu fac altceva decît sã se roage, ca medicamentele care îi tin în viatã sã le mai ajungã si pentru lunile urmãtoare si, mai ales, sã spere cã vor învinge boala. Ca si cum nu ar fi deajuns atmosfera deprimantã si conditiile mizere de cazare oferite de spital, de vreo douã luni, bolnavii sînt nevoiti sã-si cumpere o parte dintre medicamente. Culmea este cã multe dintre citostatice, medicamente esentiale care le prelungesc acestor oameni viata si care sînt extrem de scumpe, se mai gãsesc dar lipsesc unele banale, destul de ieftine dar fãrã de care nu pot fi fãcute curele. „Am primit gratuit pînã acum medicamentele dar acu’, n-am gãsit unul si l-am plãtit. M-a costat 600.000 de lei. Mata stii cît înseamnã pentru mine banii ãstia?“, se jeluia o bãtrînã de la tarã, bolnavã de cancer, care era pe holurile spitalului pentru a primi o retetã. Bolnavi si doctori deopotrivã cred cã acesta este doar începutul sfîrsitului. ÃŽn aceastã sectie, viitorul este privit cu teamã si de bolnavi dar si de medici iar toate discutiile se poartã doar la prezent.

„Mi-e jenã sã le cer acestor oameni sã-si cumpere medicamentele“

Sefa sectiei, Doinitia Vararu Gavrilescu sustine cã în ultima perioadã este tot mai des fortatã sã trimitã pacientii sã-si cumpere medicamente sau materiale sanitare care lipsesc cu desãvîrsire de prin spital. „Este foarte trist si mi-e jenã sã le spun acestor oameni, care si asa sînt chinuiti de o boalã necrutãtoare cã trebuie sã meargã prin farmacii ca sã-si cumpere ser fiziologic, solutii perfuzabile, antiemetice si altele. Oamenii sînt de cele mai multe ori sãraci iar medicamentele sînt foarte scumpe. Din fericire, acum avem citostatice dar ne lipsesc medicamentele banale. Nu avem antibiotice, am rãmas doar cu ceva oxacilinã si ampicilinã. Sînt bune si acestea dar nu acoperã un spectru prea larg si uneori infectiile nu cedeazã. Atunci ne-ar trebui medicamente de ultimã generatie. De unde sã le luãm? Sau ne lipseste dexametazona, un medicamentent care se face obligatoriu înaintea curelor de citostatice. Nu este foarte scump dar pacientii, de cele mai multe ori, nu-si pot permite sã si-l cumere. Atunci facem noi o chetã si astfel reusim sã facem rost de aceastã substantã. Lipsurile sînt multe si asta face ca vietile pacientilor sã fie si mai chinuite decît sînt. Sãrãcia se simte si în meniul acestor oameni. ÃŽn mod obisnuit, ei ar trebui sã primeascã o alimentatie de calitate, care sã continã toti nutrientii necesari. Evident cã acest lucru nu se întîmplã si, în cazul celor aflati la distantã de casã si la care rudele nu pot ajunge prea des, situatia este foarte dificilã. Cred cã un procent important din vindecarea unui bolnav de cancer îl reprezintã starea sa sufleteascã. M-as dori ca bolnavii internati în saloanele noastre sã se poatã uita la un televizor, sã aibã pe pereti un tablou, sã-si odihneascã ochii pe un petec de frumusete, ca sã mai uite putin de necazurile lor. Intentionez sã iau legãtura cu Liceul de Artã pentru a vedea dacã nu ne pot dona niste desene sau picturi ale elevilor de acolo pentru a le atîrna prin saloane. Poate asa mai reusim sã schimbãm un pic imaginea sumbrã a sectiei si poate, micsorãm un pic suferinta pacientilor“, a declarat medicul Doinita Vararu, sefa Sectiei de Oncologie din Spitalul Neamt. ÃŽn judet sînt aproximativ 11.000 de bolnavi de cancer iar numãrul cazurilor nou depsistate creste de la o lunã la alta.

Reamintim cã Monitorul a declansat o campanie de sprijinire a spitalul, care se zbatecu lipsuri de tot felul: medicamente, materiale sanitare, alimente, etc. Deja au apãrut donatii consistente si asteptãm si altele în conturile deschise la Credit Europe.
- RO83FNNB007902581073EU01 - cont pentru euro
- RO72FNNB007902581073RO03 - cont pentru lei
Societatea care detine conturile: SC Grupul de Presã Accent SRL,
RO: 14799189
Swift-ul bãncii (pentru transferul de valutã): FNNB RO BU.

Articol afisat de 1848 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective